Cutremur politic in Ucraina: s-a dizolvat Parlamentul!


Ultimul update: Joi 07 Iunie 2012 04:12
Data publicarii: Miercuri 08 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Stiri externe

Presedintele Viktor Iuscenko a anunat miercuri seara dizolvarea Parlamentului, dupa destramarea majoritatii guvernamentale prooccidentale.

Coalitia guvernamentala s-a destramat in urma unor nenumarate conflicte. Cel mai recent este legat de o serie de legi adoptate de blocul premierului si de opozitia prorusa care faciliteaza procesul de destituire al presedintelui. Decizia a fost aprobata de 39 de deputati ai partidului Ucraina Noastra-Autoapararea dintr-un total de 72.

Presedintele a anuntat ca daca " o coalitie intre blocul premierului Iulia Timosenko si fortele proruse nu este creata intr-o luna, "ma voi folosi de dreptul de a dizolva Parlamentul si de a decreta alegeri anticipate".

Precedentul scrutin anticipat a avut loc in urma cu mai putin de un an. Relatia dintre presedinte si premier s-a inrautatit in ultima vreme. Presedintele a acuzat-o pe Timonsenko de tradare, dupa ce premierul nu a condamnat interventia rusa in Georgia.

Presedintele le-a dat termen o zi deputatilor pentru a aduce amendamente legislatiei electorale si pentru a debloca fondurile necesare organizarii unui scrutin anticipat, relateaza Interfax.

Dizolvarea Parlamentului ucrainean, a treia in decurs de trei ani, intervine ca urmare a destramarii in luna septembrie a coalitiei guvernamentale prooccidentale pe care partidul presedintelui o forma cu formatiunea premierului Iulia Timosenko. Acesta este, fosta sa partenera din timpul revolutiei din 2004, dar intre timp a devenit una dintre adversarele presedintelui.Se incing spiritele! Iuscenko a lasat-o pe Timosenko fara avion
Situatie tensionata in Ucraina
VIDEO PROTVPLUS.RO