Percheziţii la ministrul sănătăţii francez în ancheta privind gestionarea crizei provocate de Covid-19

Ultima actualizare: 16-10-2020 09:17
Percheziţii la ministrul sănătăţii francez în ancheta privind gestionarea crizei sanitare
Getty

O serie de percheziţii au avut loc joi la domiciliul şi birourile ministrului sănătăţii francez Olivier Véran, în cadrul unei anchete judiciare privind gestionarea crizei sanitare, a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat, conform AFP.

De asemenea, au fost efectuate percheziţii la directorul general al sănătăţii, Jerome Salomon.

Investigaţiile sunt desfăşurate în urma unei plângeri ale unor pacienţi şi familii ale victimelor COVID-19 la Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exercitarea funcţiilor lor.

La 7 iulie a fost lansată o anchetă pentru ''abţinere de la combaterea unei calamităţi".

De la începutul crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, CJR a primit 90 de plângeri, dintre care a admis nouă. Ele îi vizează, printre alţii, pe Olivier Véran, pe fostul premier Edouard Philippe, pe fosta titulară a portofoliului sănătăţii Agnes Buzyn şi pe fosta purtătoare de cuvânt Sibeth Ndiaye.

Audierea reclamanţilor a debutat la începutul lunii septembrie. În plângeri este denunţată ''incoerenţa măsurilor'' luate de stat şi chiar ''absenţa aplicării recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii''.

La rândul său, Parchetul din Paris, care a primit zeci de plângeri vizând membri ai administraţiei, a deschis la 9 iunie o amplă anchetă preliminară, în special pentru "punerea în pericol a vieţii altei persoane" şi "omucidere involuntară".

Executivul francez a fost acuzat în special că nu a anticipat criza sanitară, fiind amintite nevoia de măşti faciale şi de alte echipamente medicale în primul val al pandemiei, în primăvara acestui an.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO