Politico.eu: Cei 19 români cu roluri-cheie la Bruxelles pe durata președinției EU

Klaus Iohannis, Jean-Claude Juncker
Klaus Iohannis, Jean-Claude Juncker

România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie, iar presiunea este deja foarte mare, scrie Politico Europe.

În următoarele luni, România va trebui “să navigheze” într-un peisaj politic și diplomatic agitat, de la Brexit, la alegerile pentru Parlamentul European. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul de la București este acuzat de încercarea de a diminua lupta anticorupție și de îndepărta statul de la valorile UE, potrivit sursei citate.

Politico.eu a publicat un top al celor 19 români a căror activitate trebuie urmărită în perioada în care țara noastră va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE, pentru prima dată de la aderarea în blocul comunitar.

Luminița Odobescu, ambasador permanent al României pe lângă UE. "Ne vom confrunta cu multe provocări", a declarat diplomatul pentru Politico. "Fereastra legislativă este destul de limitată, în timp ce avem o mulțime de dosare importante pe masă". Ea a promis că președinția română va fi "gata și angajată" să înceapă lucrul la viitoarele relații dintre Marea Britanie și UE.

Luminița Odobescu este diplomat cu expertiză în domeniul energiei, uniunii economice și monetare, fiscalitate și comerț - a condus negocieri pe marginea acestor probleme în timpul discuțiilor de aderare. 

Citește și
viorica dancila
Presa belgiană: ”O Românie coruptă preia președinția UE. Europa are motive serioase de îngrijorare”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Corina Crețu este comisar european pentru politica regională. Este membră a Partidului Social Democrat (PSD) aflat la guvernare, iar în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și deputat în Parlamentul European, se bucură de o imagine bună la Bruxelles.

Achim Irimescu este şeful Departamentului pentru Agricultură şi Siguranţă Alimentară din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE. Una dintre sarcinile cheie ale echipei sale va fi finalizarea reformei legislației generale a UE privind produsele alimentare - legislația privind modul în care societățile publică informații despre produsele lor. De asemenea, el este și purtătorul de cuvânt al României al Comitetului Special pentru Agricultură (SCA), unul dintre cele mai influente organisme agricole din cadrul Consiliului UE.

Dana Mănescu este coordonator social media şi comunicare vizuală la Comisia Europeană. În calitate de eurodeputat al președinției române, sarcina Danei Mănescu va fi să sublinieze activitatea tehnică a guvernului român și să promoveze în același timp brandul țării, încercând “să evite politica internă toxică a țării și corupția”, scrie politico.eu.

Siegfried Mureșan este eurodeputat PNL și purtător de cuvânt al PPE. În calitate de membru al Parlamentului European, Mureșan este și vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru bugete. Mureșan are legături strânse cu Germania, lucrând în calitate de consilier al președintelui Comitetului pentru afaceri europene al Bundestagului.

Ana Grădinaru este manager de comunicare la Facebook. Grădinaru a fost consilier al vicepreședintei Comisiei Europene, Neelie Kroes, și s-a ocupat de comunicarea în situații de criză din ultimul an, încercând să atenueze revoltele deputaților față de scandalurile privitoare la agresiune sexuală, conținutul terorist și fenomenul fake news. Grădinaru are dublă cetățenie româno-franceză și a intrat în politica UE în calitate de stagiară în biroul lui Kroes, comisarul olandez care a elaborat o mare parte din planurile inițiale pentru piața unică digitală europeană și a făcut parte din campania Comisiei de a termina mobilitatea tarifelor de roaming în Europa.

Valentina Pop este unul dintre cei mai importanți jurnaliști români de la Bruxelles, în prezent scriind pentru Wall Street Journal.

Marian Jean Marinescu este deputat în Grupul PPE și joacă un rol extins în cadrul legislației aviatice de la Bruxelles. Marinescu este printre primii membri ai Parlamentului României trimiși la Bruxelles după aderarea la UE în 2007. În prezent, inginerul aerospațial este coordonator al PPE privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Ştefan Staicu este responsabil pentru domeniul sănătăţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Cristian Buşoi este eurodeputat PNL, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European.

Adina Vălean a fost președintele Comitetului pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European din ianuarie 2017, direcționând lucrările privind probleme controversate, cum ar fi politica în domeniul climei, sănătății și substanțelor chimice periculoase. La fel ca Bușoi, Valean este membru al Partidului Național Liberal și al grupului PPE. Înainte de alegerea sa ca președintă a Comisiei ENVI, Vălean a fost vicepreședinte al Parlamentului European.

Cosmin Boiangiu, diplomat de carieră, este ambasadorul adjunct al României pe lângă UE. Acesta va fi responsabil de conducerea lucrărilor Consiliului privind toate politicile legate de energie, climă, transport, agricultură și competitivitate. Înainte de a-și asuma rolul la Bruxelles în aprilie 2016, Boiangiu a fost ambasadorul României în Slovenia. Înainte de aceasta, el a fost responsabil de gestionarea relațiilor României cu Națiunile Unite în cadrul ministerului de externe.

Doru Frânţescu, fondatorul VoteWatch Europe, o organizație independentă care compilează date despre comportamentul voturilor guvernelor UE și a membrilor Parlamentului European. Instrumentele sale de extragere a datelor și de analiză au fost inițial elaborate în 2009 pentru a informa publicul în contextul alegerilor pentru Parlamentul European. Frânțescu este, de asemenea, membru al Alianței Europene de Inteligență Artificială.

Mihaela Pop și Raluca Anghel sunt purtătorii de cuvânt ai Reprezentanței Permanente a României la UE. Anghel s-a alăturat serviciului diplomatic al României din Parlamentul European, unde a lucrat în calitate de consilier timp de patru ani, urmând șase ani la Microsoft în calitate de manager de comunicare.

Ramona Niţă, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan sunt responsabili cu politica digitală în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
FT: Liderul din umbră al României, în vizorul UE. Liviu Dragnea trage sforile în țara care a preluat conducerea Europei
FT: Liderul din umbră al României, în vizorul UE. Liviu Dragnea trage sforile în țara care a preluat conducerea Europei

Cotidianul Financial Times face o amplă caracterizare a liderului PSD Liviu Dragnea, cel care conduce din umbra Guvernul de la București, Guvern care trebuie să asigure buna funcționare a președinției Consiliului UE, pentru următoarele șase luni.

Presa belgiană: ”O Românie coruptă preia președinția UE. Europa are motive serioase de îngrijorare”
Presa belgiană: ”O Românie coruptă preia președinția UE. Europa are motive serioase de îngrijorare”

Publicația belgiană rtbf.be a publicat miercuri un articol intitulat „O Românie coruptă preia președinția UE”, în care analizează capacitatea țării noastre de a face față acestei provocări.

Preşedintele PPE: Klaus Iohannis va conduce excelent preşedinţia rotativă a UE
Preşedintele PPE: Klaus Iohannis va conduce excelent preşedinţia rotativă a UE

Preşedintele Partidului Popularilor Europeni (PPE), Joseph Daul, afirmă că preşedintele Klaus Iohannis, care este un luptător neobosit pentru stat de drept şi combaterea corupţiei, va conduce excelent preşedinţia rotativă a UE.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.