Orașele în care se află cel mai curat aer din Europa. Cele mai poluate sunt în Polonia și nordul Italiei
Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui clasament recent al agenţiei de mediu a Uniunii Europene (EEA), transmite dpa.
Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, conform sursei citate.
Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicată joi de EEA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă.
Majoritatea oraşelor situate în partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei.
Bucureştiul este pe locul 263 din 323 de oraşe europene în ceea ce priveşte calitatea aerului
”Politicile de reducere a poluării au dus la îmbunătăţirea calităţii aerului în Europa de-a lungul ultimilor 30 de ani. Totuşi, în unele oraşe europene poluarea încă prezintă riscuri pentru sănătate”, potrivit unui comunicat al agenţiei, care invită cititorii să vadă care a fost calitatea aerului în oraşul lor în ultimii doi ani şi să o compare cu cea din alte oraşe din Europa.
În clasament, oraşele sunt ordonate de la cele cu aerul cel mai curat, la cele mai poluate. criteriul fiind poluarea cu particule în suspensie.
Pe primele locuri în clasament se situează Umea (Suedia), Tampere (Finlanda), Funchal (Portugalia), Talinn (Estonia), Bergen (Norvegia), Uppsala (Suedia), Narva (Estonia), Salamanca (Spania).
Pe ultimele poziţii sunt oraşele Vicenza (Italia), Slavonsky Brod (Croaţia), Cremona (Italia) şi Nowy Sacz (Polonia).
Clasamentul include date şi din Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Botoşani.
Cel mai bine plasat este oraşul Botoşani, unde calitatea aerului este considerată moderată, oraşul fiind plasat pe locul 223 din 323 de oraşe. Bucureştiul este pe locul 263 - indicatorul referitor la particulele în suspensie fiind 16,4 în condiţiile în care oraşul de pe prima poziţie din clasament are 3,7 - Timişoara este pe locul 267, iar Braşovul este pe locul 273, toate trei considerate cu o calitate slabă a aerului.
Agenţia europeană de mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia.
Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.