Ucraina solicită ridicarea totală a restricțiilor de a lovi Rusia cu arme americane, după bombardarea spitalului de copii
Ucraina intenționează să intensifice presiunea asupra administrației Biden în timpul Summitului NATO din această săptămână pentru a ridica toate restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de americani pe teritoriul Rusiei.
În special, oficialii ucraineni doresc ca administrația Biden să permită Kievului să folosească sisteme de rachete tactice ale armatei cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat marți pentru POLITICO Andriy Yermak, consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu.
Ucraina folosește deja armele în Crimeea – dar dorește ca SUA să aprobe lansarea de la Kiev în alte zone.
Dacă Casa Albă aprobă schimbarea, aceasta ar șterge una dintre ultimele linii roșii rămase ale administrației privind războiul din Ucraina.
Campania de presiune vine după ce o rachetă a lovit luni un spital de copii din Kiev. Oficialii ucraineni, americani și europeni cred că racheta a fost rusă – deși sunt împărțiți dacă lovitura a fost intenționată.
În mai, SUA au dat Ucrainei permisiunea limitată de a trage în Rusia cu arme furnizate de SUA, dar numai în zona Harkov și numai pentru a putea lovi forțele ruse chiar peste graniță dacă acestea se pregătesc să lovească Ucraina.
Casa Albă a precizat că nu li se permite să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare în adâncul Rusiei.
Ucraina a cerut Casei Albe să ridice restricțiile privind rachetele cu rază lungă de acțiune timp de luni de zile – în mai multe întâlniri și în apeluri telefonice cu liderii administrației, a declarat un consilier principal al biroului lui Zelenski.
Dar SUA au rezistat, temându-se că o lovitură în adâncul Rusiei l-ar determina pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze războiul.
Ucraina consideră că aceste temeri, deși valide, nu ar trebui să depășească necesitatea de a oferi Ucrainei o marjă de libertate pentru a riposta Rusia, a spus Yermak.
Yermak a spus că intenționează să abordeze problema din nou săptămâna aceasta, în cadrul întâlnirilor sale cu administrația, adăugând că ar putea dura ceva mai mult timp pentru ca SUA să cadă de acord.