Pentagonul se pregateste sa autorizeze participarea femeilor militar la lupte

Pentagon

Pentagonul se pregateste sa autorizeze formal participarea femeilor la lupte, validand o situatie cu care acestea s-au confruntat in conflictele fara linie de front din Irak si Afganistan, relateaza AFP.

La mai putin de un an dupa abolirea legii americane care obliga militarii homosexuali sa isi pastreze secreta orientarea sexuala sub pedeapsa excluderii din armata, ridicarea interdictiei de a participa la lupte constituie o noua schimbare majora de conceptie, in timp ce secretarul Apararii Leon Panetta urmeaza sa paraseasca postul in cateva saptamani.

Decizia secretarului a fost luata la recomandarea militarului cu cel mai inalt grad din armata americana, generalul Martin Dempsey. Cei doi oficiali "vor anunta renuntarea la aceasta regula care exclude femeile militar din lupte", probabil joi, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul apararii, sub acoperirea anonimatului.

De la regula instituita in 1994, femeile, in numar de 204.714 in armata (in afara celor in rezerva si din garda nationala), reprezentand 14,5 la suta din efective, nu puteau participa la lupte.

Concret, o femeie nu poate, in prezent, sa faca parte dintr-o sectiune a infanteriei sau sa conduca un tanc. Dar multe dintre ele au fost mobilizate de-a lungul deceniului trecut in Irak si Afganistan, conflicte fara linie de front, in fata unui inamic care se amesteca in populatia civila.

Citește și
Leon Panetta
Panetta: SUA "vor adopta toate masurile necesare" pentru a se proteja de Al-Qaida
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Femeile, care pot fi infirmiere sau ofiteri de informatii, s-au confruntat, prin urmare, cu luptele.

Astfel, incepand din 2001, au murit 144 de femei, dintre care 79 in lupta, potrivit datelor oferite Pentagonului in februarie 2012.

Peste 280.000 de americani au servit in Irak si Afganistan in aceasta perioada, respectiv 12 la suta din efectivele mobilizate.

Decizia lui Leon Panetta "reflecta realitatea operatiunilor militare din secul XXI", a declarat senatorul Carl Levin, presedintele puternicei Comisii a Apararii.

In opinia colegului sau democrat Mark Warner, "este normal sa se recunoasca realitatile luptei militare moderne" si rolul femeilor "care si-au demonstrat competenta si curajul in numeroase randuri".

Intr-un prim pas catre ridicarea interdictiei de a participa la lupte, secretarul Apararii a permis in 2012 femeilor sa ocupe 14.000 de posturi care le erau inaccesibile anterior, ca cel de membru al echipajului de lansare multipla de rachete sau operatoare radar de artilerie.

Femeilor le era insa interzis sa faca parte din fortele speciale sau din sectiunile de infanterie formate din cateva zeci de barbati.

Majoritatea functiilor din fortele aeriene si din marina le sunt deja accesibile femeilor, iar riscurile de a se afla in situatii de lupta in acest caz sunt slabe. Femeile pot servi la bordul submarinelor americane de la 1 ianuarie 2011, sub rezerva unor zone adecvate unde sa locuiasca.

Dar o treime din posturile fortelor terestre si ale puscasilor marini sunt rezervate barbatilor.

Dupa ridicarea integrala a interdictiei, diferitele branse ale armatei vor trebui "sa isi puna in aplicare propriul plan de actiune pentru implementarea deciziei", potrivit oficialului citat.

Sefii de Stat Major vor avea termen pana in ianuarie 2016 pentru a ridica exceptii la noua regula.

La sfarsitul lui noiembrie, un grup de femei militar americane a depus plangere impotriva statului federal, reprosandu-le autoritatilor interdictia de a participa la operatiunile de lupta, o regula "invechita", pe care ele o considera discriminatorie.

Avocata lor, Ariela Migdal, din cadrul puternicei organizatii americane de aparare a drepturilor civile (ACLU), s-a declarat miercuri "bucuroasa".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Obama, in discursul de investire:
Obama, in discursul de investire:"Nimeni nu doreste mai mult pacea decat natiunea cea mai puternica"

Presedintele SUA, Barack Obama, a lansat, in discursul de investitura, un apel la coeziune adresat poporului american, informeaza AFP.

Panetta: SUA
Panetta: SUA "vor adopta toate masurile necesare" pentru a se proteja de Al-Qaida

Leon Panetta a declarat sambata, la Londra, ca Statele Unite "vor adopta toate masurile necesare" destinate protejarii cetatenilor americani de amenintarea reprezentata de gruparile afiliate Al-Qaida in regiunea Magreb.

"E in regula. Stiti cu totii cine sunt".Top CNN cele mai amuzante momente cu Obama la conducerea SUA

Presedintele Barack Obama va depune duminica juramantul pentru cel de-al doilea mandat la Casa Alba. Intre timp, americanii au avut ocazia sa isi aminteasca o parte dintre cele mai bune momente de cand este la carma Statelor Unite.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.