Pretenția României pentru a oferi în continuare ajutor militar Ucrainei. Mesajul categoric al lui Iohannis la summitul NATO
''Ucraina poate să-l învingă pe Putin!'' - a spus-o președintele Biden, care a deschis summitul NATO de la Washington, "puternic și clar", atenuând astfel din temerile privind viitorul său politic în cursa pentru Casa albă.
Biden a menționat România de două ori - printre țările care vor contribui la apărarea antiaeriană a Kievului, dar și ca loc unde NATO, are un grup de luptă.
Joe Biden, președintele SUA: "Statele Unite, Germania, Țările de Jos, România și Italia vor furniza Ucrainei echipamentele necesare pentru alte cinci sisteme strategice de apărare antiaeriană. Ucraina va primi, în următorul an, sute de rachete interceptoare care vor proteja orașele ucrainene de atacurile rusești. Rusia nu va ieși învingătoare. Ucraina va învinge!".
Klaus Iohannis, președintele României: "Pretenția noastră e ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate e să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază. Când se finalizează, vom face publice discuțiile. Ajutăm Ucraina pentru că putem. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor într-un stat care e capabil să exporte securitate".
Președintele Biden a spus că alianța militară este "mai puternică decât oricând", în timp ce se confruntă cu o intensificare a războiului dintre Rusia și Ucraina.
Joe Biden, președintele SUA: "Prieteni, mă bucur că suntem mai puternici ca oricând, fiindcă, în acest moment de cotitură al istoriei, e nevoie de puterea noastră colectivă. Putin nu vrea altceva decât subjugarea totală a Ucrainei. Și știți că nu se va opri acolo. Dar vă spun clar: Ucraina poate și îl va opri pe Putin".
Președintele Biden a vorbit timp de aproximativ 13 minute cu o voce clară, apăsată și energică o diferență semnificativă față de tonul său nesigur din timpul dezbaterii prezidențiale de luna trecută, cu Donald Trump. Și discursul său părea menit să le de asigurări aliaților de peste hotare și americanilor că poate să facă față față unei provocări electorale din partea lui Trump. Asta deși îngrijorările nu s-au risipit în tabăra partidului democrat și mai mulți politicieni democrați i-au cerut public să se retragă.
Pe de altă parte - cred unii analiști militari - Realegerea lui Donald Trump la Casa Albă ar putea duce la un summit Putin-Trump în care Ucrainei i se va comunica "ce urmează să se întâmple.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "El (n.r. - Vladimir Putin) încă crede că războiul ar putea aduce beneficii. El încă crede că umilirea Americii i-ar putea aduce beneficii".
Volodimir Zelenski - care a fost invitat la summitul de la Washington - a exprimat îngrijorarea că alegerile din SUA ar putea împiedica Occidentul să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a respinge agresiunea Rusiei, în următoarele luni.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Toată lumea aşteaptă luna noiembrie (n.r. - data alegerilor prezidențiale din SUA). Americanii aşteaptă luna noiembrie, în Europa, Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume priveşte spre noiembrie şi, cu adevărat vorbind, şi Putin aşteaptă noiembrie. Este timpul să ieşim din umbră, să luăm decizii ferme, să acţionăm şi să nu aşteptăm noiembrie sau orice altă lună".
Reuniți miercuri, în a doua zi a summitului, liderii NATO au anunțat un nivel minim de finanțare de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina în anul următor
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Nu există opţiuni fără costuri cu o Rusie agresivă ca vecin. Nu există opţiuni fără riscuri într-un război. Cel mai mare cost şi cel mai mare risc va fi dacă Rusia câştigă în Ucraina. Nu putem permite să se întâmple acest lucru".