Liderul Cataloniei nu dă înapoi. Ce a anunțat cu o zi înainte de discursul din Parlament


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Luni 09 Octombrie 2017 18:38
Categorie: Stiri externe

Presiune maximă asupra liderului separatist Carles Puigdemont, cu o zi înaintea unui discurs crucial în parlamentul Cataloniei. El a sugerat din nou, duminică seară, într-un interviu, că va declara independența dacă Madridul refuză o mediere.

Însă duminică au ieșit în stradă sute de mii de catalani care NU vor ruperea de Spania. Printre cei care s-au adresat mulţimii a fost şi scriitorul laureat cu Nobel, Mario Vargas Llosa, peruan, care are şi cetăţenie spaniolă.

"Am deschis uşa medierii, am spus «da» tuturor posibilităţilor de mediere care ne-au fost prezentate. Zilele trec, iar dacă statul spaniol nu răspunde în mod pozitiv, vom face ceea ce am venit să facem", a declarat Carles Puigdemont într-un interviu pentru televiziunea publică catalană.

Ajunge! Să fim raţionali! - au clamat, ieri, sute de mii de catalani care se opun ruperii de Spania.

Potrivit organizatorilor, aproape un milion, iar potrivit poliţiei municipale - 350.000 de catalani şi spanioli veniţi din alte părţi ale ţării s-au adunat în centrul Barcelonei pentru a apăra "unitatea Spaniei".

Atika Shubert, corespondent CNN: "Am reuşit să vorbesc cu câţiva dintre cei care au ieşit în stradă şi un lucru îmi spun toţi. Nu vor să fie nevoiţi să aleagă între a fi spaniol şi a fi catalan."

"Suntem aici fiindcă suntem spanioli şi nu vrem un stat catalan care să nu facă parte din piaţa unică europeană."

E nevoie de mai mult decât un puci pentru a distruge ce a fost clădit în 500 de ani de istorie, le-a spus manifestanţilor scritorul laureat cu Nobel, Vargas Lllosa.

A fost cea mai mare mobilizare pro-unionistă de la referendumul din urmă cu o săptămână, marcat de violenţe, după ce poliţia a încercat să-l oprească. 90 la sută dintre participanţi au votat în favoarea independenţei. Rata de participare a fost însă de 42%. Şi nu există nicio verificare independentă a modului în care au fost numărate voturile.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Îi asigur pe oameni că guvernul va încerca să împiedice orice declaraţie de independenţă care ar putea fi anunţată. Spania va fi în continuare Spania şi va rămâne aşa timp îndelungat."

Guvernul central de la Madrid ia în calcul inclusiv invocarea articolului 155 din Constituţia Spaniei, care îi permite parlamentului naţional să preia conducerea regiunilor autonome.

Considerată "opţiunea nucleară", această variantă a apărut în discuţii ca urmare a temerilor ca parlamentul regional va declara independenţa Cataloniei în cadrul şedinţei extraordinare de mâine.

Eventualitatea pare credibilă în ochii a aproximativ 15 societăţi comerciale importante - inclusiv două bănci majore - care au decis să-şi transfere sediile sociale în afara Cataloniei.

De decizia pe care o vor lua Carles Puigdemont şi ceilalţi lideri separatişti catalani depinde soarta a 16% din populaţia spaniolă care trăieşte în această regiune, ce contribuie cu 19% din PIB-ul Spaniei.

Premierul Spaniei: ”Vom împiedica această independenţă să aibă loc”

Premierul spaniol Mariano Rajoy promite, într-un interviu pentru ediţia de luni a ziarului german Die Welt, că Spania nu va fi împărţită, scrie The Associated Press.

”Spania nu va fi împărţită, iar unitatea naţională va fi păstrată. Vom face tot ceea ce ne permite legea pentru a asigura acest lucru”, a avertizat Rajoy.

”Vom împiedica această independenţă să aibă loc”, a insistat el.

Şeful Guvernului de la Madrid acordă acest interviu la o săptămână după ce liderii Guvernului separatist al Cataloniei au organizat un referendum pe tema secesiunii, pe care Curtea Constituţională l-a suspendat iar Executivul central l-a declarat ilegal.

Parlamentari regionali secesionişti catalani se reunesc marţi, iar unii spun că aceasta este ziua în care ei vor declara independenţa acestei bogate regiuni situate în nord-estul Spaniei.

Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont
Ultimul avertisment dat de liderul secesionist al Cataloniei, Carles Puigdemont
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tensiuni Marea Britanie-Iran
Tensiuni Marea Britanie-Iran după sechestrarea unui petrolier britanic. Reuniune de urgență la Londra
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au "confiscat" un petrolier britanic
Turista britanică a povestit cum a fost violată până la leșin de 12 tineri în camera de hotel
Atacul cu 33 de morți din Japonia. De ce a vrut criminalul să se răzbune
Franța o va susține pe Kovesi la Parchetul European. Scrisoarea trimisă de Macron lui Iohannis
VIDEO. 60 de tineri de culoare dau năvală într-un magazin și-l vandalizează
el chapo
Cum ar putea oamenii lui El Chapo să ia cu asalt cea mai securizată închisoare din SUA
Prima declarație a cancelarului Angela Merkel privind crizele de tremurat
Record absolut de temperatură în Franța. Anunțul făcut de meteorologi
Pasagera unui zbor low-cost, pusă să plătească peste 100.000 $. Ce a făcut în avion
Explozie uriaşă în Christchurch, oraşul unde a avut loc atacul armat din martie
Bilanțul victimelor exploziei din China. Geamurile s-au spart pe o rază de 3 km