Bulgaria respinge crearea unei flote la Marea Neagra pentru contracararea Rusiei. Reactia lui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Premierul bulgar Boiko Borisov a confirmat, intr-o declaratie pentru jurnalisti la Sofia, ca se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, Romaniei, Turciei si Ucrainei, vizand contracararea prezentei navale a Rusiei in Marea Neagra.

Potrivit cotidianului bulgar '24 Ceasa' ('24 de ore'), Borisov a dezaprobat initiativa presedintelui roman Klaus Iohannis, prezentata la Sofia, in timp ce seful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a sustinut-o. Publicatia a mai scris ca, in urma reactiei lui Borisov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migrantilor.

"Sustin NATO si UE, sustin interesele economice ale Bulgariei, dar aceasta linie nu trebuie incalcata. Daca bulgarii gandesc altfel, ma vor inlocui cu altcineva", a declarat Boiko Borisov.

El a precizat ca asteapta revenirea ministrului de externe, Daniel Mitov, din Bosnia si a ministrului apararii, Nikolai Nencev, de la Bruxelles. "Voi fi foarte nemultumit daca ei si-au asumat angajamente. Daca au dat sperante zadarnice fara sa ma informeze, vor avea o problema cu mine. Ii voi trimite sa lupte pe mare", a afirmat premierul bulgar.

"Vreau sa vad iole, iahturi, turisti, dragoste si pace in statiunile noastre de la Marea Neagra, nu vreau fregate care sa brazdeze marea. Putem tine exercitii bulgaro-romane oricand vrem, dar cealalta varianta ar fi optarea pentru un conflict militar", a comentat el.

Citește și
distrugator american
Rusia ameninta fortele navale din Marea Neagra: "Nu este o mare a NATO"

"Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE si NATO. Avem o baza bulgaro-americana, organizam exercitii si conferinte, antrenamente au loc tot timpul, am facut tot ceea ce trebuie facut ca membri NATO. Chiar si in mijlocul acestei crize, ne-am revizuit politica si am majorat cheltuielile militare pentru a linisti fortele armate", a indicat el.

Borisov a facut referire la proiectul gazoductului South Stream, cand Turcia, stat membru NATO, si Rusia si-au schimbat pozitiile peste noapte.

"Nici macar un singur vecin sau omolog nu a vorbit in apararea mea atunci cand presedintele Putin m-a admonestat la Ankara in prezenta lui Erdogan, spunand ca Bulgaria a pierdut totul. Noi am fost implicati in conflicte grele si, cand a trebuit sa ne aparam interesele nationale in proiectele pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis, South Stream si centrala nucleara de la Belene, am fost mai mult decat fermi. Nu mai este nimeni ca noi in Europa", a mai spus Borisov.

"Am spus intotdeauna ca in niciun caz Bulgaria nu va fi atacata de Rusia, ei se implica in alte tipuri de actiuni, in majoritate economice, pe teritoriul bulgar", a comentat Borisov.

"Suntem crestini ortodocsi, avem o baza comuna in religie, cultura si toate celelalte. (...) Rusia poate fi un pic nervoasa in legatura cu altii, dar va fi foarte marcata daca Bulgaria va face acest lucru", a mai spus Borisov.

Potrivit Sofia News Agency, premierul bulgar a declarat ca atat el, cat si presedintele Plevneliev sunt impotriva propunerii Romaniei de creare a unei flote comune la Marea Neagra, care sa contracareze influenta Rusiei.

Reactia lui Iohannis dupa raspunsul Bulgariei

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca initiativa navala la Marea Neagra se refera la exercitiu si training comun, subliniind ca NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra.

"Am vazut ca au aparut tot felul de interpretari. Poate este bine sa clarific un pic inainte sa se aventureze toata lumea in speculatii. Aceasta initiativa pe care am prezentat-o atat presedintelui, cat si prim-ministrului este o initiativa care tinteste o colaborare practic in zona exercitiilor comune si a trainingului comun a fortelor navale romanesti, bulgare si turcesti. Aceasta este asa numita initiativa navala, deci se refera la fortele navale, la exercitiu si training comun", a precizat presedintele Iohannis, intrebat cu privire la declaratiile premierului bulgar, Boyko Borissov.

El a spus ca initiativa trebuie sa se gaseasca sub umbrela NATO pentru ca toate cele trei tari riverane - Romania, Bulgaria si Turcia - sunt aliati.

''Unde a aparut probabil o intelegere gresita, este conceptul de flota NATO. Nu creeaza nimeni o flota NATO. Asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra", a afirmat Iohannis.

Seful statului a aratat ca detaliile tehnice urmeaza sa fie discutate si negociate.

"Acum este foarte devreme sa spunem cum va arata la sfarsit, dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe. Initiativa vizeaza exercitii, training comun al fortelor navale. (...) Discutiile care s-au purtat pentru aceasta initiativa au pornit mai demult, este vorba de aproape un an de zile de cand se discuta despre aceasta initiativa. Fiecare are opinia lui si are dreptul sa aiba opinia lui si abordarea proprie, dar eu cred ca este o initiativa foarte buna care are in etapa principala ca obiectiv principal compatibilizarea fortelor navale a trei aliati din NATO", a mai spus presedintele Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Rusia avertizeaza NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra, care nu are nicio legatura cu Alianta
Rusia avertizeaza NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra, care nu are nicio legatura cu Alianta

Un inalt diplomat rus a avertizat NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra si a atras atentia ca o astfel de masura va submina securitatea regionala si relatiile deja tensionate intre Moscova si Alianta.

Rusia ameninta fortele navale din Marea Neagra:
Rusia ameninta fortele navale din Marea Neagra: "Nu este o mare a NATO"

Un diplomat rus de rang inalt a avertizat miercuri NATO sa nu amplaseze forte navale in Marea Neagra, conform Moscovei o asemenea miscare fiind de natura sa submineze securitatea in regiune.

Bulgarii si ucrainenii promit ca ne vor trimite soldati. Rusia anunta o replica dura:
Bulgarii si ucrainenii promit ca ne vor trimite soldati. Rusia anunta o replica dura: "Vrem sa le fie clar de la inceput"

Romania va fi aparata de un contingent al vecinilor nostride la sud de Dunare. Cel putin, asa promite ministrul bulgar al Apararii dupa o intalnire cu cel roman.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.