Copiii blocaţi în peşteră, evacuaţi unul câte unul. Operaţiunea va dura 2-3 zile

copii pestera

Autoritățile thailandeze au anunțat duminică, oficial, că au început operațiunea de salvare a celor 12 copii și a antrenorului lor, blocați de două săptămâni într-o peșteră.

Echipele de salvare au intrat în peșteră la ora locală 10.00, a spus un oficial presei, relatează BBC. O echipă internațională, de 13 scafandri de elită, a coborât în rețeaua de tuneluri subterane, pline cu apă, din munții Mae Sai, pentru a-i scoate pe copii și pe antrenorul lor.

În apropierea peşterii în care sunt captivi 12 copii şi antrenorul lor a început ploaia torenţială, care ar putea îngreuna eforturile autorităţilor, scrie The Guardian.

"Astăzi este ziua cea mare", a declarat Narongsak Osottanakorn, şeful celulei de criză, într-o conferinţă de presă organizată la o distanţă considerabilă în raport cu intrarea în peşteră, de unde au fost evacuaţi sutele de jurnalişti prezenţi la faţa locului şi care provin din lumea întreagă.

"Copiii vor fi evacuaţi unul câte unul, operaţiunea va dura două-trei zile", a precizat generalul Chalongchai Chaiyakorn.

Citește și
copii pestera
Copiii captivi în peşteră au făcut schimb de scrisori cu părinții. Cum ar putea fi salvați
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Primul copil ar trebui să fie scos din peşteră duminică, în jurul orei locale 21.00 (14.00 GMT). Fiecare dintre copii va fi escortat de doi scafandri - unul străin şi unul thailandez. "Împreună, echipele thailandeze şi străine, îi vom aduce acasă pe 'mistreţi'", a scris duminică Marina thailandeză pe pagina sa oficială de Facebook.

"Mistreţii" reprezintă numele echipei de fotbal în care joacă acei copii, plecaţi să exploreze peştera pe 23 iunie după un antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în acea peşteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de graniţa cu Myanmar şi Laos.

Cinci ore pentru fiecare copil

Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: şase ore pentru dus şi cinci ore pentru întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţine numeroase pasaje inundate.

Evidenţiind periculozitatea acestei misiuni, un fost scafandru din Marina thailandeză a murit vineri în timpul unei misiuni de aprovizionare a copiilor.

Mulţi dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, nu ştiu să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice.

"Le transmit toată forţa mea. Sper că vor reuşi", a declarat Nopparat Khanthavong, antrenorul principal al echipei de fotbal, pentru AFP. Familiile celor 12 copii nu au răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliştilor francezi.

Condiţiile în care se desfăşoară misiunea de evacuare sunt considerate "perfecte" de membrii celulei de criză, mai ales în ceea ce priveşte nivelul apei din peşteră.

Revenirea ploilor

Însă ploile aşteptate în zilele următoare ar putea să acopere o bună parte din stânca pe care s-au refugiat cei 12 copii şi antrenorul lor.

Sâmbătă seară, o puternică aversă musonică a căzut timp de o jumătate de oră, reamintind echipajelor de salvare prezente la faţa locului caracterul urgent pe care îl are misiunea de evacuare a copiilor.

Autorităţile au evacuat duminică dimineaţă zona din faţa intrării în peşteră.

"Toţi cei care nu sunt implicaţi în operaţiunea de salvare trebuie să plece din zonă imediat", a anunţat Poliţia thailandeză prin intermediul purtătorului ei de cuvânt, prezent şi el în regiune, unde se aflau sute de jurnalişti care acoperă din punct de vedere mediatic acest eveniment, ce a căpătat o amploare internaţională.

Anunţul Poliţiei a fost urmat de o mare agitaţie în zona în care se aflau corturile jurnaliştilor, veniţi în număr mare la faţa locului, cu camere de filmat şi paturi de campanie amplasate în cele mai bune locuri care să le permită să filmeze momentul evacuării copiilor din peşteră.

Şeful celulei de criză a declarat vineri seară că numărul mare de jurnalişti prezenţi în acea zonă muntoasă, acoperită de pădure tropicală, ridică anumite probleme: "Avem tot mai multe companii mass-media care ajung aici şi care se instalează peste tot. Echipele medicale s-au plâns că acest lucru riscă să devină o problemă".

În faţa afluxului de jurnalişti, autorităţile au ridicat bariere metalice pentru a-i ţine pe aceştia la distanţă şi pentru a permite agenţilor de salvare să lucreze fără să aibă în jurul lor camere de filmat.

Black-out mediatic

Duminică, unii dintre jurnalişti s-au reunit în faţa spitalului din Chaing Rai, aflat la o oră de mers cu maşina în raport cu intrarea în peşteră, unde copiii vor fi transportaţi după ce vor fi evacuaţi. Însă autorităţile au interzis imediat accesul jurnaliştilor în spital.

Agenţii de salvare se întreabă de mai multe zile în legătură cu oportunitatea demarării acestei evacuări periculoase, întrucât ploile musonice prognozate riscă să anuleze eforturile considerabile făcute în ultimele zile pentru drenarea apei din peşteră.

Agenţii de salvare au reuşit să insereze un furtun cu o lungime de mai mulţi kilometri pentru a transporta oxigen în zona în care copiii s-au refugiat, iar nivelul de oxigen s-a stabilizat în peşteră.

În paralel, celula de criză a decis să continue realizarea unor foraje în acea regiune de munte, pentru o posibilă evacuare a copiilor prin tuneluri de foraj. Peste 100 de foraje pe verticală au fost realizate în interiorul muntelui: multe sunt puţin adânci, însă unul dintre ele are o adâncime de 400 de metri. Până duminică dimineaţă, niciun anunţ oficial nu a fost făcut în legătură cu un eventual foraj care să fi ajuns în zona în care se află copiii.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Primele imagini din tunelurile înguste în care au rămas blocați copiii thailandezi
Primele imagini din tunelurile înguste în care au rămas blocați copiii thailandezi

O filmare realizată cu o cameră plasată pe casca unui membru din echipa de salvare a copiilor blocați în peșteră, în Thailanda arată cât de înguste sunt tunelurile inundate care împiedică ieșirea acestora.

Copiii captivi în peşteră au făcut schimb de scrisori cu părinții. Cum ar putea fi salvați
Copiii captivi în peşteră au făcut schimb de scrisori cu părinții. Cum ar putea fi salvați

Copiii blocaţi de două săptămâni în peştera din nordul Thailandei le-au trimis mesaje emoţionante părinţilor. "Nu vă faceţi griji, suntem puternici”, a scris unul dintre ei.

Ultimele imagini cu fostul soldat SEAL care a murit în operațiunea de salvare a copiilor thailandezi
Ultimele imagini cu fostul soldat SEAL care a murit în operațiunea de salvare a copiilor thailandezi

Trupul salvatorului care a murit în timp ce aproviziona cu mâncare copiii captivi într-o peșteră din thailanda a fost predat familiei cu onoruri militare.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.