Politico: Cum a ajuns Bulgaria statul mafiot al Uniunii Europene

Politico: Cum a ajuns Bulgaria statul mafiot al Uniunii Europene
Inquam/ Alex Nicodim

De două luni, bulgarii au umplut străzile în fiecare seară pentru a protesta împotriva mafiei oligarhice care a capturat statul și s-a infiltrat adânc în instituții precum sistemul judiciar, mass-media și serviciile de securitate.

 

Protestatarii cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov și a procurorului-șef Ivan Gheșev, scrie Politico.

Mulți bulgari sunt supărați pentru că perspectivele lor și ale copiilor lor sunt înfrânate în cel mai sărac stat al UE, unde o elită mafiotă acționează deasupra legii și are un control strâns asupra economiei.

Criza din această vară a oferit exemple uimitoare ale creșterii obrăzniciei oligarhilor.

Citește și
Autostrada Bulgaria
Autostrada spre Grecia, blocată de protestatari în Bulgaria. Restricții severe de trafic
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Potrivit sondajelor recente, 80% dintre bulgari consideră corupția foarte răspândită, în timp ce peste 70% susțin în general protestele.

Protestele au devenit violente, iar poliția s-a confruntat cu manifestanții într-o „mare răscoală națională” săptămâna trecută.

Iată și explicațiile pe care le oferă Politico cu privire la modul în care Bulgaria a intrat într-o criză a statului de drept.

 

Cine este mafia bulgară?

 

Oligarhii și mafia de astăzi își au originea în serviciul de spionaj din era comunistă, care a umplut vidul de putere în mijlocul confruntărilor sângeroase din anii '90.

Au acaparat industriile naționale și au făcut contrabandă cu arme și droguri.

Fostul luptător și agent al securității de stat Iliya Pavlov, care conducea un conglomerat numit Multigrup, a fost ucis de un lunetist în 2003 dar va reapărea în povestea noastră în timp ce ne întâlnim cu generația sa de ofițeri ai poliției secreți și alți asociați, care încă acționează pe scară largă.

 

Ce făcea Borissov în anii 1990?

 

Borisov are, de asemenea, un pedigree de om dur: campion de karate și gardă de corp al fostului dictator comunist Todor Zhivkov.

Un mafiot proeminent l-a acuzat că este legat de o facțiune a mafiei care percepe taxe de protecție, numită SIC, dar Borisov neagă cu insistență acest lucru și se numește un luptător împotriva corupției.

Cu toate acestea, protestatarii și președintele Bulgariei, Rumen Radev, îl văd ca principalul protector al mafiei.

 

Există și în aceste zile omoruri comise de crima organizată din Bulgaria?

 

Nu foarte multe. Vărsarea de sânge a scăzut foarte mult după începutul anilor 2000. Când țara a aderat la UE în 2007, Bruxelles trebuia să impună supravegherea judiciară, dar unele grupări mafiote au continuat să meargă mai departe.

Impulsul UE pentru reforma judiciară a eșuat în cele din urmă, iar Bulgaria nu a condamnat niciodată politicieni de vârf sau capi mafioți.

Actuala criză de corupție provine parțial din faptul că, acum lipsiți de temerea represiunilor din partea UE, oligarhii revin la tacticile din anii 1990 pentru a domina economia.

Una dintre principalele plângeri ale protestatarilor este că UE continuă să pompeze bani, care în mare parte alimentează mafia, fără a cere în schimb respectarea statului de drept.

 

Deci fondurile UE fac parte din problemă?

 

Da. Un ministru al Agriculturii și un ministru adjunct al Economiei au demisionat anul trecut într-un scandal privind utilizarea fondurilor UE pentru construcția unor vile private.

Fermierii spun că exploatațiile care primesc milioane de euro din fonduri UE nu există.

Licitațiile pentru infrastructură, cum ar fi autostrăzile, sunt împărțite în mici porțiuni, astfel încât cât mai mulți asociați pot primi bani europeni.

Lucrările publice sunt deseori făcute din greu, astfel încât noi contracte și fonduri sunt continuu necesare.

Cu toate acestea, Bruxelles și Berlin nu l-au criticat pe Borisov.

El este, la urma urmei, un aliat cheie al cancelarului german Angela Merkel și al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Partidul Popular European de centru-dreapta.

 

Ce a declanșat protestele din 2020?

 

Hristo Ivanov, fost ministru al Justiției și șef al partidului anticorupție Da Bulgaria, a aprins butoiul de pulbere pe 7 iulie.

Cu o transmisiune în direct pe o plajă de la Marea Neagră, Ivanov a expus cum unul dintre principalii factori de putere ai țării, Ahmed Dogan, președinte onorific al partidului etnic turc al Bulgariei (și, de asemenea, un agent din epoca sovietică cu numele de cod Sava) ocupa ilegal terenuri publice pentru palatul care este sediul său și portul de agrement și folosind ilegal agenți de securitate de stat drept gardieni.

 

De ce au ieșit oamenii pe stradă?

 

Magnatii care cotropesc plaje și munți cu construcții urâte, ilegale au fost mult timp motiv de nemulțumire, dar de data aceasta cazul a intrat într-o criză explozivă a statului de drept.

Președintele Radev, aliat cu Partidul Socialist, a intervenit pentru a insista asupra faptului că Dogan și puternicul său aliat al partidului, magnatul media Delyan Peevski, nu aveau dreptul la protecție de stat.

În ceea ce a fost văzut ca o răzbunare, sistemul judiciar al procurorului șef Gheșev a atacat președinția și a arestat doi dintre asistenții lui Radev.

Ivanov i-a acuzat pe Dogan și Peevski că au deturnat sistemul de justiție. Protestatarii, văzând cum Gheșev a trecut o linie roșie, au umplut străzile pe 9 iulie.

 

Cum a reacționat Borisov?

 

Borisov s-a băgat în necazuri chiar de la începutul crizei, protejându-i pe Dogan și Peevski, pe care protestatarii îi consideră aliați.

În cele din urmă, protestele au acumulat un astfel de impact încât Dogan și Peevski au fost nevoiți să renunțe la agenții lor de securitate de stat.

După alte dezvăluiri din întregul spectru politic, Borisov a intervenit și pentru a-l opri pe Dogan să folosească o centrală electrică din Marea Neagră în scop personal.

Până atunci, furia cu privire la politizarea flagrantă a sistemului judiciar a început să se aprindă.

 

Care este problema în justiție?

 

Multe dintre dezvăluirile tot mai îngrijorătoare din ultimele luni se concentrează asupra modului în care sistemul judiciar - susținut de interlopi cu arme, dar păzit de poliție - a fost folosit pentru a dărâma oameni de afaceri, uneori în luptele dintre oligarhi.

În două cazuri, oameni de afaceri au susținut că sistemul judiciar i-a amenințat că va opri tratamentul medical al unor rude dacă nu vor ceda o serie de bunuri.

 

De ce bannerele unor protestatari se referă la Opt Pitici?

 

Cei Opt Pitici este numele unui restaurant din Sofia unde a avut loc o întâlnire care a ajuns să simbolizeze starea de rău națională.

Fondul anticorupție al Bulgariei, un grup de transparență socială, a prezentat povestea despre cum procurorii au ajutat la confiscarea unei companii de ascensoare amenințând proprietarul chiar în acest restaurant.

De ce vor mafioții o fabrică de ascensoare? Vorbim din nou despre acele fonduri UE. UE care va împărți bani pentru refacerea blocurilor vechi din Bulgaria.

Proprietarul companiei l-a indicat pe Peevski ca fiind forța din spatele doborârii sale, dar Peevski, prin mass-media pe care o deține, a etichetat astfel de acuzații drept fanteziste.

Un alt caz extrem de controversat implică doi frați producători de baterii, care susțin că sunt atacați pe nedrept de către justiție, în timp ce procurorii îi acuză de manipulare necorespunzătoare a deșeurilor.

 

Ce spun procurorii și Guvernul Borisov despre asta?

 

De aici încep jocurile de fum și oglinzi. Oficialii sistemului judiciar se prezintă pe ei înșiși drept băieții buni care protejează bulgarii umili și vârstnici împotriva criminalilor și spun că există o armată sinistră de oligarhi care spune minciuni despre procurorii cruciați.

Gheșev a spus că va privi „obiectiv” acest caz al companiei de lifturi, indiferent dacă este vorba despre „opt pitici, zece negri mititei sau orice alte personaje comice”.

Există însă un scepticism larg răspândit că acest caz va fi investigat cu atenție.

Procurorii și guvernul pun o mare parte din vina pentru proteste pe seama unui baron al cazinourilor numit Vasil „Craniul” Bozhkov, care susține, de asemenea, că a fost extorcat de milioane de euro de către stat.

Ei spun că el și alți oameni de afaceri finanțează protestele.

Pe de altă parte, tabăra de centru-dreapta și de extremă dreaptă din jurul lui Borisov susține că protestele fac parte dintr-un complot pentru aducerea lui Radev și a partidului socialist pro-Moscova la putere.

De fapt, Borisov și partidul său GERB păstrează, de asemenea, legături cordiale cu Kremlinul.

 

Dar aceste argumente nu îi conving pe protestatari?

 

Nu. Există prea multe semne ale instituțiilor capturate și politizate care apar.

În cea mai recentă întorsătură, proprietarul unui lanț de magazine de jucării numit Hippoland a venit să spună presei bulgare că autoritățile îl anchetează pentru nereguli fiscale imediat ce și-a exprimat sprijinul pentru proteste.

Guvernul a declarat că momentul perchezițiilor a fost „întâmplător”, dar unii protestatari duc acum jucării la demonstrații în solidaritate.

 

Dar sigur sunt bine dacă nu dețin un magazin de jucării sau o firmă de ascensoare?

 

Nu chiar. Frustrarea crește în legătură cu o cultură politică la nivel național de patronat în care sunt necesare legături cu GERB pentru a asigura un loc de muncă, cum ar fi un agent de curățenie la o primărie sau o promovare de nivel mediu într-o afacere legată de stat.

Chiar și întreprinderile mici trebuie să plătească atenții oficialităților locale - chiar și, într-un caz notoriu, în mezeluri.

Corupția elitelor este legată de sărăcia incurabilă pentru majoritatea bulgarilor și de ratele de emigrație care bate recordurile în lume.

 

Nu ai spus că ne vom întâlni din nou cu Iliya Pavlov?

 

Este util să ne uităm înapoi la cine a participat la înmormântarea sa în 2003.

O telegramă prezentată de WikiLeaks arată cum ambasadorul american de atunci James Pardew notează că Dogan a fost acolo și nu a făcut „nicio încercare de a ascunde relația sa strânsă cu președintele ucis al Multigrup”.

Bozhkov „Craniul” era și el acolo. Premierul de atunci (și fostul rege) a trimis un elogiu.

Și pentru a completa imaginea fericită, Pavlov apare într-o plimbare cu un tânăr Peevski.

Nu este de mirare că protestatarii din Bulgaria își doresc țara înapoi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Boiko Borisov vrea să rămână în funcţie după violenţele de la Sofia. Avertismentul UE
Boiko Borisov vrea să rămână în funcţie după violenţele de la Sofia. Avertismentul UE

Prim-ministrul conservator bulgar Boiko Borisov intenţionează să rămână în funcţie după prima noapte de violenţe, înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie ce zguduie Bulgaria de două luni.

Autostrada spre Grecia, blocată de protestatari în Bulgaria. Restricții severe de trafic
Autostrada spre Grecia, blocată de protestatari în Bulgaria. Restricții severe de trafic

Manifestanţii din Bulgaria şi-au intensificat presiunea duminică, ridicând alte corturi alături de cele care de joi restricţionează traficul în centrul capitalei, Sofia, şi blocând principala autostradă spre Grecia, relatează EFE.

Patru săptămâni de proteste în Bulgaria. Corturi de campanie instalate în intersecții din Sofia
Patru săptămâni de proteste în Bulgaria. Corturi de campanie instalate în intersecții din Sofia

Protestele împotriva guvernului bulgar au intrat în cea de-a patra săptămână. Joi seară, manifestanții au instalat zeci de corturi de campanie în două intersecţii importante din Sofia.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.