Nicolas Maduro a decis închiderea ambasadei şi a consulatelor Venezuelei în SUA
Nicolas Maduro, a anunţat joi închiderea ambasadei şi consulatelor acestei ţări în SUA, după ce anterior a decis ruperea relaţiilor diplomatice cu Washingtonul, transmite AFP.
''Am decis să rechem tot personalul diplomatic şi să închid ambasada şi toate consulatele noastre din SUA'', a afirmat în faţa Curţii Supreme preşedintele Maduro, care a acuzat Washingtonul că îl încurajează pe Juan Guaido, preşedintele parlamentului, să comită o ''lovitură de stat'', conform Agerpres.
În timpul confruntărilor violente de miercuri între susţinătorii şi adversarii lui Maduro, Juan Guaido s-a autoproclamat ''preşedinte interimar'' şi a fost recunoscut în acest post de preşedintele SUA, Donald Trump, şi de alte ţări din regiune.
Preşedintele Nicolas Maduro a primit joi asigurări de ''loialitate'' din partea armatei, într-o convorbire telefonică primind şi partea preşedintelui rus Vladimir Putin sprijin faţă de ceea ce acesta din urmă a denumit ''distructiva ingerinţă externă'' în Venezuela.
În acelaşi timp, într-o intervenţie în faţa Consiliului Permanent al Organizaţiei Statelor Americane, ce are sediul la Washington, secretarul american de stat Mike Pompeo le-a cerut forţelor de securitate venezuelene să apere ''integritatea personală'' a ''preşedintelui'' Juan Guaido şi i-a promis ''poporului'' venezuelean un ajutor umanitar din partea SUA în valoare de 20 de milioane de dolari.
Pompeo le-a solicitat de asemenea statelor membre ale OSA să-l recunoască pe Guaido drept preşedinte ''legitim'' al Venezuelei şi a solicitat o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor de pe continentul american pentru a lua decizii cu privire la Venezuela. La finalul acestei reuniuni a OSA, 16 din cele 34 de ţări membre ale organizaţiei şi-au exprimat susţinerea faţă de Juan Guaido.
Washingtonul a cerut de asemenea convocarea pentru sâmbătă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema crizei din Venezuela.
După ce Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice ale Venezuelei cu SUA, Washingtonul i-a răspuns că el nu are autoritatea să ia o asemenea decizie pentru că, din punctul de vedere al SUA, el nu mai este preşedinte.
De asemenea, Statele Unite au dispus joi plecarea personalului "neesenţial" din misiunile lor diplomatice în Venezuela.
Administraţia Donald Trump le-a mai cerut cetăţenilor americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să "ia serios în considerare" părăsirea acestei ţări.
"Guvernul american nu este în măsură să furnizeze servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela decât în mod limitat", a avertizat diplomaţia americană.
Departamentul de Stat nu a precizat câţi diplomaţi vor rămâne în Venezuela.
"Evaluăm condiţiile de securitate tot timpul, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte", a afirmat Mike Pompeo într-un interviu cu jurnalista conservatoare Laura Ingraham. "I-am spus clar regimului Maduro că dorim ca diplomaţii noştri să fie în siguranţă", a adăugat el.
Cu toate acestea, "vrem să fim siguri că fostul preşedinte Maduro înţelege că nu are dreptul de a decide dacă rămânem sau nu", a insistat demnitarul american. El a adăugat că "preşedintele interimar Guaido" le-a cerut diplomaţilor americani "să rămână", deci au "dreptul de a-şi continua misiunea lor diplomatică la Caracas"
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, donald trump, mexic, ambasada, maduro, consulat,
Dată publicare:
25-01-2019 07:20