Bulgarii si ucrainenii promit ca ne vor trimite soldati. Rusia anunta o replica dura: "Vrem sa le fie clar de la inceput"
Romania va fi aparata de un contingent al vecinilor nostride la sud de Dunare. Cel putin, asa promite ministrul bulgar al Apararii dupa o intalnire cu cel roman.
Bulgaria ar putea trimite 600 de militari in Romania, in cadrul brigazii multinationale NATO anuntata de seful aliantei, Jens Stoltenberg. Informatia a fost furnizata de ministrul Apararii de la Sofia, Nikolai Nencev, la postul public BNR.
Secretarul general al NATO a declarat marti ca ministrii Apararii din statele Alinatei, reuniti la Bruxelles, urmeaza sa decida, infiintarea unei brigazi multinationale in Romania, care va cuprinde forte terestre. Stoltenberg nu a facut mai multe precizari privind structura acestei forte, dar in mod normal o brigada NATO are aproximativ 5.000 de oameni.
Declaratiile lui Nencev vin in urma discutiilor pe care le-a avut la Bruxelles cu omologul sau roman, Mihnea Motoc. „Am ajuns impreuna la convingerea ca e nevoie de o prezenta concreta a NATO in zona Marii Negre. Avem o conceptie comuna”, a declarat ministrul bulgar.
Si ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak (foto sus), a propus o participare a Kievului cu trupe la brigada multinationala terestra pe care Romania propune sa o gazduiasca, scrie News.ro. Poltorak a subliniat ca tara sa deja are experienta in acest sens, a precizat serviciul de presa al Ministerului ucrainean al Apararii intr-un comunicat.
"Acum, mai mult ca niciodata, este foarte important sa ne unim eforturile in lupta impotriva inamicului, care ameninta securitatea in intreaga regiune. Suntem interesati in cooperarea in domeniul securitatii in regiunea Marii Negre", a declarat Poltorak. Motoc a laudat rezultatele reformei din armata ucraineana, potrivit aceleiasi surse.
Anuntul privind formarea unei brigazi multinationale in Romania a fost insotit de cel legat de trimiterea de 4 batalioane rotationale NATO in tarile baltice si Polonia, pentru a proteja aceste state de Rusia. Reactiile au venit imediat de la Moscova.
'Nu au cum sa ne sperie cu patru batalioane, desigur. Aceste unitati nu reprezinta o amenintare pentru Rusia, pentru ca armata noastra nu este cea care a fost acum 20 de ani', a declarat presedintele Comisiei de Aparare din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului de la Moscova), amiralul Vladimir Komoedov, fost comandant al Flotei ruse din Marea Neagra. 'Cu toate ca tendinta in sine - cresterea amenintarii la frontierele de vest ale tarii - ne preocupa (...). Noi am luat, luam si vom lua masuri de contracarare de asa natura incat de la bun inceput partenerilor nostri sa le fie totul clar', a declarat Komoedov pentru Interfax.
Andrei Kelin, directorul Departamentului de cooperare europeana din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, declarase anterior pentru Interfax ca Moscova va fi obligata sa adopte masuri de raspuns in urma desfasurarii suplimentare a patru batalioane NATO in Polonia si tarile baltice. Diplomatul rus a subliniat ca este vorba de o 'importanta crestere de forta militara extrem de aproape de granitele' ruse. Detasarea acestor batalioane NATO 'este contrara literei si spiritului Actului Fondator Rusia-NATO', sustine Kelin.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi, NATO, Polonia, marea neagra, Bulgaria, armata, Jens Stoltenberg, lituania, tarile baltice, brigada, forta rotationala, batalioane. armata,
Dată publicare:
15-06-2016 12:17