950.000 de persoane, marș împotriva independenței Cataloniei, la Barcelona. VIDEO
Sute de mii de oameni au demonstrat, duminică, pe străzile din Barcelona, împotriva declarării independenței Cataloniei față de Spania. Totodată, premierul Mariano Rajoy amenință că Guvernul ar putea suspenda autonomia regiunii.
Mitingul a fost menit să apere unitatea Spaniei, cu două zile înaintea unei sesiuni a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independenţa provinciei.
"Foarte mulţi catalani nu se simt reprezentaţi de separatişti", a declarat scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, care a participat la manifestaţie. Llosa are şi cetăţenie spaniolă.
Referendumul din 1 octombrie a deschis o criză politică majoră între separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy. În condiţiile unei prezențe la urne de 42%, 90% dintre participanţi au votat în favoarea despărţirii de Madrid.
Imagini din Barcelona:
UPDATE 16.00: Potrivit președintelui Societății Catalane Civile, Mariano Goma, numărul participanților ar fi între 930.000 și 950.000, informează El Pais.
Joseph Borrell, fost președinte al Parlamentului European, a declarat că „țara a fost frântă” și că politicienii trebuie să „apere pluralismul politic”.
„Nu vreau să exagerez, dar trăim momente aproape dramatice în istoria acestei țări”, a mai spus el, atrăgând atenția că oamenii de afaceri se retrag din Catalonia, din cauza referendumului privind independența de Spania.
„Nu puteați să ne spuneți mai devreme? Cei care anunță acum că se retrag trebuia să își fi anunțat mai de mult intențiile. Poate dacă ar fi spus ceva, nu se mai ajungea la această situație”, a mai spus Joseph Borrell.
Totodată, fostul președinte al Plarlamentului European susține că situația din Spania „nu va fi reparată prin decizii unilaterale”.
„Ceea ce apărați voi, este opusul idealului european (...). S-au întâmplat lucruri care nu trebuiau să se întâmple. Ne facem rău unii altora. Trebuie să ne bucurăm de procesul democratic cu care Spania se mândrește (...). Catalonia nu e o colonie, nu este un stat precum Kosovo, astfel că trebuie să acționăm conform legilor”, a mai spus el.
Și scriitorul Mario Varga Llosa a susținut un discurs în fața mulțimii, afirmând că oamenii „nu își doresc lovitura de stat promovată de Guvernul catalan”, potrivit cotidianului spaniol.
„Naționalismul se adăpostește și în sânul Cataloniei. Suntem aici să îl stopăm (...) Nu vrem să plece companiile din Catalonia, de parcă ar fi un oraș medieval afectat de ciumă. Vrem să se întoarcă în regiune și vrem să fie capitala culturală a Spaniei”, a susținut scriitorul.
Scriitorul a mai afirmat că Spania este „un tărmâm al libertății”.
„Independența aceasta nu-l va distruge. E nevoie de mai mult decât o lovitură de stat plănuită de Puigdemont, Junqueras și Forcadell pentru a distruge ce-a fost unificat de 500 de ani de istorie”.
Măsuri drastice anunțate de Guvern
Guvernul spaniol ia în considerare aplicarea de măsuri drastice, precum suspendarea statutului autonom al Cataloniei, în contextul în care liderii din regiune amenință că vor declara indepdența față de Spania.
Ambiente festivo en #RecuperemElSeny. Suena "Por qúe no ser amigos, estar unidos, vuvir sin miedo y en libertad" https://t.co/zxszqLSFsZ pic.twitter.com/dOpSDpA6YS
— J. J. Gálvez (@jjimenezgalvez) October 8, 2017
„Vom împiedica declararea independenței. Vă pot spune, cu franchețe, că nu se va întâmpla. Este evident că vom lua o decizie în limitele legii, în funcție de felul în care vor evolua lucrurile”, a declarat șeful Executivului spaniol, într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais, informează CNN.
Gritos "la alcaldesa dónde sta?" , en referencia a @AdaColau , en manifestación @Societatcc #referendum #1oct2017 pic.twitter.com/lwfDnxiG1p
— Alfonso Congostrina (@alfcongostrina) October 8, 2017
Întrebat dacă ia în considerare să invoce Articolul 155 din Constituție, mecanismul legal privind suspendarea autonomiei Cataloniei, Rajoy a afirmat: „Nu exclud absolut nimic, atâta timp cât este în limitele legii. Mi-ar plăcea să fac asta la momentul potrivit, asta este cel mai important la acest moment. Scenariul ideal ar fi să nu fie nevoie de soluții drastice; mi-ar plăcea ca amenințarea că va fi declarată independența să fie retrasă cât mai curând posibil”, a mai spus premierul.
Are you going to believe Julian Assange retweeting the Fake News MSM, or are you going to believe the people? #Barcelona ???????? pic.twitter.com/KbknQOTijN
— ???????? Alt-Right (@SpanishAltRight) October 8, 2017
El a continuat precizând că „în timp ce amenințarea independenței este pe scena politică, va fi foarte dificil pentru guvern să nu ia o decizie”.
Totodată, premierul spaniol a lansat un apel catalanilor „moderați” să se îndepărteze de cei „extremiști, radicali”, care vor separarea de Spania.
În opinia sa, aceasta este „o altă formă de populism”, care „violează principiile fundamentale ale Uniunii Europene, se împotrivește statului de drept, aplicării legii, ceea ce reprezintă o problemă pentru Europa”.
„De aceea, europenii au fost solidari cu noi, iar Guvernele au susținut Constituția Spaniei”, a mai spus el.
Continuă manifestațiile pentru unitatea Spaniei
Oamenii continuă să se adune, duminică, în Barcelona, făcând apel la uniunea Spaniei. Este a doua zi când oamenii manifestează. Sâmbătă, ei au lansat un apel la dialog, la Madrid.
O manifestație a fost organizată, duminică, în Barcelona, de către Societatea Civilă Catalană. Oamenii manifestează împotriva separării de Spania, potrivit publicației spaniole El Pais.
Images from the massive pro-unity demonstration keep coming. via @lanuevaespana #RecuperemElSeny #catalonia #barcelona pic.twitter.com/N0BxFlg5YE
— Carmen (@cbascaran) October 8, 2017
„Gata, reveniți-vă în simțuri”, este motto-ul care a deschis demonstrația de pe străzile din Barcelona.
La finalul manifestației, Josep Borrel, fost președinte al Parlamentului European, și scriitorul Mario Vargas Llosa, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, vor susține discursuri.
Situația din Spania este una tensionată, ca urmare a referendumului privind independența Cataloniei. Rezultatele finale au arătat că 90% dintre cele 2,3 milioane de persoane care au mers la vot, s-au arătat în favoarea independenței. Prezența la vot a fost de 43%.
Vineri, Guvernul Spaniei le-a cerut scuze public oamenilor răniți de poliție, în încercarea de a bloca referendumul, însă autoritățile au învinuit liderii catalani că au organizat un vot ilegal. 900 de persoane au fost rănite de poliție, în timp ce încercau să se prezinte la vot.
Marți, la ora locală 18.00, președintele catalon Carles Puigdemont se va adresa Parlamentului. Este de așteptat ca Parlamentul să declare independența, la reuniunea de marți.