Peste 1.500 de oameni au fost arestaţi în toată Rusia în cursul protestelor organizate în sprijinul lui Navalnîi

Dată publicare: 22-04-2021 19:48
Dată actualizare: 22-04-2021 19:48


Peste 1500 de ruşi au fost arestaţi în toată Rusia în cursul protestelor organizate aseară în sprijinul lui Aleksei Navalnîi a cărui stare de sănătate se agravează pe zi ce trece.

Opozantul rus, încarcerat şi în greva foamei de trei săptămâni, este ''în mare pericol'' şi trebuie dus de urgenţă în străinătate, au avertizat patru experţi în drepturile omului mandataţi de ONU.

Mişcarea lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului, în care să aibă încredere, a lansat apeluri pentru manifestaţii în peste 100 de oraşe ale Rusiei, de la Moscova la Vladivostok, Tomsk sau Vladimir. A fost şi ziua în care Vladimir Putin şi-a ţinut discursul anual în plenul parlamentului.

Protestatar: ”Simt că nu voi avea nicio scuza dacă Aleksei Navalni moare săptămâna asta, iar eu nici măcar în stradă n-am ieşit”.

Protestatar: ”Nu puteam lipsi! Este urgenţă absolută. Avem copii, ar trebui să aibă un viitor”.

Numai în Sankt Petersburg peste o mie de oameni au fost luaţi pe sus din stradă şi urcaţi în dube.

Apropiaţii lui Navalni şi liderii Fundaţiei Anti-Coruptie au fost supuşi unor noi percheziţii şi arestări încă din ajun, tocmai pentru a fi descurajate manifestaţiile. Printre cei vizaţi a fost avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, ridicată de la prima oră a dimineţii, dintr-un taxi.

Lyubov Sobol: ”Prin tot ce fac, ei vor să sperie lumea. Eu am fost arestată pentru intenţia de a mă duce la protest. Şi o să fiu ţinută în duba asta până diseară. Dar voi ştiţi ce aveţi de făcut! Nu vă temeţi!”

În acest timp, liderii occidentali se maginesc să deplângă public soarta lui Navalni.

Jen Psaki, reprezentant Casa Albă: ”Ce se întâmplă cu domnul Navlnîi în custodia guvernului rus este responsabilitatea guvernului rus. Dacă domnul Navalni moare în închisoare, guvernul rus va avea de suportat consecinţe”.

Maria Pevchikh: ”Să fiu sinceră, o asemenea declaraţie îmi striveşte orice speranţă. Consecinţele trebuie aplicate înainte să moară Navalni! Să se ia măsuri înainte să moară! Ce mai contează ce se întâmplă după ce moare?”

Între timp, deşi au stat din nou cu orele în faţa închisorii, doctoriţei personale şi altor specialişti li se refuză în continuare accesul la Aleksei Navalni.

Justiţia rusă urmează să examineze o cerere a Parchetului vizând calificarea drept 'extremistă' a organizaţiei fondate de Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei, ceea ce i-ar expune pe activiştii acesteia la pedepse grele cu închisoarea.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO