Violențe fără precedent în Bulgaria: zeci de oameni au fost răniți în confruntări cu forțele de ordine

Ultima actualizare: 03-09-2020 09:50

Confruntări violente în faţa parlamentului bulgar. Zeci de persoane au fost rănite, iar altele arestate în timpul unei manifestaţii organizate împotriva premierului Boiko Borisov.

În timp ce afară situaţia era extrem de tensionată, în interiorul legislativului de la Sofia, şeful guvernului a primit undă verde pentru a-şi lansa controversatul proiect de modificare a Constituţiei.

Tensiunile între protestatari şi forţele de ordine au degenerat în momentul în care manifestanţii au încercat să blocheze accesul oficialilor în parlament. A fost prima zi a sesiunii după vacanţa de vară. Demonstranţii au aruncat spre forţele de ordine cu ouă, pietre şi roşii.

De cealaltă parte, forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea şi a permite accesul deputaţilor în clădirea legislativului.

La un moment dat, protestatarii au încercat să dărâme cordonul de securitate şi să răstoarne o maşină a jandarmeriei.

Câţiva jurnalişti au fost prinşi în mijlocul conflictului dintre cele două tabere.

Cel puţin 45 de persoane au fost duse la spital, majoritatea cu iritaţii oculare şi probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine.

Protestatar: "Nu ştiu exact ce m-a lovit, dar credeţi că e normal să se întâmple asta? Poliţiştii sunt nişte trădători! Trebuie izgoniţi din ţară! "

Protestatar: "Eu am protestat paşnic, dar poliţia m-a luat la bătaie."

Pe ordinea de zi a Parlamentului a fost discutarea unei noi Constituţii propuse de premierul Boiko Borisov. Dintr-un total de 240 de deputaţi, 127 şi-au dat acordul pentru ca şeful conservator al guvernului să iniţieze dezbaterile pe acest subiect, care ar urma să dureze mai multe luni, în ciuda nemulţumirii militanţilor anticorupţie.

De două luni, bulgarii ies în stradă cerându-le demisia premierului şi procurorului general, pe care îi acuză de corupţie şi practici mafiote.

Boiko Borisov este la putere din 2009 şi refuză să demisioneze.

Protestatar: "Poliţia îi apără pe aceşti criminali, pe aceşti parlamentari trădători! Toţi trebuie să demisioneze. "

La Ruse, opozanţii lui Borisov au blocat podul peste Dunăre până aproape de lăsarea serii, iar în faţa Parlamentului de la Sofia, o parte dintre manifestanţi au continuat să protesteze şi azi-noapte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!