Liderul Cataloniei nu dă înapoi. Ce a anunțat cu o zi înainte de discursul din Parlament

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Luni 09 Octombrie 2017 18:38
Categorie: Internaţional

Presiune maximă asupra liderului separatist Carles Puigdemont, cu o zi înaintea unui discurs crucial în parlamentul Cataloniei. El a sugerat din nou, duminică seară, într-un interviu, că va declara independența dacă Madridul refuză o mediere.

Însă duminică au ieșit în stradă sute de mii de catalani care NU vor ruperea de Spania. Printre cei care s-au adresat mulţimii a fost şi scriitorul laureat cu Nobel, Mario Vargas Llosa, peruan, care are şi cetăţenie spaniolă.

"Am deschis uşa medierii, am spus «da» tuturor posibilităţilor de mediere care ne-au fost prezentate. Zilele trec, iar dacă statul spaniol nu răspunde în mod pozitiv, vom face ceea ce am venit să facem", a declarat Carles Puigdemont într-un interviu pentru televiziunea publică catalană.

Ajunge! Să fim raţionali! - au clamat, ieri, sute de mii de catalani care se opun ruperii de Spania.

Potrivit organizatorilor, aproape un milion, iar potrivit poliţiei municipale - 350.000 de catalani şi spanioli veniţi din alte părţi ale ţării s-au adunat în centrul Barcelonei pentru a apăra "unitatea Spaniei".

Atika Shubert, corespondent CNN: "Am reuşit să vorbesc cu câţiva dintre cei care au ieşit în stradă şi un lucru îmi spun toţi. Nu vor să fie nevoiţi să aleagă între a fi spaniol şi a fi catalan."

"Suntem aici fiindcă suntem spanioli şi nu vrem un stat catalan care să nu facă parte din piaţa unică europeană."

E nevoie de mai mult decât un puci pentru a distruge ce a fost clădit în 500 de ani de istorie, le-a spus manifestanţilor scritorul laureat cu Nobel, Vargas Lllosa.

A fost cea mai mare mobilizare pro-unionistă de la referendumul din urmă cu o săptămână, marcat de violenţe, după ce poliţia a încercat să-l oprească. 90 la sută dintre participanţi au votat în favoarea independenţei. Rata de participare a fost însă de 42%. Şi nu există nicio verificare independentă a modului în care au fost numărate voturile.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Îi asigur pe oameni că guvernul va încerca să împiedice orice declaraţie de independenţă care ar putea fi anunţată. Spania va fi în continuare Spania şi va rămâne aşa timp îndelungat."

Guvernul central de la Madrid ia în calcul inclusiv invocarea articolului 155 din Constituţia Spaniei, care îi permite parlamentului naţional să preia conducerea regiunilor autonome.

Considerată "opţiunea nucleară", această variantă a apărut în discuţii ca urmare a temerilor ca parlamentul regional va declara independenţa Cataloniei în cadrul şedinţei extraordinare de mâine.

Eventualitatea pare credibilă în ochii a aproximativ 15 societăţi comerciale importante - inclusiv două bănci majore - care au decis să-şi transfere sediile sociale în afara Cataloniei.

De decizia pe care o vor lua Carles Puigdemont şi ceilalţi lideri separatişti catalani depinde soarta a 16% din populaţia spaniolă care trăieşte în această regiune, ce contribuie cu 19% din PIB-ul Spaniei.

Premierul Spaniei: ”Vom împiedica această independenţă să aibă loc”

Premierul spaniol Mariano Rajoy promite, într-un interviu pentru ediţia de luni a ziarului german Die Welt, că Spania nu va fi împărţită, scrie The Associated Press.

”Spania nu va fi împărţită, iar unitatea naţională va fi păstrată. Vom face tot ceea ce ne permite legea pentru a asigura acest lucru”, a avertizat Rajoy.

”Vom împiedica această independenţă să aibă loc”, a insistat el.

Şeful Guvernului de la Madrid acordă acest interviu la o săptămână după ce liderii Guvernului separatist al Cataloniei au organizat un referendum pe tema secesiunii, pe care Curtea Constituţională l-a suspendat iar Executivul central l-a declarat ilegal.

Parlamentari regionali secesionişti catalani se reunesc marţi, iar unii spun că aceasta este ziua în care ei vor declara independenţa acestei bogate regiuni situate în nord-estul Spaniei.

Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont
Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
emma coronel aispuri - el chapo
Gestul neașteptat făcut de soția traficantului El Chapo. Cum a fost fotografiată
Primele imagini cu submarinul găsit după un an de căutări, la 800 de metri adâncime. FOTO
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
bataie greci
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse
Zeci de civili, între care și copii, uciși în Siria. Cel mai grav bilanț din ultimele două luni
Donald Trump laudă militarii trimiși la granița cu Mexicul: „O barieră puternică”
Suma uriașă cheltuită de Melania Trump pentru o singură noapte de cazare la un hotel