Copiii captivi în peşteră au făcut schimb de scrisori cu părinții. Cum ar putea fi salvați

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 07 Iulie 2018 10:08
Categorie: Internaţional

Copiii blocaţi de două săptămâni în peştera din nordul Thailandei le-au trimis mesaje emoţionante părinţilor. "Nu vă faceţi griji, suntem puternici”, a scris unul dintre ei.

Iar antrenorul de fotbal al copiilor le-a cerut scuze pentru că i-a dus pe băieţi în peşteră unde au rămas captivi. În acest timp, oficialii caută cel mai bun plan pentru a-i salva. Iau în calcul varianta ca fiecare copil să fie evacuat de un scafandru cu experienţă.

În scrisorile care au fost aduse de scafandrii din echipele de salvare, copiii încearcă să îşi liniştească familiile.

"Nu vă faceţi griji, suntem puternici", a scris unul dintre băieţi. Altul, care semnează cu porecla "Pong", le spune rudelor că este în siguranţă. Iar un alt băiat le transmite părinţilor că îi iubeşte şi le cere ca, în cazul în care este salvat, să îl aştepte cu o friptură tradiţională thailandeză.

Şi antrenorul copiilor, un tânăr de 25 de ani, a trimis un mesaj emoţionant. "Promit că voi avea grijă de ei cât de bine pot şi îmi cer scuze sincere părinţilor".

Părinţii celor 12 băieţi le-au scris copiilor şi antrenorului, căruia i-au transmis să nu se învinovăţească, scrie The Guardian.

„Către toţi copiii. Nu suntem supăraţi pe voi deloc. Aveţi grijă de voi. Nu uitaţi să vă acoperiţi cu pături, pentru că este frig. Suntem îngrijoraţi. Veţi scăpa în curând”, se arată într-o scrisoare redactată de mama lui Nattawut Takamsai, un băiat de 14 ani.

Ea i-a transmis antrenorului: „Vrem să ştii că niciun părinte nu este supărat pe tine, aşa că nu te îngrijora în această privinţă”.

În acest timp, autorităţile se străduiesc să găsească cea mai bună soluţie pentru a-i aduce pe copii teferi la suprafaţă.

Autorităţile au făcut planul pentru o operaţiune de salvare îndrăzneaţă, însă spun că nu ar putea să fie pusă în practică în următoarele 24 de ore, deoarece condiţiile sunt prea periculoase. Una dintre cele mai mari îngrijorări este legată de nivelul de oxigen din aerul din peşteră, care a scăzut la un nivel critic. Au fost scoşi câţiva dintre salvatorii care aveau grijă de copii, pentru a ameliora nivelul de oxigen.

Nivelul de oxigen din aer scăzuse la 15%, în condiţiile în care pentru a respira confortabil trebuie să se afle la 21%. Pe de altă parte, varianta ca băieţii să fie învăţaţi să facă scufundari pentru a ieşi din peştera inundată pare tot mai riscantă. Copiii s-au întremat cât să poată merge, dar nu mai mult, a anunţat oficialul care coordonează operaţiunea de salvare.

Narongsak Osatanakorn, guvernator de Chiang Rai: "Băieţii nu pot fi scoşi deocamdată. Nu se pot scufunda."

Autorităţile se gândesc acum să trimită scafandri care să transporte fiecare copil în parte.

Un element-cheie al operaţiunii este priceperea scafandrilor. Este nevoie de specialişti care să meargă acolo şi să aducă fiecare câte un băiat, făcând astfel echipa de câte doi. Asta, dacă se decide ca ei să fie aduşi prin acele culoare strâmte ale peşterii.

Salvatorii trebuie să se grăbească, pentru că de duminică se anunţă din nou ploi torenţiale.

Mesajele copiilor:

Copiii au trimis scrisori părinţilor în care îi asigurau că sunt bine, iar unii dintre ei au cerut mâncare, precum pui prăjit.

„Doamna profesoară, nu ne daţi multe teme”, se arată într-una din scrisori. ”Vă iubesc, tata, mama și sora mea. Să nu fiți îngrijorați pentru mine. Vă iubesc pe toți”, a scris un alt copil. ”Nu vă faceţi griji ... suntem cu toţii puternici”, a transmis un altul.

De asemenea, antrenorul echipei şi-a transmis scuzele către părinţi într-o scrisoare separată.

Antrenorul, Ekkapol Chantawong, a scris: „Dragi părinţi, toţi copiii sunt bine, echipa de salvare ne tratează bine. Promit că voi avea grijă de copii cât de bine pot. Mulţumesc tuturor care au venit să ajute. Le cer scuze sincere părinţilor”.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Primele imagini din tunelurile înguste în care au rămas blocați copiii thailandezi
Primele imagini din tunelurile înguste în care au rămas blocați copiii thailandezi
VIDEO PROTVPLUS.RO
Papa Francisc
Abuzuri sexuale ale preoților. Papa și lideri catolici au văzut poveștile a 5 victime
Putin, către SUA: Rachetele nucleare rusești pot lovi înaintea celor americane
Președintele unei țări a dat ordin presei să nu îl mai laude încontinuu
Găleţi cu uraniu radioactiv, la unul dintre cele mai populare obiective turistice din lume
Rușii amenință: Noua rachetă hipersonică poate străpunge orice scut de apărare
Liderii pro-europeni din Moldova ar fi fost otrăviţi. Substanţa găsită la analize
Christopher Paul Hasson
Planul unui atac de proporții rar întâlnite în SUA, inspirat de criminalul Anders Breivik
Soarta tristă a 7 frați care au fugit de război, dar au murit arși de vii în casă
Româncă moartă în Italia, abandonată la morgă: ”Ajutaţi-ne să îi găsim familia”
Atac armat la Munchen: 2 morți. Autorități: "Nu mai este niciun pericol"
Rusia, alianță cu China împotriva Vestului: ”Europa ar fi tulburată”
Un român din UK a violat o femeie ca să-și sărbătorească ziua de naștere