Ordinul dat de gruparea jihadista Stat Islamic militantilor sai: "Atacati soldatii tiranilor, fortele lor de politie"

Ultima actualizare: 17-06-2016 00:22
luptatori ISIS

Individul de 25 de ani care a asasinat un politist francez si pe sotia acestuia luni seara intr-o regiune pariziana - a urmat instructiuni ale gruparii extremiste Stat Islamic.

Gruparea terorista a plasat fortele de ordine occidentale in capul listei sale cu tinte, relateaza Agerpres, citand AFP.

Purtatorul de cuvant oficial al SI, sirianul Abou Mohammed Al-Adnani, nu inceteaza sa indemne simpatizantii gruparii jihadiste sa treaca la actiune in tarile lor de origine impotriva politistilor si militarilor din statele care fac parte din coalitia implicata in lupta impotriva gruparii in Siria si Irak. Sapte politisti si militari si-au pierdut viata in atacuri islamiste in Franta in ultimii patru ani.

Intr-un lung mesaj audio difuzat in septembrie 2014 de Al Furqan - principalul mijloc media al SI - acesta lansase: “Ridicati-va, monoteistilor, si aparati-va “Statul” de acolo de unde aveti resedinta, oriunde ar fi aceasta (...) Atacati soldatii tiranilor, fortele lor de politie si securitate, serviciile lor de informatii si colaboratorii lor”.

Asa cum Larossi Abbala - eliminat de trupele de elita RAID care au luat cu asalt in noaptea de luni spre marti casa politistului ucis, unde atacatorul se baricadase - s-a folosit de un simplu cutit, Al-Adnani ii incuraja pe cei pe care ii numeste “soldatii califatului” sa utilizeze orice fel de arma la indemana.

“Daca nu puteti sa detonati o bomba sau sa trageti un glont”, spune el, “faceti in asa fel incat sa va aflati fata in fata cu un necredincios francez sau american si spargeti-i capul cu o piatra, ucideti-l prin injunghiere, rasturnati-l cu masina ta, aruncati-l de pe o stanca, sugrumati-l, otraviti-l”.

Cel numit in cercurile jihadiste “seicul Adnani” a devenit intre timp o figura importanta in cadrul SI, astfel incat serviciile de informatii occidentale tind sa il considere drept “ministru pentru atentate”, care ar putea fi responsabil, in afara de motivarea jihadistilor izolati, de supervizarea campaniilor teroriste in Occident.

Originar din regiunea Idlib, in nordul Siriei, acesta este un veteran al jihadului antiamerican in Irak, in care a luptat din 2003.

Din martie 2012 si asasinarea de catre Mohamed Merah a trei militari la Toulouse si Montauban, politistii si soldatii francezi au fost vizati cu regularitate de jihadisti, care au actionat de cele mai multe ori in mod izolat.

In decembrie 2014, un tanar a agresat cu un cutit, tipand “Allah akbar”, politisti de paza in fata sectiei de politie din Joué-les-Tours (centru).

In ianuarie 2015, doi politisti si-au pierdut viata in atentate islamiste la Paris comise de fratii Chérif si Said Kouachi. Ulterior, un politist municipal a fost ucis in apropiere de Paris de catre Amédy Coulibaly, intr-un atac la un magazin evreiesc, a doua zi dupa ce fratii Kouachi au impuscat mortal 12 persoane la redactia Charlie Hebdo.

Un an mai tarziu, la 7 ianuarie 2016, tot cu o arma alba (un satar), un tunisian a incercat sa atace politisti in fata unei sectii din Paris. El a fost ucis inainte de a-si pune in aplicare planul. Centura exploziva din jurul taliei sale s-a dovedit ulterior ca nu era adevarata.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO