"Liste de tinte" de tip Nemtov care a bagat frica in opozantii lui Putin. Masurile luate de jurnalisti importanti din Rusia

Ultima actualizare: 18-03-2015 06:53
Vladimir Putin

Lideri ai opozitiei ruse isi iau masuri de securitate suplimentare pe fundalul unor informatii cu privire la faptul ca o "lista de tinte" cu nume ale unor opozanti importanti se afla in mediul serviciilor ruse de securitate, relateaza The Telegraph.

Potrivit publicatiei britanice, oponentii lui Putin adopta aceste masuri suplimentare de teama, in urma asasinarii lui Boris Nemtov, pe 27 februarie, in apropiere de Kremlin.

Directorul postului liberal de radio Ecoul Moscovei, Aleksei Venediktov, unul dintre cei mai importanti jurnalisti, a parasit Rusia, in cursul acestei saptamani, impreuna cu fiul sau, catre Israel, dupa ce a primit un pont potrivit caruia ar putea fi vizat.

"Stim ca a existat o lista de tinte", a declarat Venediktov intr-un interviu pentru editia de vineri a revistei Time.

Potrivit unui articol publicat de ziarul de opozitie Novaia Gazeta, numele lui Venediktov se afla pe o "lista de executii" despre existenta careia oficiali de la Kremlin l-au informat pe presedintele rus Vladimir Putin in urma asasinarii lui Nemtov.

Venediktov a parasit Moscova cu o zi inainte ca Novaia Gazeta sa publice articolul, iar in prezent s-ar afla la Paris, scrie The Telegraph.

Meandrele anchetei cu privire la asasinarea lui Nemtov au alimentat ingrijorari in Rusia, cu privire la posibilitatea comiterii unor noi asasinate, in cadrul unui adevarat razboi intre clanuri din cadrul aparatului rus de securitate.

Intre alte nume de pe lista, in afara de cel al lui Nemtov, s-ar mai afla cel al prezentatoarei de televiziune Ksenia Sobciak si al fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a ispasit zece ani de inchisoare inainte sa fie gratiat, in 2013, si sa se mute in Europa.

Sobciak, o jurnalista renumita si unul dintre liderii protestelor organizate in urma alegerilor din 2011 si 2012, denuntate ca fraudate, este cunoscuta in intreaga Rusie ca prezentatoare de televiziune.

"Din nefericire, am fost nevoita sa-mi sporesc aranjamentele de securitate. Acum trebuie sa ma deplasez insotita de garzi de corp", a declarat Sobciak, vineri, pentru site-ul Gazeta.ru.

Sursa foto: www.themoscowtimes.com

Purtatoarea de cuvant din Rusia a lui Hodorkovski, care traieste in prezent in Elvetia, a postat miercuri o fotografie cu o jerba funerara pe care afirma ca a gasit-o la usa apartamentului ei din Moscova.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO