Tara europeana care a intins mana unei Rusii izolate. Au batut palma pe sprijin militar si un fond de investitii de 1 miliard

Ultima actualizare: 08-03-2015 10:41

Izolata de cea mai mare parte a comunitatii occidentale, Rusia are o relatie speciala cu Italia.

Dovada ca premierul italian a fost la Moscova ca sa ceara sprijinul pentru o posibila interventie militara, in Libia, tara aflata in haos, de la indepartarea de la putere a lui Ghaddafi.

In schimb, a acceptat infiintarea unui fond de investitii ruso-italian de un miliard de dolari.

Proaspat intors la Roma, premierul Matteo Renzi va avea de dat explicatii partenerilor din Uniunea Europeana. Este primul lider important care face o vizita de stat la Kremlin, dupa invazia Crimeei, in urma cu un an, pedepsita cu sanctiuni economice de Uniunea Europeana.

"Evident, avem pierderi din motivele pe care le cunoasteti bine (N.R.: sanctiunile UE impotriva Rusiei) Insa Italia este pe locul patru in clasamentul partenerilor nostri in schimburi comerciale", a declarat Vladimir Putin.

Replica Rusiei, care a interzis importurile de alimente din tarile UE, a adus pierderi mari si pentru producatorii italieni, lovind direct in economia si-asa fragila.

"Va puteti imagina cum este pentru premier sa primeasca zilnic telefoane de la producatorii si exportatorii de parmezan, sa rezolve aceasta problema", spune analistul politic Francesco Galietti.

Pe langa aceasta spinoasa problema, premierul italian a avut si alte prioritati.

"Relatiile dintre Europa si Rusia, criza din Ucraina, dar si alte probleme din zona mediterana, incepand cu cel mai important subiect pentru noi, Libia", a declarat premierul Matteo Renzi.

Libia, fosta colonie italiana, este un subiect sensibil. De trei ani, tara se afla in haos si este vulnerabila la amenintarea Statului Islamic.

Vizita a suscitat reactii dure la Roma, unde comentatorii politici nu l-au menajat pe premier.

"Nu este un joc simplu... Daca vrei sa faci un pact cu diavolul si sa inoti impotriva curentului, trebuie sa stii exact ce faci", a afirmat analistul Francesco Galietti.

De partea lui, Putin continua sa isi extinda sfera de influenta in centrul si sudul Europei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO