Legăturile între Cambridge Analytica şi politica românească. Prima reacţie a PSD

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
cambridge analytica
Agerpres

Apar primele informaţii privind implicarea controversatei companii britanice Cambridge Analytica în viaţa politică din România

UPDATE 20:00 Partidul Social Democrat a transmis miercuri un răspuns privind declaraţiile privind presupusa implicare a Cambridge Analytica în campania PSD pentru alegerile parlamentare din 2016. “Referitor la zvonurile vehiculate în presă privind o presupusă colaborare între Partidul Social Democrat şi SCL Cambridge Analytica, precizăm că PSD nu a lucrat cu această companie şi nici nu a solicitat o astfel de colaborare, nici în perioada alegerilor generale din 2016, nici într-o altă perioadă, înainte sau după acest scrutin electoral”. Şi Liviu Dragnea a respins aceste afirmaţii.

Consultantul britanic Rupert Wolfe Murray, care publică articole şi în România, în Dilema Veche, a declarat pentru Associated Press că a fost contactat de un oficial al Cambridge Analytica în august 2016, înaintea alegerilor parlamentare. El a citat un mail în care reprezentantul companiei, Mark Turnbull, i-a scris că vrea să „încorporeze o echipă de două persoane în echipa de campanie pentru a oferi consiliere strategică şi asistenţă pe parcursul campaniei în următoarele 2-3 luni”. Consultantul britanic susţine că ar fi urmat să lucreze pentru PSD.

Wolfge Murray a afirmat că a respins oferta, deoarece nu lucrează pentru partide politice. Potrivit AP, nu este clar dacă Cambridge Analytica ar fi jucat vreun rol în alegerile din 2016.

 

 

Şi Rise Project a scris în ultimele zile despre o posibilă legătură între Cambridge Analytica şi campaniile electorale din România. Potrivit Rise Project, grupul Strategic Communications Laboratories (SCL) care deţine Cambridge Analytica ar avea o filială şi în ţara noastră încă din 2011. Actele de înfiinţare a acesteia ar fi fost semnate chiar de preşedintele Cambridge Analytica, Alexander Nix.

Reprezentantul local al SCL era Dan Avram Sabin Mureșan, fiul fostului ministrul al Agriculturii Ioan Avram Mureșan. În 2012, el a murit în timp ce lucra pentru compania britanică în Kenya, unde coordona campania unui candidat. 

Rise Project nu precizează ce clienţi ar fi avut SCL în România, dar scrie despre faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a fotografiat în SUA cu generalul Michael Flynn, fost Consilier Naţional de Securitate al preşedintelu Trump, care ar fi recunoscut legături de afaceri cu Strategic Communications Laboratories.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO