Paradă de Ziua Victoriei, la Moscova. Armata rusă și-a etalat armele de ultimă generație. FOTO

Ultimul update: Miercuri 09 Mai 2018 20:24
Data publicarii: Miercuri 09 Mai 2018 14:18
Categorie: Internaţional

O paradă militară spectaculoasă a avut loc, miercuri, în Piața Roșie din Moscova pentru a marca cea de-a 73-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Marele Război Patriotic (n.r. Al Doilea Război Mondial) din 1941-1945.

Peste 13.000 de trupe, 159 de sisteme de armament și 75 de aeronave au luat parte la parada militară, fiind urmărite de aproape un milion de ruși.

La eveniment a participat și Vladimir Putin, proaspăt învestit în funcția de președinte al Rusiei pentru al patrulea mandat, care a atras atenția asupra faptului că „războiul este întotdeauna o provocare pentru viaţa însăşi, pentru ceea ce are ea mai bun”, potrivit Agerpres.

El a amintit cum în iunie 1941 - când Germania nazistă a invadat URSS – „războiul a intrat în fiecare casă”, a separat familii, a lăsat orfani sute de mii de copii, a distrus vieţi, speranţe şi planuri, a făcut scrum oraşe şi sate.

Armele pe care le va prezenta Rusia la parada de Ziua Victoriei. FOTO

„Tocmai datorită acţiunilor armatei sovietice, nazismul a fost înfrânt, s-a pus capăt atrocităţilor, grozăviilor şi barbariei. Înfrângerea nazismului a devenit o victorie grandioasă şi triumfală”, a spus preşedintele rus, adăugând că „trupele noastre au obţinut victorii grandioase pe teritoriul URSS şi al Europei, printr-un asalt decisiv a fost luat Berlinul. Toţi pe atunci aveam o singură Patrie. Toţi au luptat din toate puterile”, a mai spus Putin, referindu-se la cele 15 republici din componenţa fostei URSS.

În cadrul evenimentului au fost invitați veterani, reprezentanţi ai unor organizaţii publice şi invitaţi străini, între care premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Cei doi s-au recules apoi în compania şefului statului rus la mormântul Soldatului necunoscut.

La începutul defilării au trecut coloanele mecanizate de ATV-uri militare AM1 care au purtat drapelele ale unităţilor militare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acestea fiind însoţite de tancuri T-34 - simbolul Victoriei.

Rusia a profitat de această defilare din Piaţa Roşie pentru a-şi dezvălui ultimele inovaţii militare, în special modele de vehicule blindate şi avioane recent ieşite din fabrici. Astfel, pentru prima dată au fost prezentate două avioane de luptă Su-57 de a cincea generaţie şi două avioane de interceptare modernizate MiG-31K, echipate cu cele mai noi sisteme de rachete hipersonice 'Kinjal'.

De asemenea, pentru prima dată au fost prezentate publicului drone de tipul 'Korsar' şi 'Katran', sisteme robotizate 'Uran-6' şi 'Uran-9', precum şi vehiculul de sprijinire a tancurilor 'Terminator'.

Coloana cu tehnică modernă avea în faţă blindate multifuncţionale 'Taifun-K 4x4' şi 'Tigr-M' cu modulul de luptă 'Arbalet' şi sistemul antitanc 'Kornet'.

Printre alte echipamente militare au putut fi văzute vehicule blindate BTR-82A, sisteme de rachete Iskander-M şi Yars, sisteme antiaeriene Panţir-S, sisteme de rachete S-400, vehiculele blindate Taifun etc.

URSS, a cărei moştenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 milioane de persoane în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rang de mit fondator al patriotismului şi măreţiei ruseşti, notează AFP.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Paradă spectaculoasă la Moscova de Ziua Victoriei

Paradă spectaculoasă la Moscova de Ziua Victoriei

VIDEO PROTVPLUS.RO

incendiu

Incendiu într-un bloc turn din Londra. 10 autospeciale de pompieri, chemate în ajutor. VIDEO

Trump "nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei"

Trump, înregistrat pe ascuns de avocatul său în timp ce discutau despre plata unei starlete Playboy

Nordul Europei se confruntă cu temperaturi extreme: 30 de grade în Laponia și la cercul polar

Bombardamente israeliene pe întreg teritoriul Fâşiei Gaza

Senator rus, către americani: ”Vreți război cu o putere nucleară?”

coreea de nord, sclavi, munca,

Muncile sinistre la care sunt supuși copiii în Coreea de Nord. ”Dacă refuzi, se taie rația la mâncare”

Atac armat într-un autobuz, în Germania. Un bărbat a rănit 8 oameni

”Ciorna” lui Vladimir Putin, fotografiată de jurnaliști. Mesajele care apar pe notițele liderului rus

Tornade violente în statul american Iowa. 17 persoane au fost rănite. VIDEO

Soarta celui mai căutat jihadist din Australia. Acuzațiile aduse membrului ISIS

Peste 400.000 de oameni, ţinuţi în sclavie în SUA. Ţara unde 1 din 10 locuitori e sclav