Puci în Venezuela: liderul opoziției, recunoscut președinte de SUA. Violențe pe străzi

×
Codul embed a fost copiat

Președintele venezuelean Nicolas Maduro se confruntă cu cele mai mari provocări de când a venit la putere, în 2013, în contextul în care opoziția susținută de Statele Unite îi contestă legitimitatea.

Președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Trump a anunțat pe Twitter că îl recunoaște drept președinte al Venezuelei.

Zeci de mii de oameni eu ieșit în stradă și protestează împotriva lui Nicolas Maduro.

De cealaltă parte, Maduro controlează instituții cheie din Venezuela și anunță că nu va ceda puterea. El le-a cerut susținătorilor să ”reziste cu orice cost”. Drept urmare, sunt temeri că ar putea urma un măcel pe străzi.

Desfășurarea evenimentelor live-update:

Citește și
militari din Venezuela
Militarii din Venezuela, supuşi la torturi cumplite. De ce li se taie tălpile cu lama
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

UPDATE 00:32 Forțele de ordine au folosit gloanțe de cauciuc pentru a-i împrăștia pe protestatari.

Mai mulți dintre ei au fost răniți.

UPDATE 22:54: Maduro anunţă întreruperea relaţiilor diplomatice cu SUA

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat miercuri că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu Statele Unite, după ce Donald Trump l-a recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar, relatează AFP.

„Am decis să rup relaţiile diplomatice şi politice cu guvernul imperialist al Statelor Unite. Afară! Să plece din Venezuela, aici există demnitate!", a declarat Nicolas Maduro care le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

 UPDATE 22:45: Ciocniri s-au înregistrat, miercuri, între forţele de ordine şi partizani ai opoziţiei la Caracas, după o manifestaţie în care preşedintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar la Venezuelei, au informat corespondenţi ai agenţiei AFP, citat de Agerpres.

Violenţele s-au produs când zeci de opozanţi au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Membrii ai Gărzii Naţionale au încercat atunci să-i împrăştie făcând uz în special de gaze lacrimogene.

 UPDATE 22:30: Brazilia, Columbia, Peru şi Canada au anunţat miercuri că îl recunosc pe opozantul Juan Guaido, preşedinte al parlamentului de la Caracas controlat de opoziţie, ca preşedinte interimar al Venezuelei, relatează AFP.

„Brazilia îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei. Brazilia va susţine politic şi economic procesul de tranziţie pentru ca democraţia şi pacea socială să revină în Venezuela", a scris Ministerul de Externe al ţării într-un comunicat reluat de preşedinte Jair Bolsonaro pe Twitter.

Reacția Mexicului

Mexicul îşi menţine sprijinul acordat guvernului condus de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, după ce opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar, transmite AFP.

„Recunoaştem autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene", a declarat pentru AFP Jésus Ramirez, purtător de cuvânt al preşedintelui mexican.

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.
 

Trump a recunoscut interimatul

 Astfel, președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Washingtonul i-a recunoscut la scurt timp poziția ca lider interimar, scrie Washington Post.

Astăzi, îl recunosc oficial pe Juan Guaido, președintele Adunării Naționale din Venezuela, ca fiind președintele interimar al țării. Adunarea Națională – aleasă legitim de poporul venezuelean – a invocat Constituția țării pentru a-l declara ilegitim pe Nicolas Maduro. Astfel, scaunul de președinte este vacant. Cetățenii venezueleni au manifestat cu curaj împotriva lui Maduro și a regimului său și a cerut libertate și respectarea statului de drept.”

Proteste de amploare

Tot miercuri, pe străzile din Venezuela au ieșit sute de mii de persoane, care se opun politicii duse de Nicolas Maduro.

Guaido, un inginer de 35 de ani care a fost ales la conducerea Adunării Naționale, a făcut pasul cel mare miercuri, când s-a proclamat președinte interimar. Insituția este recunoscută de comunitatea internațională ca fiind ultima instituție democrată din țară.

Chiar înainte de anunțul liderului opoziției, Juan Guaido a fost recunoscut de Brazilia, cât și de șeful Organizației Statelor Americane ca fiind liderul de drept al Venezuelei.

„Rămânem pe străzi până când Venezuela va fi eliberată”, a declarat el în fața mulțimii din Caracas.

Ca urmare a anunțului, numeroase persoane au ieșit pe străzi. Până miercuri la prânz, cel puțin o persoană și-a pierdut viața, iar peste 43 de oameni au fost reținuți în ultimele zile.

Familia mea mă motivează, la fel și prietenii care au plecat din țară din cauza situației. Soțul meu stă în Peru. Am ieșit pe stradă ca el să poată veni înapoi, pentru ca multe familii să revină”, a spus Ailyn Arreaza, o contabilă de 32 de ani.

Pe de altă parte, televiziunea de stat promovează mesaje pro-Maduro și îndeamnă lumea să iasă în stradă în semn de susținere acestuia.

Potrivit Washington Post, supraviețuirea lui Nicolas Maduro depinde doar de loialitatea armatei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Preşedintele Parlamentului venezulean, Juan Guaido, arestat timp de o oră
Preşedintele Parlamentului venezulean, Juan Guaido, arestat timp de o oră

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezulean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei, a fost eliberat duminică, la scurt timp după ce a fost arestat timp de o oră de Serviciile de Informaţii ale Venezuelei, a anunţat soţia lui.

Militarii din Venezuela, supuşi la torturi cumplite. De ce li se taie tălpile cu lama
Militarii din Venezuela, supuşi la torturi cumplite. De ce li se taie tălpile cu lama

Serviciile de informaţii şi forţele de securitate venezuelene au închis şi torturat membri ai armatei

Tinerele care fug din Venezuela, forțate să se prostitueze pentru câțiva dolari
Tinerele care fug din Venezuela, forțate să se prostitueze pentru câțiva dolari

Peste 3 milioane de venezueleni au părăsit țara în ultimii ani, de la izbucnirea crizei economice. Dintre aceștia, 1 milion au ajuns în Columbia, potrivit datelor ONU.

Venezuela susţine că a fost atacată de o ţară vecină.
Venezuela susţine că a fost atacată de o ţară vecină. "Un act ilegal şi agresiv"

Conflict diplomatic întrre Venezuela şi Guana, miza fiind un teritoriu bogat în resurse.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.