Optiunile lui Silvio Berlusconi dupa demisie: fuga la tropice sau incercarea de a reveni in politica

Silvio Berlusconi

Cel mai probabil, spun analistii, Silvio Berlusconi ar putea reveni in politica, dupa demisia de la conducerea Guvernului italian. Cu toate acestea, el mai are si alte optiuni: s-ar putea retrage la tropice sau sa se ocupe de echipa de fotbal.

Dupa anuntul de marti privind plecarea sa iminenta, hipermediatizatul Il Cavaliere nu a ramas in umbra: el s-a declarat "eliberat", excluzand participarea la viitoarele alegeri. La 75 de ani, Silvio Berlusconi, care domina scena politica nationala de aproape 20 de ani, nu se vede la pensie: "Poate voi da o mana de ajutor in campaniile electorale, intotdeauna am fost foarte bun in asa ceva".

Putini experti indraznesc insa sa il elimine din analizele lor, deoarece Berlusconi ramane deputat al Poporului Libertatii (PdL), al carui fondator este, pana la incheierea legislaturii, in 2013. Altii sugereaza, glumind, ca acesta ar putea incerca sa scape de problemele judiciare optand pentru un exil luxos, asa cum a facut mentorul sau politic, Bettino Craxi.

Acesta din urma, presedinte al Consiliului socialist in anii '80, a fugit in Tunisia inainte de a fi condamnat in absenta la 27 de ani de inchisoare pentru coruptie. El a murit in 2000.

 

Citește și
Silvio Berlusconi
CRONOLOGIE. Evolutia crizei politice din Italia din 2008 si pana in prezent
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
  ---► IMAGINI INEDITE CU SILVIO BERLUSCONI

 

 

Intr-o conversatie surprinsa in cadrul unor interceptari telefonice, Silvio Berlusconi a calificat Italia drept o "tara de rahat". "In cateva luni voi pleca", a adaugat el. In aceasta ipoteza, el ar putea merge in Antigua, care nu permite extradari si unde magnatul media detine un luxos complex de vile.

"Berlusconi fie va merge in Antigua pentru a scapa de justitie, fie va incepe sa restranga randurile pentru a incerca sa revina pe scena politica", explica pentru AFP James Walston, profesor la universitatea americana din Roma, citat de Mediafax.

Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Berlusconi, jurnalistul Emilio Fede, anchetat in prezent pentru ca i-a furnizat prostituate, a promis ca il va urma in Caraibe daca acesta va decide sa plece. Dar, in opinia comentatorului politic Sergio Rizzo, presedintele Consiliului - care la inceputul carierei era animator pe vase de croaziera - este incapabil sa renunte la proiectoare pentru o viata linistita pe insule.

"Nu pot sa mi-i imaginez pe Berlusconi si Fede jucand sah in Antigua. Berlusconi este incapabil sa stea departe de viata publica, vrea sa fie in centrul atentiei", apreciaza el.

O parere similara are si Peter Gomez, autorul mai multor carti despre Il Cavaliere: "Suporta presiuni enorme din partea familiei sale, care va mosteni imperiul lui (...) Ar putea fi constrans sa ramana in politica pentru a-si salva intreprinderile si pentru a-si pastra un fel de scut juridic".

Silvio Berlusconi face in prezent obiectul a trei procese - pentru evaziune fiscala, coruptie, abuz de putere si relatii sexuale platite cu o minora - si ar putea cu greu sa se mai prevaleze de imunitatea sa parlamentara.

"Cred ca ar vrea sa plece, dar la 75 de ani nu mai este la prima tinerete. Totul depinde de ce ii vor cere copiii lui. Fiica lui Marina (cea mai mare, presedinta holdingului familial Fininvest si a editurii Mondadori) a declarat clar ca nu este dispusa sa fie mai putin bogata sau mai putin influenta", afirma Peter Gomez.

"Berlusconi vrea sa fie liderul opozitiei. Sunt multi cei care cred ca acest lucru l-ar face de neatins", adauga el.

Sergio Rizzo, in schimb, nu exclude o revenire a lui Berlusconi in lumea afacerilor, pastrandu-si imunitatea de deputat. Mare fan al fotbalului, el nu a exclus posibilitatea de a redeveni presedinte al AC Milan, clubul al carui proprietar este si care a castigat campionatul de fotbal din Italia in 2011.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e
Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e "salvatore della patria"

Silvio Bersluconi a demisionat sambata de la conducerea Guvernului italian, dupa adoptarea de catre Parlament a masurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeana.

CRONOLOGIE. Evolutia crizei politice din Italia din 2008 si pana in prezent
CRONOLOGIE. Evolutia crizei politice din Italia din 2008 si pana in prezent

Popularitatea premierului italian, Silvio Berlusconi, si a Guvernului sau a scazut constant de la alegerea triumfala din 2008, in timp ce disensiunile s-au multiplicat in cadrul majoritatii sale parlamentare, relateaza AFP.

La inceput canta prin restaurante, apoi a vandut aspiratoare. Povestea lui BERLUSCONI
La inceput canta prin restaurante, apoi a vandut aspiratoare. Povestea lui BERLUSCONI "Il Cavaliere"

GALERIE FOTO cu imagini INEDITE! Silvio Berlusconi a supravietuit scandalurilor politice si sexuale, nenumaratelor procese si luptei cu opozitia, dar criza economica l-a doborat.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.