Protestele violente continuă în China. Manifestări fără precedent împotriva regimului președintelui Xi Jinping
În China, furia acumulată de nesfârșitele lockdown-uri din cauza pandemiei de Covid-19, s-a canalizat în proteste cu scandări împotriva regimului.
Mii de oameni au ieșit, duminică, în stradă în Shanghai, iar în scurt timp revolta s-a extins în Beijing, Wuhan și în alte orașe. Aseară au avut loc și ciocniri violente între manifestanţi și polițiști.
Protesters call for China President Xi to resign as demonstrations over Covid restrictions intensifyhttps://t.co/G6nyw0LPQg pic.twitter.com/2ZVJxm0iIt
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 27, 2022
În Shanghai, poliția a folosit gaze iritante ca să împrăștie sute de protestatari. Oamenii aduseseră flori și candele în memoria victimelor unui incendiu, izbucnit într-un bloc de locuințe din orașul Urumqi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au murit 10 locatari și imediat s-a speculat că restricțiile anti-Covid i-ar fi împiedicat să scape, în condițiile în care măsurile includ blocarea ieșirilor din clădiri.
Abdulhafız Muhammed Emin, ruda unei victime a incendiului: „Clădirea (incendiată) este foarte aproape de unitățile de pompieri, de spitale. În jurul clădirii sunt școli și tabere militare. De ce au ajuns atât de târziu, după câteva ore? După ce salvatorii au plecat la drum au dat de tot felul de obstacole, precum încuietori la uşă. Întreg cartierul este închis".
Val de nemulțumiri
Autoritățile au negat acuzațiile, dar purtătorul de cuvânt al pompierilor a stârnit și mai multă furie, după ce ar fi dat vina pe victime, că n-au fost în stare să se salveze singure.
Valul de nemulțumire s-a răspândit rapid în mai multe orașe, unde au avut loc manifestări fără precedent împotriva regimului președintelui Xi Jinping.
Selina Wang, corespondent CNN: „În Beijing, pamenii scandează că nu vor teste Covid, vor libertate. Au strigat asta ore în șir. S-au adunat în mare parte tineri și mulți țin în mână hârtii albe, ceea ce este un semn de solidaritate împotriva cenzurii".
La un moment dat, protestatarii au scandat împotriva Partidului Comunist și a lui Xi Jinping.
Steven Jiang, jurnalist CNN: „A fost ceva ieșit din comun să-i vezi pe protestatarii din Shanghai strigând sloganuri care vizează direct Partidul Comunist și pe liderul acestuia, Xi Jinping. Acesta este genul de situație care, evident, nu e tolerată în dictatură. Așadar, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la soarta unora dintre protestatarii care au fost luați pe sus de poliție".
De luni de zile, milioane de chinezi trăiesc în condiții de lockdown strict. De exemplu, foarte mulți localnici din orașul unde s-a produs incendiul mortal nu aveau voie să iasă din case, indiferent de motiv, de aproape 100 de zile.