Operațiunea de salvare a copiilor blocați în peșteră, reluată peste 20 de ore. Cum se simt cei 8 salvați

×
Codul embed a fost copiat

Opt băieți au fost scoși luni din grota inundată parţial, în nordul Thailandei, în care un grup de 12 adolescenţi şi antrenorul lor de fotbal au fost blocaţi de la 23 iunie.

Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:

UPDATE 18.35: Starea de sănătate a copiilor salvați luni este mai bună decât cea a celor scoși din peșteră duminică, a anunțat Narongsak Osotthanakorn, responsabilul misiunii de salvare.

El a adăugat, într-o conferință de presă, că salvatorii au nevoie de cel puțin 20 de ore ca să pună la punct următoarea misiune, dar că s-ar putea schimba planurile în funcție de vreme și de nivelul apei, informează CNN.

Citește și
thailanda
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum au fost salvați 4 copii din peștera în care au stat 2 săptămâni
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Datorită condițiilor favorabile, cei patru copii salvați luni au fost scoși din peșteră mai devreme decât plănuiau autoritățile.

UPDATE 17.30: Mătușa antrenorului blocat în peșteră cu alți patru adolescenți a declarat, pentru CNN: „Antrenorul Ek îi iubește foarte mult pe acești copii. Copiii preferă să meargă cu ei oriunde îi invită. Mamele copiilor au încredere în el, iar el poate avea grijă foarte bine de copii, pentru că îi iubește mult. Este o persoană bună, este atent, se oferă singur să îi ajute pe alții, e foarte politicos”, conform CNN.

UPDATE 16.40: În timp ce operațiunile de salvare a adolescenților blocați în peștera din Thailanda sunt în curs, atenția autorităților se îndreaptă acum asupra stării de sănătate pe termen lung a băieților. Experții vor verifica nivelul de oxigen, starea de deshidratare, vor încerca să acorde ajutor pentru ca ei să facă față stresului post-traumatic și altor efecte psihologice.

„Una dintre principalele noastre preocupări este nivelul de oxigen. Au stat într-o zonă în care era un nivel scăzut de oxigen”, a declarat Dr. Darria Long Gillespie de la Școala de Medicină din cadrul Universității Tennessee, pentru CNN.

La rândul său, Dr. Carole Lieberman, psihiatru și scafandru, a subliniat că este foarte important să le ridice moralul copiilor care sunt încă blocați în peșteră.

Operațiunile, încheiate pentru ziua în curs

Potrivit unor martori citați de CNN, operațiunile pentru salvarea celorlalți copii blocați în peșteră cu antrenorul său au fost suspendate pentru ziua în curs. În peșteră mai sunt patru adolescenți și antrenorul.

Autoritățile nu au făcut publice numele copiilor salvați, din respect pentru familiile ale căror copii sunt încă blocați înăuntru, relatează BBC News. Potrivit coordonatorului misiunii de salvare, contactul fizic cu familiile va fi evitat până când trece riscul de infecție.

UPDATE 15:20 Patru băieți au fost salvați luni. În total, 8 băieți au fost salvați, transmite CNN. Operațiunea de salvare a fost oprită pentru moment.

UPDATE 14:53 Până la acest moment șapte băieți au fost scoși din peșteră, transmite The Telegraph. Au mai rămas 6 în interior.

UPDATE 14:10 Un al șaselea băiat a fost recuperat, conform The Guardian.

UPDATE 12:55 Un al cincilea băiat a fost salvat din peșteră, conform unui membru din echipa de salvare, citat de CNN

Un post de televiziune local a anunțat de asemenea că un alt băiat a fost salvat în urmă cu puțin timp.

"A doua operaţiune a început în jurul orei locale 11:00 (04:00 GMT)", a declarat în faţa reprezentanţilor presei coordonatorul celulei de criză, Narongsak Osottanakorn, care este şi guvernator al provinciei Chiang Rai, în care se află peştera Tham Luang.

"Peste câteva ore, vom avea veşti bune pe care vom putea să vi le anunţăm", a adăugat oficialul thailandez, de obicei foarte rezervat în declaraţiile sale.

Duminică, scafandrii i-au adus la suprafaţă cu succes pe primii 4 băieţi, care acum se află la spital sub atenta supraveghere a medicilor. Rudele mai au de aşteptat câteva ore până să îi vadă, iar atunci nu vor avea voie să îi atingă sau să îi îmbrăţişeze. Specialiştii vor să se asigure că băieţii nu suferă de infecţii grave, dobândite în peşteră, aşa că până să primească rezultatele analizelor medicale iau toate măsurile de precauţie.

Echipa de scafandri care i-a scos din peşteră pe primii 4 băieţi a intrat din nou în grotă. Cei 13 salvatori străini şi 5 thailandezi s-au pregătit întreaga dimineaţa şi şi-au umplut canistrele de oxigen, golite în timpul misiunii de duminică.

O ploaie puternică a început însă în zonă, conform jurnaliștilor prezenți acolo.

La primele ore ale dimineţii, reporterii din zonă au observat că lucrurile încep să se precipite- un elicopter şi câteva ambulante au sosit în apropierea peşterii. Tatăl unuia dintre cei aflaţi înăuntru a povestit că autorităţile i-ar fi spus că primii salvaţi au fost cei mai rezistenţi dintre copii.

Cei 4 băieţi au fost duşi la spitalul din cel mai apropiat oraş, Chiang Rai. Sunt în stare bună, spun medicii.

Specialiştii aşteaptă rezulatele analizelor, pentru a vedea dacă s-au infectat cu bacterii periculoase în cele 15 zile cât au stat în peşteră. Până când situaţia lor medicală nu va fi lămurită, rudele copiilor nu au voie să se apropie la mai puţin de un metru de ei.

Oficialii tailandezi nu au făcut publice numele celor salvaţi. Însă potrivit unor informaţii neconfirmate, primul adus la suprafaţă a fost Mongkol Boonpiem, de 13 ani. Alegerea lui ar fi simbolică: prenumele lui înseamnă "auspicii bune" şi numele de familie - "merituos", iar salvatorii au considerat că va purta noroc întregii operaţiuni.

Se pare că băieţii au parcurs o distanţă de un kilometru sub apă, ajutaţi fiecare de câte doi scafandri.

Până acum, salvatorii aveau nevoie de câte 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: 6 ore dus şi 5 întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţine numeroase pasaje inundate.

Condiţiile în care s-a desfăşurat această parte a misiunii de evacuare au fost considerate "perfecte" de către membri celulei de criză. Însă situaţia se poate schimba cu repeziciune.

În acest timp, Elon Musk a prezentat soluţia inginerilor săi, menită să le dea o mână de ajutor scafandrilor. Acesta este un mini submarin, suficient pentru a-i purta în siguranţă pe copii, unul câte unul, prin tunelurile înguste ale peşterii. Însă nu este clar dacă cilindrul metalic a ajuns în Thailanda şi va fi folosit în această misiune de salvare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Elon Musk vrea să-i salveze pe copiii thailandezi blocaţi peşteră cu un submarin special
Elon Musk vrea să-i salveze pe copiii thailandezi blocaţi peşteră cu un submarin special

Antreprenorul american Elon Musk spune că Space X, compania sa spaţială, va construi un submarin de dimensiuni mici care să fie folosit pentru salvarea copiilor blocaţi într-o peşteră din Thailanda.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum au fost salvați 4 copii din peștera în care au stat 2 săptămâni
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum au fost salvați 4 copii din peștera în care au stat 2 săptămâni

Patru copii din cei 12 blocați în peștera din Thailanda au fost salvați. Băieţii, care au stat 15 zile în grotă, au fost aduși în siguranță la suprafață, fiecare însoțit de 2 scafandri.

Copiii captivi în peşteră au făcut schimb de scrisori cu părinții. Cum ar putea fi salvați
Copiii captivi în peşteră au făcut schimb de scrisori cu părinții. Cum ar putea fi salvați

Copiii blocaţi de două săptămâni în peştera din nordul Thailandei le-au trimis mesaje emoţionante părinţilor. "Nu vă faceţi griji, suntem puternici”, a scris unul dintre ei.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.