Peștera plină de cristale descoperită în Spania. Turiștii o pot vizita din luna octombrie
O peșteră impresionantă, plină de cristale, se anunță a fi o nouă atracție turistică în Spania.
Formațiunea, aflată sub un oraș din provincia Andaluzia, a fost decoperită acum câțiva ani, dar până acum geologii au fost ocupați să îi descifreze misterele. În curând însă vizitatorii vor putea explora încăperile subterane, pentru a vedea minunea cristalină.
Peștera Cristalelor din orașul Pulpi ar putea fi ușor comparată cu lumea natală a lui Superman, de pe planeta Krypton. Aflată la o adâncime de 50 de metri, sub o mină de argint abandonată, peștera este una de tip geoda.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Francisco Fernandez Amo, geolog: ”Exista modalități diferite de formare a acestor geode și ele apar în forme diferite. În general trebuie să existe un spațiu închis, iar acest spațiu se umple încet cu un lichid. De obicei vorbim despre o soluție salină, dar în acest caz avem de-a face cu lichide cu sulfat de calciu, care creează cristale de selenită. Apoi e nevoie de timp și de temperatura potrivită pentru a se forma.”
Geologii au decoperit această formațiune în urmă cu 10 ani, iar acum muncitorii lucrează de zor pentru ca vizitatorii să se plimbe în curând în condiţii de siguranţă. Până acum au construit o scară din metal la capătul minei, de unde turiştii pot coborî să vadă peisajul desprins parcă dintr-o lume fantastică. Munca nu a fost una uşoară.
Antonio Sanchez, şef de şantier: ”Mina era acoperită de un morman înalt de un metru, aşa că am fost nevoiţi să dăm la o parte 600 de tone de piatră, moloz şi pământ.”
Peştera nu este una mare. Are o lungime de 8 metri şi o înălţime de 2 metri, însă niciun cristal nu seamănă cu celălalt. Unele sunt netede și rotunjite, în timp ce altele sunt ca nişte ţepi care se strecoară în mijlocul grotei. Cel mai înalt are un metru.
Francisco Fernandez Amo, geolog: ”Aceasta este singura peştera de tip geoda din Europa. În lume mai exista o alta în mina Naica din Mexic, care e mai mare, dar problema cu acea geodă este că se afla la o adâncime de 200 de metri, ceea ce face că accesul publicului să fie unul riscant. Aşa că putem spune că aceasta este singura geoda din lume pe care oamenii o pot vizita.”
Cei care vor să vadă nouă minune a naturii o pot face începând cu luna octombrie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!