Pentagonul se pregateste sa autorizeze participarea femeilor militar la lupte

Pentagon

Pentagonul se pregateste sa autorizeze formal participarea femeilor la lupte, validand o situatie cu care acestea s-au confruntat in conflictele fara linie de front din Irak si Afganistan, relateaza AFP.

La mai putin de un an dupa abolirea legii americane care obliga militarii homosexuali sa isi pastreze secreta orientarea sexuala sub pedeapsa excluderii din armata, ridicarea interdictiei de a participa la lupte constituie o noua schimbare majora de conceptie, in timp ce secretarul Apararii Leon Panetta urmeaza sa paraseasca postul in cateva saptamani.

Decizia secretarului a fost luata la recomandarea militarului cu cel mai inalt grad din armata americana, generalul Martin Dempsey. Cei doi oficiali "vor anunta renuntarea la aceasta regula care exclude femeile militar din lupte", probabil joi, a declarat un oficial de rang inalt din cadrul apararii, sub acoperirea anonimatului.

De la regula instituita in 1994, femeile, in numar de 204.714 in armata (in afara celor in rezerva si din garda nationala), reprezentand 14,5 la suta din efective, nu puteau participa la lupte.

Concret, o femeie nu poate, in prezent, sa faca parte dintr-o sectiune a infanteriei sau sa conduca un tanc. Dar multe dintre ele au fost mobilizate de-a lungul deceniului trecut in Irak si Afganistan, conflicte fara linie de front, in fata unui inamic care se amesteca in populatia civila.

Citește și
Leon Panetta
Panetta: SUA "vor adopta toate masurile necesare" pentru a se proteja de Al-Qaida
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Femeile, care pot fi infirmiere sau ofiteri de informatii, s-au confruntat, prin urmare, cu luptele.

Astfel, incepand din 2001, au murit 144 de femei, dintre care 79 in lupta, potrivit datelor oferite Pentagonului in februarie 2012.

Peste 280.000 de americani au servit in Irak si Afganistan in aceasta perioada, respectiv 12 la suta din efectivele mobilizate.

Decizia lui Leon Panetta "reflecta realitatea operatiunilor militare din secul XXI", a declarat senatorul Carl Levin, presedintele puternicei Comisii a Apararii.

In opinia colegului sau democrat Mark Warner, "este normal sa se recunoasca realitatile luptei militare moderne" si rolul femeilor "care si-au demonstrat competenta si curajul in numeroase randuri".

Intr-un prim pas catre ridicarea interdictiei de a participa la lupte, secretarul Apararii a permis in 2012 femeilor sa ocupe 14.000 de posturi care le erau inaccesibile anterior, ca cel de membru al echipajului de lansare multipla de rachete sau operatoare radar de artilerie.

Femeilor le era insa interzis sa faca parte din fortele speciale sau din sectiunile de infanterie formate din cateva zeci de barbati.

Majoritatea functiilor din fortele aeriene si din marina le sunt deja accesibile femeilor, iar riscurile de a se afla in situatii de lupta in acest caz sunt slabe. Femeile pot servi la bordul submarinelor americane de la 1 ianuarie 2011, sub rezerva unor zone adecvate unde sa locuiasca.

Dar o treime din posturile fortelor terestre si ale puscasilor marini sunt rezervate barbatilor.

Dupa ridicarea integrala a interdictiei, diferitele branse ale armatei vor trebui "sa isi puna in aplicare propriul plan de actiune pentru implementarea deciziei", potrivit oficialului citat.

Sefii de Stat Major vor avea termen pana in ianuarie 2016 pentru a ridica exceptii la noua regula.

La sfarsitul lui noiembrie, un grup de femei militar americane a depus plangere impotriva statului federal, reprosandu-le autoritatilor interdictia de a participa la operatiunile de lupta, o regula "invechita", pe care ele o considera discriminatorie.

Avocata lor, Ariela Migdal, din cadrul puternicei organizatii americane de aparare a drepturilor civile (ACLU), s-a declarat miercuri "bucuroasa".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Obama, in discursul de investire:
Obama, in discursul de investire:"Nimeni nu doreste mai mult pacea decat natiunea cea mai puternica"

Presedintele SUA, Barack Obama, a lansat, in discursul de investitura, un apel la coeziune adresat poporului american, informeaza AFP.

Panetta: SUA
Panetta: SUA "vor adopta toate masurile necesare" pentru a se proteja de Al-Qaida

Leon Panetta a declarat sambata, la Londra, ca Statele Unite "vor adopta toate masurile necesare" destinate protejarii cetatenilor americani de amenintarea reprezentata de gruparile afiliate Al-Qaida in regiunea Magreb.

"E in regula. Stiti cu totii cine sunt".Top CNN cele mai amuzante momente cu Obama la conducerea SUA

Presedintele Barack Obama va depune duminica juramantul pentru cel de-al doilea mandat la Casa Alba. Intre timp, americanii au avut ocazia sa isi aminteasca o parte dintre cele mai bune momente de cand este la carma Statelor Unite.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.