Presa oficiala a Kremlinului: Romania si SUA "par decise sa infurie si mai tare Rusia". Manevrele care au provocat proteste

Ultima actualizare: 19-05-2016 06:51
Aspecte din timpul exerciţiului multinaţional PLATINUM EAGLE 16.1.

 Dupa scutul de la Deveselu, tara noastra pare sa fi facut un nou pas gresit, in opinia Moscovei.

La doar dupa cateva zile dupa ce a pornit un scut anti-racheta de 800 de milioane de dolari in Romania, Statele Unite par decise sa infurie si mai tare Rusia, prin organizarea de exercitii militare menite sa “promoveze stabilitatea regionala” in Europa de Est”, scrie luni Russia Today, unul dintre canelele oficiale ale Kremlinului. Exercitiul la care fac referire jurnalistii rusi este “Platinum Eagle 16.1”, care s-a desfasurat din 9 si pana pe 16 mai in poligonul de la Smardan.

Potrivit Ministerului Apararii nationale, este vorba de fapt despre un modul de pregatire din cadrul unui exercitiu mai amplu, Black Sea Rotational Force 16 (BSRF). “La acest modul de pregatire participa 350 de militari din Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova, Romania, Serbia si Statele Unite ale Americii, Armata Romaniei fiind reprezentata de 120 de militari din Fortele Terestre apartinand Batalionului 300 Infanterie „Sfantul Andrei” din Galati. Obiectivul principal al exercitiului este antrenarea in comun a subunitatilor participante, intr-o conceptie unitara, pentru mentinerea capacitatii operationale si cresterea interoperabilitatii.

Russia Today sustine insa ca este vorba despre actiuni prin care NATO isi arata sprijinul pentru aliatii din estul Europei in fata a ceea ce ar fi perceput drept „agresiunea Rusiei”. „Aceste exercitii nu puteu sa aiba loc intr-un moment mai nepotrivit”, sustin jurnalistii Kremlinului, deoarece activarea scutului de la Deveselu „a nemultumit Moscova”.

Un alt exercitiu militar cu participare americana desfasurat in aceasta perioada, „Dragon Pioneer”, a dus la proteste ale pro-rusilor din Republica Moldova. Acestia au incercat chiar sa opreasca coloana de blindate SUA sa intre in tara lor, insa fara succes

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO