Pensiile românilor sunt printre cele mai mici din UE. Care este pensia medie și câți bani primesc cetățenii din alte țări
Româniii au printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană (UE), fiind de 382 de euro, potrivit unui raport recent publicat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale.
Țara noastră se clasează pe penultimul loc în blocul comunitar, fiind urmată de Bulgaria, unde pensionarii primesc în medie 226 de euro pe lună, mai arată raportul citat de Euronews Business.
Mai puțin de jumătate dintre angajații din UE sunt încrezători că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil pe durata pensionării. În mai multe țări, acest nivel de încredere scade la 30% sau chiar mai puțin.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Disparități uriașe în ceea ce privește pensiile în Europa
În 2021, cheltuielile medii lunare brute pentru pensie pe beneficiar în cadrul UE variau foarte mult, de la un nivel ridicat de 2.575 euro în Luxemburg, la un nivel scăzut de 226 euro în Bulgaria, media UE fiind de 1.224 EUR. Raportul subliniază că aceste valori medii includ atât pensiile de stat, cât și pensiile private obligatorii și facultative, precum și asigurările de viață cu componentă de redistribuire a profitului.
În afara UE, Islanda a raportat cea mai mare pensie medie, respectiv 2.762 de euro, în timp ce Albania se afla la polul opus, cu 131 euro.
Țările din Balcani înregistrează cele mai mici pensii
În general, cele mai mici pensii se regăsesc în țările din Balcani. Cheltuielile medii cu pensiile din Luxemburg au fost de aproape 11 ori mai mari decât cele din Bulgaria, ceea ce evidențiază disparități semnificative. Chiar și dacă nu se ia în considerare Luxemburgul, media UE a rămas totuși de aproape șase ori mai mare decât cea înregistrată în Bulgaria.
Potrivit Eurobarometruului 2023 realizat de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (AEAPO), doar 42% dintre angajații din UE sunt încrezători că vor avea suficienți bani pentru a trăi confortabil pe toată durata pensionării.
Nivelurile de încredere prezintă variații semnificative între țări, Luxemburg (61%), Țările de Jos (59%) și Danemarca (58%) raportând cea mai mare încredere. În schimb, cele mai scăzute niveluri de încredere se înregistrează în Letonia (23%), Slovenia (27%) și Polonia (28%).