Povestea Anei Montes, spioana eliberată după 20 de ani. Cum şi-a folosit memoria incredibilă pentru a trăda SUA pentru Cuba
Ana Belén Montes şi-a făcut o poză la scurt timp după ce a fost eliberată, după 20 de ani, din închisoare.
Pare timidă, iar acum, la aproape 66 de ani, părul ei şaten este brăzdat de fire albe. Puţine lucruri sugerează că Montes a fost ani de zile agent secret cubanez infiltrat adânc în guvernul Statelor Unite sau că a fost cândva considerată de America drept unul dintre cei mai periculoşi agenţi de informaţii. Dar tocmai acest lucru, spun experţii, a făcut-o să fie spionul perfect, relatează BBC, conform news.ro.
Ana Montes a fost arestată pe 21 septembrie 2001 de către Biroul Federal de Investigaţii (FBI) la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington. Ea a recunoscut că a spionat pentru Cuba timp de aproape un deceniu, din 1992 până în 2001, deşi FBI suspectează că ea începuse să spioneze încă din 1985. În cele din urmă, a fost găsită vinovată de conspiraţie pentru spionaj împotriva Statelor Unite şi condamnată la 25 de ani de închisoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până să fie arestată, oficialii serviciilor de informaţii americane căutaseră o cârtiţă cubaneză în interiorul guvernului timp de aproape un deceniu, dar descoperirea celui care le transmitea informaţii clasificate cubanezilor s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă.
"A fost cu adevărat un ac în carul cu fân", a declarat Pete Lapp, agent FBI ieşit la pensie care, împreună cu partenerul său, Steve McCoy, a făcut parte din echipa care a avut un rol esenţial în dovedirea faptului că Montes era spion cubanez.
Lapp şi echipa sa au fost însărcinaţi să depisteze cârtiţa.
Ana Montes, known as the ‘most dangerous spy in America’, has been released from prison after 20 years.
She was recruited by Cuba in the 1980s while working for the US intelligence service ⤵️ pic.twitter.com/PJyookjvtp
— Al Jazeera English (@AJEnglish) January 9, 2023
REGINA CUBEI
Pentru a complica şi mai mult lucrurile, cubanezii au lucrat, la rândul lor, pentru a masca genul lui Montes sugerând că spionul era un bărbat cu autorizaţii la nivel înalt, ceea ce a lărgit lista de potenţiale ţinte, a povestit Pete Lapp. "Ar fi fost o sarcină mult mai uşoară dacă am fi ştiut că suntem în căutarea unei femei", a spus el.
S-a dovedit că FBI nu căuta doar o femeie, ci şi un oficial de top al serviciilor secrete americane care se ocupa de Cuba şi America Centrală.
Cu Ana Montes, Cuba a jucat un joc de lungă durată. Ea a fost testată pentru a spiona în numele guvernului de la Havana chiar înainte să termine şcoala, iar când s-a alăturat Agenţiei de Informaţii a Pentagonului era era deja "agent recrutat în totalitate de serviciul de informaţii cubanez".
"A făcut o treabă bună, fiind aproape perfectă, tot ceea ce făcea ca analist o ajuta să construiască un zid de securitate în jurul ei", a spus fostul agent FBI.
Ana Montes şi-a croit drum în rândul serviciilor de informaţii americane mai întâi având în portofoliu El Salvador şi Nicaragua, apoi a devenit agent de informaţii de top care studia Cuba. În interiorul agenţiilor, expertiza ei i-a adus porecla de "Regina Cubei".
Numai că, timp de aproape 17 ani, ea a transmitea totodată unele dintre cele mai secrete informaţii ale SUA către un guvern străin ostil.
MEMORIE PERFECTĂ
"Unul dintre motivele pentru care cred că nu a fost niciodată prinsă a fost faptul că memora în mare parte informaţiile pe care şi le-a însuşit", a declarat Jim Popkin, a cărui carte, "Code Name Blue Wren", prezintă ascensiunea lui Montes în ierarhie şi capturarea ei finală.
"Avea o slujbă de zi cu zi la care stătea liniştită, era studioasă şi memora cât de mult putea din aceste documente clasificate. Apoi, munca ei de noapte era să se ducă acasă, să le scrie pe un laptop Toshiba, să le cripteze şi să le transmită celui care se ocupa de ele", a detaliat Popkin.
Montes nu a lucrat nici măcar pentru bani în favoarea cubanezilor. Avea să le spună mai târziu oficialilor că a spionat SUA pentru că nu era de acord cu politicile intervenţioniste ale guvernului american în America Centrală şi Cuba.
"Era deosebit de periculoasă, pentru că a furnizat adevăratele identităţi ale agenţilor americani care lucrau în Cuba", a dezvăluit Popkin. Numai aceste informaţii ar fi putut pune în pericol vieţi, dar Montes a dezvăluit şi existenţa unui satelit invizibil, în valoare de miliarde de dolari, pe care SUA îl folosea pentru a spiona Rusia, China şi Iran. "Acesta este motivul pentru care oficialii serviciilor de informaţii o numesc unul dintre cei mai dăunători spioni din istoria americană şi, după părerea mea, cea mai dăunătoare femeie spion pe care am avut-o vreodată", spune Jim Popkin.
CUM A FOST PRINSĂ
Prin anul 2000, oficialii serviciilor de informaţii au început să suspecteze că Montes este posibila spioană, iar Lapp şi echipa sa trebuia să o dovedească. "Am fost categoric, să nu ne concentrăm pe prinderea ei în flagrant delict de spionaj. Haideţi să ne asigurăm că am prins mai întâi persoana potrivită", a povestit Lapp.
După ani de zile de căutare a cârtiţei, lovitura a venit în weekendul Memorial Day din 2001, când Lapp şi echipa sa au percheziţionat casa lui Montes şi au descoperit informaţii clasificate, strânse de mai bine de 10 ani, pe un laptop aflat sub patul ei.
Pentru Montes, a duce viaţa unui spion nu a însemnat doar să mintă cele mai înalte agenţii de informaţii americane, ci şi pe cei mai apropiaţi oameni - inclusiv familia ei. Patru dintre membrii apropiaţi ai familiei sale au lucrat în cadrul Biroului Federal de Investigaţii, inclusiv sora ei, Lucy. Ca şi restul lumii, aceştia au aflat că Montes era spioană pentru guvernul cubanez în ziua în care a fost arestată.
Jim Popkin, care a petrecut ceva timp intervievând familia pentru cartea sa, a declarat că în momentul arestării, furia familiei pentru trădarea ei se amesteca cu un sentiment de uşurare. "I-a adus (lui Lucy) o oarecare uşurare, pentru că o putea înţelege un pic mai mult pe sora ei şi de ce relaţia lor, care fusese cândva atât de apropiată, s-a deteriorat de-a lungul anilor", spune el.
CU SUFLETUL RĂMAS LA CUBA, DUPĂ 20 DE ANI DE ÎNCHISOARE
Ana Montes a executat cea mai mare parte a pedepsei de 25 de ani în închisoare şi a fost eliberată la 6 ianuarie. Acum, că a ieşit din închisoare şi s-a întors în casa ei din Puerto Rico, speră să ducă "o existenţă liniştită şi privată". Însă, la câteva ore de la eliberare, Montes a precizat, de asemenea, că încă se gândeşte la Cuba.
"Îi încurajez pe cei care doresc să se concentreze asupra mea să se concentreze, în schimb, asupra unor probleme importante, cum ar fi problemele grave cu care se confruntă poporul portorican sau embargoul economic impus de SUA asupra Cubei", a spus ea într-o declaraţie transmisă BBC News prin intermediul avocatei sale, Linda Backiel. "Cine, în ultimii 60 de ani, a întrebat poporul cubanez dacă doreşte ca Statele Unite să impună un embargou sufocant care îl face să sufere?", a transmis Ana Montes.
Însă pentru Pete Lapp şi pentru bărbaţii şi femeile care au luptat ani de zile pentru a o aduce în faţa justiţiei, eliberarea lui Montes a fost o lovitură. "Ştiam că va veni această zi, dar asta nu înseamnă că nu ne doare", a spus el.