Obama, in discursul de investire:"Nimeni nu doreste mai mult pacea decat natiunea cea mai puternica"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele SUA, Barack Obama, a lansat, in discursul de investitura, un apel la coeziune adresat poporului american, informeaza AFP.

UPDATE 19:54

Presedintele SUA, Barack Obama, a lansat, in discursul de investitura, un apel la coeziune adresat poporului american, informeaza AFP.

Barack Obama s-a angajat, in fata cetatenilor americani, sa mentina "aliantele puternice" in intreaga lume si sa consolideze institutiile americane.

"Nimeni nu doreste mai mult pacea in lume decat natiunea cea mai puternica", a spus Obama, promitand sa "sustina democratia in Asia, Africa, America de Sud si Orientul Mijlociu".

Citește și
Arme in SUA
Planul lui Barack Obama de lupta impotriva violentelor cauzate de arme de foc in SUA
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Noi, poporul, credem in continuare ca o securitate permanenta si o pace durabila nu necesita un razboi continuu. Vom face dovada de curaj si vom incerca sa rezolvam conflictele cu alte tari in mod pasnic, dar nu pentru ca suntem naivi in fata conflictelor cu care ne confruntam, ci pentru ca dialogul permite eliminarea suspiciunilor si temerilor", a spus Obama.

"Vom actiona fata de amenintarea schimbarilor climatice, avand in minte gandul ca lipsa unei actiuni ar fi o tradare a copiilor nostri si a generatiilor urmatoare", a continuat Obama.

Barack Obama a cerut actiuni pentru reforma imigratiei, pentru protejarea drepturilor minoritatilor sexuale si pentru diminuarea incidentelor violente provocate cu arme de foc.

"Calatoria noastra nu se va fi terminat pana cand nu vom gasi cele mai bune mijloace de primire a imigrantilor plini de speranta care vad Statele Unite ca fiind tara tuturor posibilitatilor. (...) Calatoria noastra nu se va fi incheiat pana cand copiii nostri nu vor sti ca sunt protejati de rau", a adaugat Obama, mentionand atacul de la Newtown.

"Acum, ne asteapta deciziile si nu putem intarzia", a incheiat presedintele SUA.

UPDATE ORA 19:00

Barack Obama a depus luni, la Washington, juramantul de investitura in al doilea mandat de presedinte al Statelor Unite, informeaza CNN.

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu loialitate functia de presedinte al Statelor Unite si, prin toate mijloacele pe care le am la indemana, sa respect, sa protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite", a spus Obama cu mana pe Biblie.

UPDATE ORA 18:12

Ceremoniile pentru investitura lui Barack Obama au inceput. Aproape un milion de americani s-au adunat in fata Capitoliului pentru a urmari ceremonia de investire in al doilea mandat a presedintelui Barack Obama, relateaza CNN.

La ceremonii au venit si fosti presedinti ai SUA. Sosirea lui Jimmy Carter a fost anuntata publicului, la fel si cea a lui Bill Clinton, insotit de secretarul de Stat, Hillary Clinton.

Mesajul lui Barack Obama, care a stabilit un RECORD pe retelele de socializare

Oficialii din Comisia de protocol au adus pe scena Biblia pe care va depune juramantul Barack Obama.

UPDATE ORA 18:00

Barack Obama a sosit la sediul Congresului SUA pentru ceremonia de investitura in al doilea mandat de presedinte al SUA, informeaza CNN.

De asemenea, la Capitoliu au sosit vicepresedintele Joseph Biden, familia acestuia si familia presedintelui Obama.

Mii de persoane s-au adunat luni dimineata in centrul Washingtonului, cu patru ore inainte de inceperea ceremoniei juramantului public al lui Barack Obama, pentru cel de-al doilea mandat prezidential, relateaza AFP.

Aproximativ 800.000 de spectatori au fost prezenti in fata Capitolului, unde 44 de lideri americani au jurat apararea Constitutiei, urmand sa tina un discurs de amploare dupa-amiaza.

Primul interviu al sotilor Obama impreuna. "In 20 de ani de casnicie, au fost suisuri si coborasuri"

Blocuri de beton, bariere de securitate, SUV-uri blindate ale armatei prezente in toate intersectiile si intreaga capitala federala tranformata in tabara securizata, unde doar detinatorii de bilete pot avea acces in perimetrul din proximitatea Capitolului si strazii Pennsylvania Avenue, care leaga sediul Congresului de Casa Alba.

Printre vizitatorii care a luat primul metrou, ajungand la ora 04.00, se numara Franck, 38 de ani si sotia lui Dana in varsta de 37 de ani, veniti din Virginia, sudul Washingtonului, impreuna cu cei trei copii ai lor.

"Este un pic de istorie. Chiar si pentru copii, care incep sa invete despre Obama la scoala. Ei vor putea spune "am fost acolo", explica Dana pentru AFP. La fel ca 93% dintre electorii de culoare, ea a votat la 6 noiembrie pentru Obama.

Cu toate acestea, pentru ea, "sunt cu siguranta mai putine persoane si mai putina emotie ca acum patru ani, deoarece Obama este deja in istorie".

In 2009, 1,8 milioane de persoane s-au inchesuit la "Mall" intr-un frig extrem, pentru a-i asculta discursul de investitura al lui Obama.

Barack Obama: Este necesar ca americanii bogati sa plateasca impozite mai mari

Inca o marturie a afluentei reduse este reprezentata de metroul din Washington, care pana la ora 07.00 circulatia s-a efectuat in conditii nomale, chiar daca statia Metro Center, situata in apropiere de centrul capitale, a inceput sa se aglomereze.

Pentru Nicole, venita din Houston, Texas, impreuna cu cativa prieteni, este vorba tot despre "istorie". Vecina el Shonda flutura cu mandrie o esarfa alba cu negru pe care scrie "Obama".

"Nu am fost aici in 2009. Am vrut sa vad o data in viata investitura unui presedinte. Este singura data in viata cand voi asista la investitura unui presedinte negru", a explicat ea.

Barack Obama a plans in fata staffului de campanie. "Ce ati facut voi va ramane in analele istoriei"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"E in regula. Stiti cu totii cine sunt".Top CNN cele mai amuzante momente cu Obama la conducerea SUA

Presedintele Barack Obama va depune duminica juramantul pentru cel de-al doilea mandat la Casa Alba. Intre timp, americanii au avut ocazia sa isi aminteasca o parte dintre cele mai bune momente de cand este la carma Statelor Unite.

Planul lui Barack Obama de lupta impotriva violentelor cauzate de arme de foc in SUA
Planul lui Barack Obama de lupta impotriva violentelor cauzate de arme de foc in SUA

Barack Obama a semnat miercuri 23 de masuri de reglementare si a propus o serie de procese legislative in cadrul luptei impotriva violentelor cauzate de arme de foc in Statele Unite, relateaza AFP.

Atac la adresa lui Obama:
Atac la adresa lui Obama: "Este un ipocrit elitist. Copiii lui sunt mai importanti decat ai nostri?"

Puternicul grup de lobby pentru arme National Rifle Association (NRA) insista asupra introducerii a cate un ofiter inarmat in fiecare scoala din SUA, catalogandu-l pe presedintele Barack Obama drept "ipocrit elitist".

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.