Boiko Borisov vrea să rămână în funcţie după violenţele de la Sofia. Avertismentul UE

Ultima actualizare: 03-09-2020 15:17
boiko borisov
AFP

Prim-ministrul conservator bulgar Boiko Borisov intenţionează să rămână în funcţie după prima noapte de violenţe, înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie ce zguduie Bulgaria de două luni.

"În urma exceselor de ieri (miercuri - n.r.), nu vom demisiona, pentru că asta ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze presiunii bătăuşilor", a declarat în parlament un responsabil al GERB, partidul la putere, Toma Bikov, conform AFP.

Potrivit poliţiei, 126 de persoane, inclusiv 62 cunoscute de forţele de ordine, au fost arestate. 80 de poliţişti au fost răniţi şi oamenii legii au folosit spray cu piper într-un mod fără precedent pentru a dispersa manifestanţii.

Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.

"Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică", a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.

"Pragul intolerabilului a fost trecut (...). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase", inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat joi în faţa jurnaliştilor directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.

De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.

"Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal" poliţia, a spus el. "Au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre de pavaj".

Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre "provocări", în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Aceştia cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie.

Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.

Într-o declaraţie în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.

Comisia Europeană cere Bulgariei să nu reacţioneze disproporţionat la proteste

 

Orice utilizare a forţei de către autorităţi împotriva protestatarilor trebuie să fie proporţională, iar ţările democratice trebuie să asigure dreptul la proteste paşnice, a comunicat joi Comisia Europeană, referitor la manifestaţiile antiguvernamentale din Bulgaria.

Mii de bulgari s-au adunat miercuri în faţa clădirii parlamentului din Sofia, la una din cele mai mari demonstraţii din seria care durează de două luni. Ei au cerut demisia premierului Boiko Borisov.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul european monitorizează cu atenţie situaţia din Bulgaria. Deşi a refuzat să precizeze dacă autorităţile bulgare au depăşit limita, el a arătat că 'demonstraţiile paşnice sunt un drept fundamental în orice ţară democratică şi susţinem dreptul la proteste paşnice. Orice utilizare a forţei trebuie să se facă întotdeauna în mod proporţional'.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!