Politico.eu: Cei 19 români cu roluri-cheie la Bruxelles pe durata președinției EU

Ultimul update: Vineri 04 Ianuarie 2019 08:27
Data publicarii: Vineri 04 Ianuarie 2019 07:26
Categorie: Internaţional
Klaus Iohannis, Jean-Claude Juncker

România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie, iar presiunea este deja foarte mare, scrie Politico Europe.

În următoarele luni, România va trebui “să navigheze” într-un peisaj politic și diplomatic agitat, de la Brexit, la alegerile pentru Parlamentul European. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul de la București este acuzat de încercarea de a diminua lupta anticorupție și de îndepărta statul de la valorile UE, potrivit sursei citate.

Politico.eu a publicat un top al celor 19 români a căror activitate trebuie urmărită în perioada în care țara noastră va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE, pentru prima dată de la aderarea în blocul comunitar.

Luminița Odobescu, ambasador permanent al României pe lângă UE. "Ne vom confrunta cu multe provocări", a declarat diplomatul pentru Politico. "Fereastra legislativă este destul de limitată, în timp ce avem o mulțime de dosare importante pe masă". Ea a promis că președinția română va fi "gata și angajată" să înceapă lucrul la viitoarele relații dintre Marea Britanie și UE.

Luminița Odobescu este diplomat cu expertiză în domeniul energiei, uniunii economice și monetare, fiscalitate și comerț - a condus negocieri pe marginea acestor probleme în timpul discuțiilor de aderare. 

Corina Crețu este comisar european pentru politica regională. Este membră a Partidului Social Democrat (PSD) aflat la guvernare, iar în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și deputat în Parlamentul European, se bucură de o imagine bună la Bruxelles.

Achim Irimescu este şeful Departamentului pentru Agricultură şi Siguranţă Alimentară din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE. Una dintre sarcinile cheie ale echipei sale va fi finalizarea reformei legislației generale a UE privind produsele alimentare - legislația privind modul în care societățile publică informații despre produsele lor. De asemenea, el este și purtătorul de cuvânt al României al Comitetului Special pentru Agricultură (SCA), unul dintre cele mai influente organisme agricole din cadrul Consiliului UE.

Dana Mănescu este coordonator social media şi comunicare vizuală la Comisia Europeană. În calitate de eurodeputat al președinției române, sarcina Danei Mănescu va fi să sublinieze activitatea tehnică a guvernului român și să promoveze în același timp brandul țării, încercând “să evite politica internă toxică a țării și corupția”, scrie politico.eu.

Siegfried Mureșan este eurodeputat PNL și purtător de cuvânt al PPE. În calitate de membru al Parlamentului European, Mureșan este și vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru bugete. Mureșan are legături strânse cu Germania, lucrând în calitate de consilier al președintelui Comitetului pentru afaceri europene al Bundestagului.

Ana Grădinaru este manager de comunicare la Facebook. Grădinaru a fost consilier al vicepreședintei Comisiei Europene, Neelie Kroes, și s-a ocupat de comunicarea în situații de criză din ultimul an, încercând să atenueze revoltele deputaților față de scandalurile privitoare la agresiune sexuală, conținutul terorist și fenomenul fake news. Grădinaru are dublă cetățenie româno-franceză și a intrat în politica UE în calitate de stagiară în biroul lui Kroes, comisarul olandez care a elaborat o mare parte din planurile inițiale pentru piața unică digitală europeană și a făcut parte din campania Comisiei de a termina mobilitatea tarifelor de roaming în Europa.

Valentina Pop este unul dintre cei mai importanți jurnaliști români de la Bruxelles, în prezent scriind pentru Wall Street Journal.

Marian Jean Marinescu este deputat în Grupul PPE și joacă un rol extins în cadrul legislației aviatice de la Bruxelles. Marinescu este printre primii membri ai Parlamentului României trimiși la Bruxelles după aderarea la UE în 2007. În prezent, inginerul aerospațial este coordonator al PPE privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Ştefan Staicu este responsabil pentru domeniul sănătăţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Cristian Buşoi este eurodeputat PNL, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European.

Adina Vălean a fost președintele Comitetului pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European din ianuarie 2017, direcționând lucrările privind probleme controversate, cum ar fi politica în domeniul climei, sănătății și substanțelor chimice periculoase. La fel ca Bușoi, Valean este membru al Partidului Național Liberal și al grupului PPE. Înainte de alegerea sa ca președintă a Comisiei ENVI, Vălean a fost vicepreședinte al Parlamentului European.

Cosmin Boiangiu, diplomat de carieră, este ambasadorul adjunct al României pe lângă UE. Acesta va fi responsabil de conducerea lucrărilor Consiliului privind toate politicile legate de energie, climă, transport, agricultură și competitivitate. Înainte de a-și asuma rolul la Bruxelles în aprilie 2016, Boiangiu a fost ambasadorul României în Slovenia. Înainte de aceasta, el a fost responsabil de gestionarea relațiilor României cu Națiunile Unite în cadrul ministerului de externe.

Doru Frânţescu, fondatorul VoteWatch Europe, o organizație independentă care compilează date despre comportamentul voturilor guvernelor UE și a membrilor Parlamentului European. Instrumentele sale de extragere a datelor și de analiză au fost inițial elaborate în 2009 pentru a informa publicul în contextul alegerilor pentru Parlamentul European. Frânțescu este, de asemenea, membru al Alianței Europene de Inteligență Artificială.

Mihaela Pop și Raluca Anghel sunt purtătorii de cuvânt ai Reprezentanței Permanente a României la UE. Anghel s-a alăturat serviciului diplomatic al României din Parlamentul European, unde a lucrat în calitate de consilier timp de patru ani, urmând șase ani la Microsoft în calitate de manager de comunicare.

Ramona Niţă, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan sunt responsabili cu politica digitală în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis, Jean-Claude Juncker Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Politico.eu

FT: Liderul din umbră al României, în vizorul UE. Liviu Dragnea trage sforile în țara care a preluat conducerea Europei
FT: Liderul din umbră al României, în vizorul UE. Liviu Dragnea trage sforile în țara care a preluat conducerea Europei
Presa belgiană: ”O Românie coruptă preia președinția UE. Europa are motive serioase de îngrijorare”
Presa belgiană: ”O Românie coruptă preia președinția UE. Europa are motive serioase de îngrijorare”
Preşedintele PPE: Klaus Iohannis va conduce excelent preşedinţia rotativă a UE
Preşedintele PPE: Klaus Iohannis va conduce excelent preşedinţia rotativă a UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
LA MARUTA
Presing la dressing. Iulia Albu, aproape de leșin
Cum a reacționat când i-a văzut dressing-ul lui Daniel Trifu

10:41
LA MARUTA
Zeul băncilor și soția, poveste de dragoste
Cum s-au cunoscut cei doi

06:07
LA MARUTA
Se visează cea mai sexy româncă și vrea și medalie
Romina Neascșu se antrenează din greu la sala de sport

07:58
LA MARUTA
Luptătorul Benny, speriat de ce mișcă în farfurie
Benny a acceptat provocarea lui Măruță. Reacția sa

07:19
VORBESTE LUMEA
Care sunt femeile din viața lui "VLAD"
Serialul "VLAD" spune povestea Contelui de Monte Cristo într-o adaptare modernă

16:10
VORBESTE LUMEA
Rezoluții de vedetă, în 2019
Aflăm ce planuri au vedetele în 2019

03:18
FERMA
Ce se intampla in FERMA, ramane in FERMA! Din 29 ianuarie – marti, miercuri si joi de la 21:30 la PRO TV

01:15
VORBESTE LUMEA
Cum arată o zi de răsfăț
Fetele de la "Vorbește lumea" ne dezvăluie câteva secrete de înfrumusețare

04:21
Brexit
Financial Times, anticipări pentru 2019: Brexitul va fi oprit, Trump pus sub acuzare
Octogenar din SUA poreclit "îmblânzitorul de caracatiţe". Relația specială pe care o au
Nereguli uimitoare pe listele electorale din Turcia. Apare și o femeie de 165 de ani
Forumul de la Davos. Avertismentul liderilor mondiali legat de încălzirea climatică
O femeie a bătut un taximetrist și i-a furat mașina, suparată de prețul cursei. VIDEO
A făcut pagubă de 500.000 de lire la un hotel, crezând că nu și-a primit salariul. VIDEO
Jaf la Paris
Jaf ca-n filme într-o zonă de lux din Paris. Hoții au plecat cu 30 de seifuri
Țara care va acorda pensii mamelor casnice cu cel puțin 4 copii
Dispariția fotbalistului Emiliano Sala. Tatăl său a început să plângă: ”Sunt disperat”
Rămășițele unei persoane care a trăit acum 400 de ani, descoperite în beciul unui bloc
Un bărbat a încercat să intre cu mașina în porțile Palatului Prezidențial din Varșovia
Rețea de proxeneți români, desființată în Elveția. Suspecții au strâns milioane de franci