Preşedintele Duterte anunţă că ţara sa nu va mai cumpăra echipament militar din SUA

Ultima actualizare: 11-01-2019 12:14
Rodrigo Duterte
AFP

Rodrigo Duterte a anunţat că guvernul său nu va mai cumpăra armament din SUA după ce administraţia lui Donald Trump a ameninţat că va impune sancţiuni celor care cumpără echipament militar rusesc, relatează EFE, conform Agerpres.

"Nu voi accepta să cumpăr (din SUA). Nu este bine pentru filipinezi să li se spună ce să facă", a declarat Duterte, amintind că americanii l-au criticat puternic pentru războiul său contra drogurilor.

Într-un discurs rostit la o ceremonie militară şi făcut public de biroul său, preşedintele filipinez a indicat că va înlocui armamentul din SUA, aliat tradiţional politic şi militar, cu echipament provenit nu doar din Rusia, ci şi din Coreea de Sud şi Israel, ţări pe care le-a vizitat în 2018.

Un acord militar între Filipine şi SUA, negociat anul trecut, este blocat în Congresul american, după ce mai mulţi senatori au refuzat să-l susţină din cauza încălcărilor drepturilor omului în cadrul campaniei antidrog iniţiate de Duterte, în care şi-au pierdut viaţa mii de oameni.

Spre deosebire de declaraţiile preşedintelui, secretarul filipinez al Apărării, Delfin Lorenzana, a anunţat luna trecută că ţara sa va cumpăra 16 elicoptere americane Black Hawk, pentru circa 240 milioane de dolari, în locul unui echipament rusesc mai ieftin, în scopul evitării sancţiunilor.

Autorităţile de la Manila au în vedere, în următorii cinci ani, achiziţii militare de circa 5,6 miliarde dolari, pentru a îmbunătăţi capacitatea de apărare, anul trecut fiind cumpărate avioane de luptă din Coreea de Sud, nave de logistică din Indonezia şi vehicule blindate şi rachete din Israel.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO