VIDEO. Sfidare fără precedent. China și Belarus au declanșat exerciții militare chiar lângă frontiera NATO și UE
Belarus și China au dat startul unor exerciții militare comune de antrenament care vor dura 11 zile, a anunțat Ministerul Apărării din Belarus.
Activitățile militare se desfășoară la doar câțiva kilometri de granița Poloniei, care este membru al NATO și al Uniunii Europene.
În cadrul exercițiilor comune de antrenament antiterorist "Șoimul de atac" din Belarus, personalul militar din ambele țări "va acționa împreună" ca o singură unitate în anumite etape, a declarat generalul-maior Vadim Denisenko din armata belarusă într-o postare pe Telegram citată de CNN.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Evenimentele din lume sunt complexe, situația este complexă, prin urmare, după ce am studiat noi forme și metode de conducere a războiului, aici vom lucra toate aceste momente luând în considerare tot ceea ce este nou și care a fost învățat în ultimii doi ani", a spus Denisenko.
Exercițiile comune au loc pe un teren de antrenament în apropierea orașului Brest, la granița dintre Belarus și Polonia și la aproximativ 40 de mile de granița Minskului cu Ucraina.
Ele au loc în contextul în care invazia Rusiei în această țară de mai bine de doi ani a întărit diviziunile geopolitice și continuă să amenințe securitatea regională mai largă. Beijingul și Minskul și-au strâns legăturile în ultimii ani sub conducerea liderului chinez Xi Jinping și a președintelui belarus Alexander Lukașenko, ambii autocrați și aliați puternici ai rusului Vladimir Putin.
Începutul exercițiilor antiteroriste a coincis cu o vizită a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Varșovia, unde a semnat un acord de securitate cu premierul polonez Donald Tusk.
Acestea au început, de asemenea, în ajunul summitului NATO de 75 de ani de la Washington - o întâlnire în care liderii vor încerca să consolideze sprijinul pentru Ucraina, la aproape doi ani și jumătate de la invazia Rusiei. NATO și UE au acuzat mult timp Belarus de înarmarea frontierei prin împingerea solicitanților de azil din țări terțe la granițele sale, iar exercițiile comune vor fi, fără îndoială, văzute de unii ca o nouă provocare, mai notează CNN.
Belarus a fost un aliat critic al Rusiei în războiul Kremlinului cu Ucraina.
Moscova a folosit parțial Belarusul ca rampă de lansare pentru invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, după ce a adunat trupe la granița ucraineană în timpul a ceea ce a declarat a fi exerciții militare comune. Anul trecut, Putin a anunțat, de asemenea, că Rusia va plasa arme nucleare tactice în Belarus.
China a devenit un punct de sprijin diplomatic și economic cheie pentru Rusia de la invazia Ucrainei și a fost acuzată de liderii occidentali că sprijină efortul de război al Moscovei prin furnizarea de bunuri cu dublă utilizare - o acuzație pe care Beijingul o neagă.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat că trupe ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei au sosit în Belarus în weekend.
Ministerul a publicat o serie de fotografii care arată trupele chineze descărcând echipamente dintr-un avion militar de marfă și a declarat că exercițiile vor dura până la 19 iulie.
Ministerul chinez al Apărării a precizat duminică faptul că exercițiile vor include "operațiuni de salvare a ostaticilor și misiuni de combatere a terorismului". "Antrenamentul are ca scop creșterea nivelului de pregătire și a capacităților de coordonare ale trupelor participante, precum și aprofundarea cooperării practice între armatele celor două țări", a adăugat acesta.
La sfârșitul săptămânii, o delegație a Comisiei militare centrale a Chinei a purtat, de asemenea, discuții cu omologii de la Minsk, în cadrul cărora cele două părți au discutat "perspectivele cooperării belarus-chineze privind instruirea personalului militar" și au schițat noi domenii de cooperare, potrivit Ministerului Apărării din Belarus.
Această ultimă demonstrație a cooperării lor în domeniul securității vine la doar câteva zile după ce Belarus a aderat joi la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), susținută de Beijing și Moscova.
Înființată în 2001 de China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan pentru a combate terorismul și a promova securitatea frontierelor, OCS a crescut în ultimii ani, Beijingul și Moscova conducând transformarea blocului dintr-un club de securitate regională axat pe Asia Centrală într-o contrapondere geopolitică la instituțiile occidentale conduse de Statele Unite și aliații săi.
Intrarea Belarusului în bloc - salutată de Xi și Lukașenko într-o întâlnire în marja summitului OCS din Kazahstan de săptămâna trecută - a fost considerată de observatori drept un alt semn al acestei transformări.
Apoi, Xi a salutat "marile progrese" în relația dintre cele două țări - un sentiment reluat într-o întâlnire între ministrul chinez de externe Wang Yi și omologul său belarus Maksim Rizenkov, recent numit luni la Beijing.
Wang și Rizenkov au convenit că cele două părți se vor "sprijini reciproc cu fermitate" în chestiuni privind interesele lor fundamentale și preocupările majore, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, care a menționat, de asemenea, ambiția lor de a "respinge hegemonia unilaterală" - o referire la opoziția lor comună față de o ordine mondială pe care o consideră dominată de Statele Unite.