Preţuri record la cacao din cauza fenomenului El Nino care afectează culturile din Vestul Africii
Costurile cu principalul ingredient din care se produce ciocolata s-au dublat în ultimul an şi joi au atins un nou maxim istoric, după ce vremea secetoasă a afectat arborii de cacao din Vestul Africii, informează BBC.
La bursa de materii prime de la New York, tona de cacao a atins joi un nou record de 5.874 de dolari pe tonă, pentru a încheia şedinţa la 5.805 dolari pe tonă. De la începutul anului trecut şi până în prezent, cotaţia la cacao a crescut cu aproximativ 90%.
Creşterea preţurilor la cacao se repercutează deja asupra consumatorilor şi pune presiune asupra marilor producători de ciocolată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Preţurile istorice la ciocolată sunt aşteptate să limiteze creşterea veniturilor în acest an", a avertizat, joi, grupul american Hershey, unul dintre cei mai mari producători mondiali de ciocolată. Directorul general de la Hershey, Michele Buck, nu a exclus posibilitatea majorării preţurilor pentru consumatori. "Nu putem vorbi despre politica de preţuri din viitor. Având în vedere unde sunt preţuri la la cacao, ne vom utiliza toate instrumentele de care dispunem inclusiv politica de preţuri, astfel încât să ne gestionăm afacerile", a spus Buck la o reuniune cu analiştii.
Luna trecută, grupul Mondelez, proprietarul mărcii Cadbury, a identificat şi el creşterea costurilor cu ingredientele drept una dintre principalele provocări cu care se va confrunta anul acesta. Directorul financiar, Luca Zaramella, a spus că Mondelez a sesizat o "creştere semnificativă a preţurilor la cacao şi zahăr".
Fenomenul meteo El Nino a provocat o vreme secetoasă în Ghana şi Coasta de Fildeş, primii doi producători mondiali de boabe de cacao. Temperaturile mai ridicate şi modificarea precipitaţiilor ca urmare a schimbărilor climatice pot avea şi ele un impact asupra recoltelor.
"Traderii se tem de un alt an cu producţie mică şi aceste îngrijorări au fost intensificate de fenomenul El Nino care ameninţă culturile din Africa de Vest cu vreme secetoasă", a spus Jack Scoville, analist la Price Futures Group.