Peste 1 milion de români vor avea gaze mai ieftine și taxe mai mici, dar nu în România. Țara europeană care ia măsuri dure

Ultima actualizare: 14-09-2021 12:09
romani

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez.

Românii reprezintă în mod oficial cea mai mare minoritate din Spania, peste 1.000.000 de conaționali locuind cu acte în regulă în statul iberic.

”Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate”, apreciază premierul spaniol.

"Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat prim ministrul.

Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

 

Gazele s-au scumpit în mai multe state europene

 

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid.

Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.

Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO