Carles Puigdemont, vizat de un mandat european de arestare. Opt foști miniștri au fost arestați

02-11-2017 17:38

Parchetul spaniol a cerut, joi, emiterea unui mandat pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont și a patru miniștri din Cabinetul său, după ce au lipsit de la o aduere.

UPDATE 18.12: Opt miniștri demiși ai Executivului catalan au fost reținuți, în ancheta privind independența Cataloniei față de Spania, notează BBC News.

Opt dintre cei nouă foști membri ai Executivului catalan, care au venit la audieri, la Madrid, au fost reținuți, fiind acuzați de rebeliune și folosirea inadecvată a fondurilor publice.

Între cei reținuți sunt fostul vicepreședinte Oriol Junqueras, fostul ministru de Interne Joaquim Forn, fostul șef al diplomației Raul Romeva și fostul ministru al Justiției Carles Mundo.

Fostul ministru pentru Afaceri, Santi Vila, poate fi eliberat pe cauțiune. El a demisionat înainte ca Parlamentul catalan să voteze, vineri, pentru independența regiunii.

Mandatele europene de reținere îi vizează pe Meritxell Serret, fost ministru al Agriculturii, Antoni Comin, fost ministru al Sănătății, Lluis Puig, fost ministru al Culturii, și Clara Ponsati, fost ministru al Educației.

17.38: Mandat de arestare european pe numele lui Puigdemont

Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia, țara unde Carles Puigdemont a apărut, marți, la o conferință de presă, unde a anunțat că va rămâne deocamdată acolo, pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată, informează EFE, citat de Agerpres.

Puigdemont și miniștrii săi au fost convocați pentru joi de Audiența Națională la Curtea Supremă a Spaniei, pentru audieri, în vedere inculpării pentru infracțiuni precum rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri.

Parchetul spaniol a cerut unui judecător al Înaltei Curți să dispună plasarea în arest a liderilor catalani secesioniști, cu excepția fostului ministru Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență, pentru el fiind cerută eliberarea pe o cauțiune.

Numai 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan s-au prezentat la audieri, cei absenți fiind Antoni Comín (Sănătate), Clara Ponsatí (Învățâmânt), Lluís Puig (Cultură) și Meritxell Serret (Agricultură), pentru aceștia și pentru Puigdemont fiind acum solicitat mandatul european de arestare.


VIDEO PROTVPLUS.RO