Aniversare în peştera Polovragi. Cine sunt cei care au făcut petrecere în grotă


Ultimul update: Marti 21 Mai 2019 09:56
Data publicarii: Marti 21 Mai 2019 08:46
Categorie: Stiri actuale

Speologii uneia dintre cele mai longevive asociaţii din ţară au sărbătorit 50 de ani de activitate. Temerarii s-au adunat în Gorj şi au petrecut în adâncurile peşterii Polovragi.

Au descoperit galerii noi, fosile de animale dispărute acum câteva milioane de ani şi minerale rare.

Zeci de speologi ai Asociaţiei Focul Viu din Bucureşti au sărbătorit o jumătate de secol de la înfiinţare. Cu toţii au depănat amintiri şi au povestit despre expediţiile pe care le-au făcut de-a lungul anilor.

Cristian Lascu, cercetător Institutul "Emil Racoviţă": "50 de ani înseamnă foarte mult, o viaţă de om. Noi sporim zestrea naturală a României prin explorările noastre. Ne facem un hobby, noi aducem României un tărâm aparte care are geografia lui proprie, care are râuri subterane, cascade, minerale rare, găsim acolo fosile de animale dispărute în cuaternar."

Cristian Ciubotarescu, speolog: "Unul dintre primele cluburi de speologie fondate din România sărbătorește anul acesta 50 de ani de activitate. S-au întâlnit speologi şi mai vârsta şi mai tineri şi au parcurs peşteră şi în cursul unei sărbători au depănat amintiri."

Şi cum puteau sărbători spelogii ziua lor dacă nu explorând misterele din adâncurile peşterilor. De data aceasta au ales Peştera Polovragi.

Mihai Hristescu, preşedinte „ Asociaţia „ Focul Viu": "Peştera Polovragi reprezintă un labirint de galerii aerate care însumează circa 10.000m, capetele extreme ale unor galerii reprezintă semne de întrebare că putem găsi galerii noi."

Speologia este un sport de echipă, iar pentru a transmite mai departe această pasiune, veteranii i-au atras lângă ei şi pe cei mai tineri temerari.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pasionați de speologie, instruiți să exploreze peșterile pe verticală, în Mehedinți
Exercițiu în Avenul Brătei: femeie, ”salvată” de la 70 de metri adâncime
Exercițiu de salvare în Peștera Cetățile Ponorului. Au participat 52 de speologi
VIDEO PROTVPLUS.RO