Mircea Geoană, la Summitul NATO de la Washington. „Trebuie să facem pace prin forță. Ne întărim apărarea și descurajarea”
„Trebuie să facem pace prin forță. Ne întărim apărarea și descurajarea”, spune Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Numărul doi în Alianța Nord-Atlantică a vorbit, într-un interviu pentru Știrile ProTv, și despre obiectivele pe care țara noastră le dorește atinse la summitul NATO de la Washington.
La summitul NATO de la Washington, statele aliate trebuie să pună în aplicare planurile regionale de apărare, adoptate la reuniunile anterioare, de la Vilnius și de la Madrid.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Mircea Geoana, secretar general adjunct NATO: „Îmi vine în minte fraza celebră pe care președintele Ronald Raegan a spus-o odată: „Pace prin Forță”. Ne întărim apărarea și descurajarea. Ceea ce facem acum în NATO. Este efectiv să punem, dacă vreți, pe scheletul deciziilor de anul trecut, să punem carne, să punem substanță. În țările NATO, avem peste 500.000 de militari aliați, care sunt într-o stare de alertă crescută, în caz de nevoie”.
După ce consiliul suprem de apărare a țării a decis să livreze Ucrainei unul dintre sisteme patriot de apărare pe care România ar fi trebuit să îl instaleze în zona Moldovei, oficialii au anunțat că vor continua negocierile cu partea americană pentru a primi sisteme de protecție în compensație.
Mircea Geoana, secretar general adjunct NATO: „Este un reflex natural al alianței ca atunci când apare o posibilă vulnerabilitate, să venim să o compensăm. Când au fost atacurile cu drone în Ucraina, Izmail și au căzut resturi importante de drone, pe teritoriul nostru, în principal în zona Deltei, aliații, la solicitarea României au venit cu măsuri suplimentare de protecție acelei zone”.
Mircea Geoana a vorbit și despre nevoia ca armata română să ofere beneficii care să atragă voluntari. La fel de necesare sunt investițiile în apărare.