Președinta Georgiei cere populației să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatul alegerilor: ”Fraudă totală!”

Salome Zourabichvili
Agerpres

Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a făcut apel duminică la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, pe care comisia electorală le-a declarat câștigate de partidul de guvernământ.

Partidul Visul Georgian a obținut aproape 54% din voturi, a anunțat comisia, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul și observatorii voturilor au raportat încălcări semnificative.

Zourabichvili, un fost aliat al Visului Georgian, devenit un critic feroce al partidului de guvernământ, a declarat că nu recunoaște rezultatele și s-a referit la vot ca la o "operațiune specială rusească".

Ea nu a precizat dacă este de părere că Rusia a avut un rol direct în alegeri. "A fost o fraudă totală, o luare totală a voturilor voastre", a declarat Zourabichvili reporterilor, flancată de liderii partidelor de opoziție georgiene, potrivit Reuters.

Zourabichvili a făcut apel la georgieni să protesteze în centrul capitalei, Tbilisi, luni seara "pentru a anunța lumea că nu recunoaștem aceste alegeri".

Citește și
Bidzina Ivanishvili
Georgia își ia adio de la Europa, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative. ”Este un caz rar în lume”
„Zilele lor sunt numărate” I Cristian Presură explică de ce viitorul automobilelor pe hidrogen și hibride nu sună bine

Rezultatele, cu aproape toate secțiile de votare numărate, au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile ca o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care vizează integrarea rapidă cu Europa.

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va obține 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a anunțat comisia, patru partide de opoziție pro-occidentale primind 61 de locuri în total. O serie de încălcări au fost raportate duminică de trei misiuni de monitorizare separate, inclusiv de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care numără 57 de națiuni.

Grupurile au afirmat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, luarea de mită, intimidarea alegătorilor și violența în apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au calificat rezultatul drept fraudulos. "Continuăm să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia", a declarat Antonio Lopez-Isturiz White, șeful delegației Parlamentului European la misiunea OSCE.

"Desfășurarea alegerilor de ieri este, din păcate, o dovadă în acest sens", a declarat el reporterilor.

Într-o postare pe X, președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut comisiei electorale din Georgia să investigheze pe deplin încălcările raportate.

"Reiterăm apelul UE către conducerea georgiană de a-și demonstra angajamentul ferm față de parcursul european al țării", a declarat el. Comisia electorală nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii, dar sâmbătă a salutat un scrutin liber și corect.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a declarat că concluziile observatorilor au arătat că nu există nicio îndoială cu privire la legitimitatea alegerilor.

Cele patru partide de opoziție pro-occidentale din Georgia au declarat că nu recunosc rezultatele, iar unii membri s-au angajat să boicoteze noul parlament și au făcut apel la susținători să iasă în stradă.

Liderul partidului de opoziție Coaliția pentru schimbare, Nika Gvaramia, a numit votul "o lovitură constituțională" și o "uzurpare a puterii". Partidul său a citat două sondaje la ieșirea de la urne care arătau că opoziția a câștigat majoritatea locurilor în parlament.

Liderul partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită, Tina Bokuchava, a declarat că alegerile au fost "furate", făcând apel la proteste.

Bidzina Ivanishvili, fondatorul miliardar retras al partidului Visul Georgian, care a făcut o campanie electorală intensă pentru menținerea Georgiei în afara războiului din Ucraina, a salutat victoria partidului sâmbătă seara, după cea mai mare performanță din 2012.

Datele comisiei electorale au arătat că partidul a câștigat cu marje uriașe, de până la 90 %, în unele zone rurale, deși a înregistrat rezultate mai slabe în marile orașe. Partidul Visul Georgian susține că dorește ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, deși Bruxelles-ul afirmă că cererea de aderare a țării din Caucaz este înghețată din cauza tendințelor autoritare ale partidului.

Acesta a promovat o lege privind "agenții străini" și o alta care limitează drepturile LGBT, ambele fiind puternic criticate de țările occidentale, dar lăudate de unii oficiali ruși.

Timp de ani de zile, Georgia a fost una dintre cele mai pro-occidentale țări care au ieșit din Uniunea Sovietică, iar sondajele arată că mulți georgieni nu apreciază Rusia pentru sprijinul acordat de aceasta celor două regiuni separatiste ale țării lor.

Rusia și Georgia au purtat un scurt război pentru provincia rebelă Osetia de Sud în 2008.

Georgia a fost învinsă, însă rezultatul alegerilor reprezintă o provocare pentru ambiția UE de a integra mai multe state ex-sovietice. Săptămâna trecută, Republica Moldova a votat la limită pentru aprobarea aderării sale la UE, într-un vot despre care oficialii moldoveni au declarat că a fost afectat de interferențe rusești.

Un oficial UE a declarat pentru Reuters că a existat "un sentiment de dezamăgire" cu privire la performanța opoziției georgiene, însă Bruxelles-ul a fost preocupat în primul rând de un rezultat contestat care să ducă la un blocaj.

Ministerele de externe ale Germaniei, Estoniei și Letoniei s-au declarat îngrijorate de rapoartele privind neregulile electorale.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care a felicitat rapid Visul Georgian, intenționează să viziteze țara luni, a declarat guvernul georgian.

Articol recomandat de sport.ro
Fanii lui Tottenham și-au pierdut răbdarea! Cine este ”ținta” ultrașilor și ce au spus despre Radu Drăgușin
Fanii lui Tottenham și-au pierdut răbdarea! Cine este ”ținta” ultrașilor și ce au spus despre Radu Drăgușin
Citește și...
"Lovitură de stat constituțională!". Opoziția pro-occidentală din Georgia refuză să accepte rezultatele din alegeri

Opoziția pro-occidentală din Georgia refuză să accepte rezultatele din alegerile parlamentare care acordă victoria actualului partid de guvernământ din ce în ce mai autoritar.  

Georgia își ia adio de la Europa, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative. ”Este un caz rar în lume”
Georgia își ia adio de la Europa, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor legislative. ”Este un caz rar în lume”

Cel mai puternic om din Georgia a câştigat alegerile legislative de sâmbătă, potrivit primelor rezultate oficiale.

 

Delir total în Rusia, care acuză Occidentul de ”tentative de amestec absolut fără precedent” în alegerile din Georgia
Delir total în Rusia, care acuză Occidentul de ”tentative de amestec absolut fără precedent” în alegerile din Georgia

Kremlinul denunţă vineri tentative de ”amestec” ale Occidentului în alegerile legislative - prevăzute sâmbătă - în Georgia şi dă asigurări că Rusia, în ceea de o priveşte, nu caută să se amestece în ”afacerile” acestei ţări din Caucaz, relatează AFP.

Răspunsul Rusiei după ce a fost acuzată că se amestecă în alegerile din R. Moldova și Georgia
Răspunsul Rusiei după ce a fost acuzată că se amestecă în alegerile din R. Moldova și Georgia

Rusia a negat vineri din nou acuzaţiile că s-ar amesteca în alegerile din fostele republici sovietice Georgia şi Republica Moldova, denunţând în schimb "încercări fără precedent" ale Occidentului de a influenţa aceste alegeri, transmite agenţia EFE.

Recomandări
Bucureștiul, fabrica de făcut milioane a clanurilor imobiliare. Cum îi ajută instituțiile statului pe interlopi să prospere
Bucureștiul, fabrica de făcut milioane a clanurilor imobiliare. Cum îi ajută instituțiile statului pe interlopi să prospere

„Pe urmele Vestului sălbatic” - Partea I. Toți știm că ei există, dar rar îi vedem. Au avut dosare penale, au sfidat legi și reguli, dar scopul lor a fost atins. S-au îmbogățit. 

Scandal monstru în judeţul Ilfov. A fost nevoie de intervenţia mascaților. 10 persoane au fost duse la Poliţie, 4 la spital
Scandal monstru în judeţul Ilfov. A fost nevoie de intervenţia mascaților. 10 persoane au fost duse la Poliţie, 4 la spital

Un scandal de amploare a avut loc, duminică după amiază, în localitatea Glina din judeţul Ilfov, unde mai multe persoane s-au luat la bătaie în stradă, motivele scandalului fiind un drum de servitute şi o datorie.

Dezbatere electorală fără moderator. Maia Sandu l-a atacat constant pe Alexandr 
Stoianoglo: ”Omul Moscovei!”
Dezbatere electorală fără moderator. Maia Sandu l-a atacat constant pe Alexandr Stoianoglo: ”Omul Moscovei!”

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, finaliștii alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, au avut o dezbatere electorală fără moderator.