Pensie de 797 de lei după 36 de ani de muncă. Tribunalul Iași a decis că nu este nimic în neregulă și atât merită
O femeie din Iași a ieșit la pensie cu 797 de lei pe lună, după 36 de ani de ani și 9 luni de muncă, iar tribunalul care i-a judecat dosarul a ajuns la concluzia că aceasta este suma corectă.
O femeie din Iași a ieșit la pensie cu 797 de lei pe lună după 36 de ani și 9 luni de muncă, mult mai mică decât pensia minimă pe țară, care a ajuns de la 1 ianuarie 2024 la 1.281 lei/lună.
Femeia a chemat anul trecut în judecată Casa de Pensii, scrie Ziarul de Iași, solicitând obligarea acesteia la emiterea unei decizii privind pensia sa, care să ia în considerare întreaga contribuție.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeia a arătat că se pensionase în 2014, după 36 de ani și 9 luni de muncă, din care 11 ani și 5 luni în grupa întâi. Pensia calculată se ridica la 797 de lei. Singura perioadă neluată în calcul și pe care femeia o invoca erau cinci luni- două în 1982 și două în 1994-1995, când fusese încadrată în grupa întâi și încă una în 2006, când avusese un salariu de 1.020 lei.
De cealaltă parte, reprezentanții Casei Județene de Pensii au precizat că femeia nu contestase decizia de pensionare din 2014 și nici trei decizii de revizuire a pensiei, emise în 2017.
Conform legii, ea ar fi trebuit să apeleze întâi la procedura administrativă, înainte să se adreseze instanței, concluzia Casei de Pensii fiind că pensia femeii fusese calculată corect.
Tribunalul Iași a decis că femeia merită doar 797 lei pensie
Chemați să se pronunțe, magistrații Tribunalului Iași au constatat că femeia se adresare cu o cerere de revizuire la care primise un răspuns negativ în ianuarie anul trecut. Parcursese deci procedura administrativă și era în drept să apeleze la instanță. Pe fond însă, judecătorii nu au găsit niciun argument în favoarea femeii.
„Contestatoarea nu a indicat niciun element pe care şi-a bazat afirmaţia sau vreun calcul propriu, raportat la cel al intimatei, prin care să demonstreze acest aspect, după cum nu a solicitat nici administrarea probei cu expertiză contabilă pentru a demonstra pretinsa eroare. Astfel, ea s-a limitat să afirme că pensia nu a fost calculată corect şi a indicat mai multe dispoziţii legale în materie de calcul”, au constatat judecătorii.
Lămuririle oferite de Casa de Pensii, care a prezentat în detaliu modul de calcul a punctajului femeii, i-au convins pe judecătorii că pensia acesteia fusese calculată corect, ea meritând doar 797 lei lunar. Sentința tribunalului este supusă apelului.