Maduro le-a cerut diplomaților americani să plece din țară în 72 de ore. Răspunsul SUA


Ultimul update: Joi 24 Ianuarie 2019 15:07
Data publicarii: Joi 24 Ianuarie 2019 07:18
Categorie: Stiri externe

Nicolas Maduro nu are autoritatea pentru a rupe relaţiile diplomatice ale Venezuelei cu SUA, a afirmat miercuri Departamentul de Stat american, relatează Agerpres.

"Statele Unite nu recunosc regimul Maduro. În consecinţă, Statele Unite nu consideră că fostul preşedinte Nicolas Maduro are autoritatea legală pentru a rupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite sau pentru a declara diplomaţii noştri persona non grata", a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat marţi guvernul american că a ordonat "o lovitură de stat fascistă", acuzaţii formulate la o zi după reprimarea unei revolte militare şi în ajunul unor manifestaţii pro şi antiguvernamentale.

Nicolas Maduro anunţase anterior ruperea relaţiilor, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei.

În cadrul unei alocuţiuni radiotelevizate, Maduro, al cărui al doilea mandat este contestat de opoziţie, i-a cerut ministrului său al afacerilor externe, Jorge Arreaza, să angajeze "o revizuire totală a relaţiilor" cu Washingtonul.

"Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!", a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara

Vicepreşedinta Venezuelei, Delcy Rodriguez, l-a criticat de asemenea în termeni duri pe vicepreşedintele american care, potrivit afirmaţiilor ei, "pretinde să vină să conducă Venezuela, dând instrucţiuni cu privire la ceea ce s-a întâmplat miercuri în Venezuela, îndemnând deschis la o lovitură de stat".

Scurta revoltă a unui grup de militari, luni, a făcut să escaladeze tensiunile, în timp ce mobilizări anti şi proguvernamentale, anunţate pentru miercuri au fost  prima revenire în stradă după violentele manifestaţii din 2017 care s-au soldat cu circa 125 de morţi.

SUA, UE şi mai multe ţări din America Latină nu au recunoscut al doilea mandat al socialistului Nicolas Maduro, învestit la 10 ianuarie. 

Departamentul de Stat şi-a exprimat satisfacţia că Juan Guaido a făcut cunoscut "tuturor misiunilor diplomatice în Venezuela că Venezuela intenţionează să păstreze relaţiile diplomatice cu toate ţările".

Statele Unite vor gestiona relaţiile cu Venezuela "prin intermediul guvernului preşedintelui interimar Guaido care a invitat misiunea noastră să rămână în Venezuela", a spus Departamentul de Stat, adăugând că Washingtonul este pregătit să îl sprijine pe noul şef al statului în timp ce "formează un guvern de tranziţie".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Puci în Venezuela: liderul opoziției, recunoscut președinte de SUA. Violențe pe străzi
Nicolas Maduro, despre un apropiat al lui Trump: „A fost numit să umple Venezuela de violență”
VIDEO PROTVPLUS.RO