Prețul pe care îl plătesc chinezii care au protestat împotriva regimului Xi Jinping: amprentați, fotografiați și scanați
Protestele din China față de restricțiile Covid au fost zădărnicite de prezența masivă a poliției în multe orașe, mai ales în Beijing și Shanghai.
Mai mult, autoritățile au început anchetarea unora dintre persoanele care au ieșit în stradă. „Cu toții ne ștergem cu disperare mesajele mai vechi de pe chat", a declarat, pentru Reuters, un manifestant din Beijing.
Un mic protest la Hang-ju, în sudul Chinei, a fost rapid înăbușit de poliție. Iar o nouă manifestație plănuită, tot luni seară, în capitala chineză n-a mai avut loc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Kristie Lu Stout, jurnalistă CNN: "CNN poate confirma că au avut loc 20 de proteste anti-restricții în 15 orașe din întreaga China. Unii dintre protestatarii arestați au povestit că polițiștii le-au luat datele biometrice: amprente, fotografii și scanari ale retinei. Înca nu e clar câți dintre cei reținuți sunt încă în arest".
Guvernul chinez a consolidat măsurile de securitate. Polițiștii patrulează în număr mare pe străzile din Shanghai și Beijing.
Selina Wang, corespondent CNN la Beijing, a relatat ce s-a întâmplat cu o zi înainte în China: "Au scandat că nu vor teste Covid și au cerut libertate. Și mulți țineau coli albe de hârtie, ca un semn de solidaritate împotriva cenzurii".
Un bărbat cu o portavoce a strigat: "Întotdeauna am sprijinit Partidul Comunist, dar vrem democrație și libertate".
Ho-fung Hung, profesor de economie politică la Universitatea Johns Hopkins: "Aceste proteste sunt surprinzătoare, comparativ cu protestele din anii '90 și 2000, când se limitau la denuntarea unor anumiți oficiali locali în timp ce manifestanții aveau grijă să-și exprime loialitatea față de centru. De data asta, oamenii au cerut demisia lui Xi Jinping și chiar libertate de exprimare".
Selina Wang, corespondent CNN la Beijing: "Și când am întors camera, de jur împrejur erau numeroși polițiști".
Demonstrație de solidaritate în Hong Kong
În Hong Kong, zeci de protestatari s-au adunat în centrul orașului și în campusul Universității Chineze din Hong Kong, într-o demonstrație de solidaritate cu manifestanții din China continentală.
Ivan Watson, corespondent CNN în Hong Kong: "S-au adunat ca la un priveghi pentru, spun ei, victimele politicii 'Zero Covid' în China. Îi vedem separați în grupuri de câte 12. Motivul? Potrivit propriilor reglementări anti Covid din Hong Kong, sunt interzise adunările în grupuri mai mari de 12 persoane".
Ho-fung Hung, sociolog la Universitatea Johns Hopkins:
"Este inimaginabil ca regimul va da inapoi schimbandu-și politicile. Nu e stilul lui Xi Jinping".
Ho-fung Hung, sociolog la Universitatea Johns Hopkins:
"Toate semnele arată că acel pact nescris dintre Partid și popor, în termenii căruia oamenii primeau prosperitate în schimbul stabilității, este depășit. Situația actuală arată că populația încearcă să caute alt echilibru, iar în proces va fi multă instabilitate".