Pregătiri pentru ”și mai mult război”. Zelenski arată lumii unde stă de un an: ”Aici trăiesc”. Ce va purta când va fi pace

×
Codul embed a fost copiat

Trei dintre cele mai puternice țări membre NATO – Franța, Germania și Marea Britanie - vor să propună Ucrainei un pact de securitate.  

Liderii celor trei state cred că un pact care să oficializeze legături mai puternice între NATO şi Ucraina ar putea convinge Kievul să înceapă discuţii cu Moscova, potrivit ziarului Wall Street Journal. Chiar și fară retragerea prealabilă a armatei ruse.

Între timp, Moscova a oprit complet livrările de petrol către Polonia, prin conducta Drujba. Guvernul de la Varșovia e probabil cel mai înfocat avocat al cauzei ucrainene.

Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat zilele trecute un proiect de acord care să ofere Ucrainei echipamente militare avansate, arme şi muniţie. Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, Parisul şi Berlinul susţin iniţiativa, care ar urma să fie discutată însă abia la summitului NATO din vară.

Retorica liderilor europeni arată că Franța, Germania și Marea Britanie par să aibă îndoieli că Ucraina va fi capabilă să îi alunge pe ruşi atât din estul țării, cât și din Crimeea.

Citește și
armata rusia, razboi, ucraina
Al doilea an de război în Ucraina. Scenarii posibile pentru conflictul cu Rusia în 2023
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

La o întâlnire cu Olaf Scholz și Volodimir Zelenski de pe 8 februarie, Macron i-ar fi spus liderului de la Kiev că până şi doi duşmani de moarte precum Franţa şi Germania au fost nevoiţi să facă pace după al Doilea Război Mondial.

”Putin nu e pregătit pentru pace, ci pentru și mai mult război”

Tot Macron i-ar fi atras atenția lui Zelenski că e un lider autentic pe timp de război, dar că, în cele din urmă, va trebui să ia decizii dificile.

Emmanuel Macron: ”Cred că tot ceea ce contribuie la aducerea păcii e binevenit, dar această pace este posibilă doar dacă agresiunea rusă se oprește. Cred că angajamentul Chinei în eforturile de pace este un lucru foarte bun. Voi merge în China la începutul lunii aprilie. China trebuie să ne ajute acum să punem presiune asupra Rusiei, astfel încât aceasta să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare”.

Astfel de discuţii contrastează cu declaraţiile responsabililor americani ori polonezi.

Loyd Austin: Obiectivul Ucrainei este să recupereze cât mai mult cu putință din teritoriul sudic. Au performat într-un mod impresionant. Și o vor face la fel și la contraofensiva lor din primăvară. Ce fac acum e să-și mențină pozițiile în Est și să-și pregatească forța de luptă pentru contraofensivă.
Reporter: Tot auzim formula: "America va fi alături de Ucraina cât va fi nevoie". Puteți defini acest "cât va fi nevoie"?
Loyd Austin: Atât timp cât Ucraina va continua să desfășoare operațiuni și să lupte pentru a-și recupera sudul, vom fi alături de ei.
Reporter: Cu alte cuvinte, atât timp cât Ucraina luptă?
Loyd Austin: Corect!”.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Putin nu e pregătit pentru pace, ci pentru și mai mult război. Așa că trebuie să dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge”.

Americanii resping planul de pace al Chinei: ”Dacă Putin îl aplaudă, cum poate să fie bun?”

Joe Biden, președintele SUA: ”Suntem în situația în care costul indiferenței, al abandonării Ucrainei, este mai mare decât ajutorul dat Ucrainei pentru a-și păstra independența”.

Și totuși:

Reporter: Le veți trimite avioane F16?
Joe Biden: Le trimitem ceea ce Pentagonul consideră că au nevoie acum, adică tancuri, artilerie, sisteme de apărare antiaeriană, baterii Himars.
Reporter: Nu credeți că ucrainenii au nevoie de F16?
Joe Biden: Nu, n-au nevoie acum”.

De altfel, preşedintele american a respins iniţiativa Chinei pentru negocierea şi încheierea unui acord de pace între Rusia şi Ucraina. ”Dacă Putin aplaudă acest plan, atunci cum poate el să fie unul bun?", a spus Biden despre planul de pace propus de China.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: ”Nimeni nu vrea pace mai mult decât ucrainenii. Dar trebuie să fie o pace durabilă. Când se va întâmpla asta? E greu de prezis”.

Volodimir Zelenski: ”Diplomația nu a funcționat, actuala arhitectură de securitate a lumii nu a funcționat, vechea speranță europeană că legăturile economice ar putea împiedica coloanele de tancuri rusești să se miște nu a funcționat, dar a existat totuși ceva ce a funcționat: unitatea – comuniunea Ucrainei, Germaniei și a întregii lumi libere și hotărâte, decizia de a proteja fundamentele vieții noastre”.

”Costumul așteaptă pacea”

În cadrul proiectului documentar "Anul", Volodimir Zelenski a arătat lumii unde trăiește de un an: la sediul Administratiei Prezidențiale de pe strada Bankova.

Aici trăiesc. Aici doarme președintele. Aici, și, când e nevoie, cobor și în adăpostul antiatomic”.

Imaginile înfățișează un mic dormitor, cu un pat de o persoană, o masă, o chiuvetă și o oglindă. Camera se află chiar lângă biroul președintelui, unde se zăresc o poză cu familia, machete de tancuri și avioane și un bust al lui Churchil.

Cât despre deja faimoasa lui vestimentație militară:

”- Am aici o garderobă mică. Aceleași haine în mai multe variante.
- Pot să văd?
- Cum să nu! Am și un costum pe-aici.
- E așa cum vi l-au adus de la curățătorie...
- O să-l port din nou când se termină războiul. Costumul așteaptă pacea
”.

Rușii au lovit de două același spital din Herson, în două zile la rând

Departe de liniștea adăpostului prezidențial, pe front se dau lupte pentru fiecare metru de pământ. Armata ucraineană apără cu îndârjire Harkovul, atacat constant în ultimele zile.

Soldat: ”Visul meu ar fi să lupt cu sisteme HIMARS, la care un proiectil este egal cel puțin patruzeci de proiectile din cele pe care folosim aici”.

La sud, în Herson, oraș eliberat în noiembrie de sub ocupația rușilor, zonele civile par să fie ținte predilecte pentru bombardamentele Kremlinului, în ultimele zile.

Șase oameni au fost uciși la începutul săptămânii, după ce o rachetă rusească a căzut peste o stație de autobuz din centrul orașului. Iar sâmbătă, cel puțin trei oameni au fost răniți în bombardamentele rușilor. Chiar și un spital din Herson a fost lovit sâmbătă pentru a doua zi consecutiv. 

Pacient: ”Cum să nu fie înfricoșător? M-am trezit, am sărit din pat și nu știam încotro să o iau. Când m-am uitat mai bine, toți oamenii stăteau lipiți de zid, așa că am rămas și eu pe loc. Au fost o grămadă de lovituri toată ziua”.

Atacul asupra spitalului din Herson a fost surprins și de camerele de supraveghere din zonă. Din fericire, toți pacienții din acea aripă a clădirii erau în adăposturi în acel moment.

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Medvedev: „50 de state vor să steargă Rusia de pe fața Pământului. Ne confruntăm cu un întreg imperiu de diverși inamici”
Medvedev: „50 de state vor să steargă Rusia de pe fața Pământului. Ne confruntăm cu un întreg imperiu de diverși inamici”

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și unul ditnre principalii susținători ai lui Vladimir Putin, a lansat noi acuzații la adresa statelor occidentale în contextul războiului din Ucraina.

Al doilea an de război în Ucraina. Scenarii posibile pentru conflictul cu Rusia în 2023
Al doilea an de război în Ucraina. Scenarii posibile pentru conflictul cu Rusia în 2023

Este probabil ca Rusia să facă unele progrese în prima jumătate a acestui an, însă nu este cert dacă are și capacitatea să își păstreze câștigurile obținute până în prezent.  

Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial
Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial

Sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar alte câteva milioane au fugit din calea celui mai crunt conflict armat de după Al Doilea Război Mondial. Cifrele seci ale războiului pe care Rusia lui Putin îl duce deja de un an sunt înfiorătoare.  

Cum a spulberat Ucraina mitul „celei de-a doua armate a lumii
Cum a spulberat Ucraina mitul „celei de-a doua armate a lumii". Rusia, doar victorii mici și modeste într-un an de război

Cu un an în urmă, Vladimir Putin declanșa cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin i-a arestat până și pe rușii care au depus flori în memoria celor morți în Ucraina, la un an de la invazie VIDEO
Putin i-a arestat până și pe rușii care au depus flori în memoria celor morți în Ucraina, la un an de la invazie VIDEO

Zeci de persoane au fost reţinute vineri de poliţie în Rusia pentru acţiuni de comemorare la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, în unele cazuri fiind vorba despre persoane care doar au depus flori, spune un grup pentru drepturile omului.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.