Una dintre cele mai periculoase operațiuni din istorie. 4 copii încă sunt în peșteră

Dată publicare: 09-07-2018 18:56
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


A doua zi cu vești bune despre copiii captivi în peștera inundată din Thailanda. Opt au fost recuperaţi până acum și se simt destul de bine.

Luni, încă patru băieți au fost aduși la suprafață și transportați la cel mai apropiat spital, unde se află și colegii lor, salvați duminică.

În urmă, au rămas patru adolescenți, dar și antrenorul lor de fotbal, care au în față cea de a 17-a noapte în adâncuri.

Semn că şi alţi copii au fost salvaţi luni, elicoptere şi ambulanţe au fost văzute pornind din apropierea peşterii spre cel mai apropiat spital. Luni dimineaţă, scafandrii s-au întors în peşteră unde îi aşteptau atunci opt copii şi antrenorul lor de fotbal. Este aceeaşi echipă de salvatori, formată din 13 străini şi cinci tailandezi, care i-au adus la suprafaţă, duminică, pe primii patru băieţi.

Condiţiile meteo au fost la fel de bune ca duminică, dar ploile puternice nu vor întârzia prea mult. În prealabil, a fost nevoie că scafandrii să plaseze butelii de oxigen în diferite locuri ale culoarului sinuos şi inundat, spre încăperea subterană unde se aflau captivii. Adică la un kilometru în adâncul muntelui, în interiorul complexului de peşteri denumit Tham Luang Nang Non și la o distanţă de aproximativ 4 kilometri până la ieşire.

Fotbaliştii adolescenţi sunt slăbiţi, după mai bine de două săptămâni în subteran. Mai mult, pentru cei rămaşi în peşteră, după ce, duminică, a fost salvat primul grup, au urmat ore lungi de aşteptare agonizantă.

Fiecare copil scos din peşteră a fos ghidat de câte doi scafandri cu experienţă.

Una dintre cel mai înguste secţiuni care trebuie traversată pe culoarul de ieşire măsoară 15 metri. Pe acolo poate trece doar o singură persoană, fără tub de oxigen în spate. O porţiune de aproximativ 1,7 kilometri este complet inundată. Curenţii sunt rapizi, vizibilitatea este scăzută, iar apa mâloasă. De aceea, specialiştii consideră această operaţiune de salvare drept una dintre cele mai periculoase care au existat vreodată.

Salvator: „Sunt bucuroși și în stare bună. Pot să vă spun că, de dimineață, unuia dintre copii i s-a făcut foame și a cerut Kao Pad Grapao...

O mâncare tradițională, cu carne friptă sos chili şi orez.

Salvator: „Chiar dacă sunt bucuroși și se simt bine, e necesar să îi mai ținem separațiți de familii, pentru că ne este teamă să nu fi contactat infecții cât au rămas în peșteră.”

În acest timp, Elon Musk a prezentat soluţia inginerilor săi, menită să le dea o mână de ajutor scafandrilor. Este vorba despre un mini submarin, suficient pentru a-i purta în siguranţă pe copii, unul câte unul, prin tunelurile înguste ale peşterii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO