Puci în Venezuela: liderul opoziției, recunoscut președinte de SUA. Violențe pe străzi

Ultima actualizare: 24-01-2019 01:03

Președintele venezuelean Nicolas Maduro se confruntă cu cele mai mari provocări de când a venit la putere, în 2013, în contextul în care opoziția susținută de Statele Unite îi contestă legitimitatea.

Președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Trump a anunțat pe Twitter că îl recunoaște drept președinte al Venezuelei.

Zeci de mii de oameni eu ieșit în stradă și protestează împotriva lui Nicolas Maduro.

De cealaltă parte, Maduro controlează instituții cheie din Venezuela și anunță că nu va ceda puterea. El le-a cerut susținătorilor să ”reziste cu orice cost”. Drept urmare, sunt temeri că ar putea urma un măcel pe străzi.

Desfășurarea evenimentelor live-update:

UPDATE 00:32 Forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc pentru a-i împrăștia pe protestatari.

Mai mulți dintre ei au fost răniți.

UPDATE 22:54: Maduro anunţă întreruperea relaţiilor diplomatice cu SUA

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat miercuri că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar, relatează AFP.

„Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!", a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

 UPDATE 22:45: Ciocniri s-au înregistrat, miercuri, între forţele de ordine şi partizani ai opoziţiei la Caracas, după o manifestaţie în care preşedintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar la Venezuelei, au informat corespondenţi ai agenţiei AFP, citat de Agerpres.

Violenţele s-au produs când zeci de opozanţi au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Membrii ai Gărzii Naţionale au încercat atunci să-i împrăştie făcând uz în special de gaze lacrimogene.

 UPDATE 22:30: Brazilia, Columbia, Peru şi Canada au anunţat miercuri că îl recunosc pe opozantul Juan Guaido, preşedinte al parlamentului de la Caracas controlat de opoziţie, ca preşedinte interimar al Venezuelei, relatează AFP.

„Brazilia îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei. Brazilia va susţine politic şi economic procesul de tranziţie pentru ca democraţia şi pacea socială să revină în Venezuela", a scris Ministerul de Externe al ţării într-un comunicat reluat de preşedinte Jair Bolsonaro pe Twitter.

Reacția Mexicului

Mexicul îşi menţine sprijinul acordat guvernului condus de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, după ce opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar, transmite AFP.

„Recunoaştem autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene", a declarat pentru AFP Jésus Ramirez, purtător de cuvânt al preşedintelui mexican.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.
 

Trump a recunoscut interimatul

 Astfel, președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Washingtonul i-a recunoscut la scurt timp poziția ca lider interimar, scrie Washington Post.

Astăzi, îl recunosc oficial pe Juan Guaido, președintele Adunării Naționale din Venezuela, ca fiind președintele interimar al țării. Adunarea Națională – aleasă legitim de poporul venezuelean – a invocat Constituția țării pentru a-l declara ilegitim pe Nicolas Maduro. Astfel, scaunul de președinte este vacant. Cetățenii venezueleni au manifestat cu curaj împotriva lui Maduro și a regimului său și a cerut libertate și respectarea statului de drept.”

Proteste de amploare

Tot miercuri, pe străzile din Venezuela au ieșit sute de mii de persoane, care se opun politicii duse de Nicolas Maduro.

Guaido, un inginer de 35 de ani care a fost ales la conducerea Adunării Naționale, a făcut pasul cel mare miercuri, când s-a proclamat președinte interimar. Insituția este recunoscută de comunitatea internațională ca fiind ultima instituție democrată din țară.

Chiar înainte de anunțul liderului opoziției, Juan Guaido a fost recunoscut de Brazilia, cât și de șeful Organizației Statelor Americane ca fiind liderul de drept al Venezuelei.

„Rămânem pe străzi până când Venezuela va fi eliberată”, a declarat el în fața mulțimii din Caracas.

Ca urmare a anunțului, numeroase persoane au ieșit pe străzi. Până miercuri la prânz, cel puțin o persoană și-a pierdut viața, iar peste 43 de oameni au fost reținuți în ultimele zile.

Familia mea mă motivează, la fel și prietenii care au plecat din țară din cauza situației. Soțul meu stă în Peru. Am ieșit pe stradă ca el să poată veni înapoi, pentru ca multe familii să revină”, a spus Ailyn Arreaza, o contabilă de 32 de ani.

Pe de altă parte, televiziunea de stat promovează mesaje pro-Maduro și îndeamnă lumea să iasă în stradă în semn de susținere acestuia.

Potrivit Washington Post, supraviețuirea lui Nicolas Maduro depinde doar de loialitatea armatei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO