Peste 700 de civili au fost ucişi după puciul militar din Myanmar, dar protestele continuă
Cei care s-au opus puciului militar au continuat să protesteze duminică în Myanmar, în ciuda represiunii forţelor de securitate care au făcut mai mult de 700 de morţi civili după lovitura de stat din 1 februarie.
"Rivalităţile geopolitice în Myanmar fac dificil de găsit puncte comune, aşa cum constatăm, dar avem datoria de a încerca", a scris şeful diplomaţiei europene Josep Borrell pe un blog, conform News.ro.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Între timp, UE acuză Rusia şi China că blochează orice răspuns diplomatic.
În acest sens, obstrucţionarea de către Beijing şi Moscova a eforturilor diplomatice în Consiliul de Securitate al ONU în vederea adoptării unui embargo internaţional privind vânzarea de arme în Myanmar nu constituie "o surpriză", a subliniat el.
Şi va fi cu atât mai greu de realizat pentru a obţine o soluţie pe care "armata birmană a fost obişnuită de zeci de ani să ignore nevoile şi voinţa cetăţenilor ţării lor", a mai spus Borrell.
La Mandalay (centru), al doilea oraş al ţării, o bombă a explodat duminică dimineaţă în faţa principalei sucursale a băncii Myawaddy care aparţine armatei, rănind un agent de pază, potrivit mass-media locale.
Banca, a şasea din ţară, a fost boicotată de la puci, ca şi numeroase companii controlate de armată, fiind nevoită să suporte presiunea clienţilor care doreau să retragă banii.
Represiunea manifestaţiilor a dus la moartea a 701 persoane după ce armata a alungat-o de la putere pe liderul civil Aung San Suu Kyi, premiată cu Nobel pentru Pace în 1991 şi reţinută în secret, potrivit Asociaţiei de Asistenţă a Prizonierilor Politici (AAPP).
Junta a raportat 248 de morţi, potrivit unui purtător de cuvânt vineri.
Aproape 3.000 de persoane arestate
AAPP a precizat sâmbătă că numărul opozanţilor puciului care au fost ucişi cu o zi înainte de forţele de securitate în oraşul Bago (la 65 de kilometri nord-est de Yangon) este de 82.
Biroul Naţiunilor Unite din Myanmar a solicitat "forţelor de securitate să autorizeze echipelor medicale să trateze răniţii în Bago".
Aproape 3.000 de persoane au fost arestate după lovitura de stat militară, potrivit AAPP.
Manifestaţii au continuat în ciuda reuniunilor de la Mandalay şi Meiktila (centru) unde studenţii de la universitate şi profesorii lor au defilat pe străzi duminică, potrivit mass-media locale. Unii au purtat simbolic tulpini de flori de eugenia, zise "ale victoriei".
În suburbia Okkalapa de Sud, în apropiere de Yangon, protestatarii au purtat o banderolă pe care scria: "Vom câştiga victoria, vom învinge".
Lupte violente s-au dat duminică la periferia oraşului Momauk, în statul Kacin (nord), între armata pentru independenţa Kachin, KIA) şi armata birmană.