ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum au fost salvați 4 copii din peștera în care au stat 2 săptămâni

Dată publicare: 08-07-2018 15:20
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Patru copii din cei 12 blocați în peștera din Thailanda au fost salvați. Băieţii, care au stat 15 zile în grotă, au fost aduși în siguranță la suprafață, fiecare însoțit de 2 scafandri.

Sunt în stare bună, spun autoritățile, în timp ce toată planeta urmărește cu emoție această complicată operațiune de salvare. Scafandrii se pregătesc să se întoarcă în peșteră, cel mai devreme peste 10 ore.

Informaţii neconfirmate oficial spun că primul adus la suprafaţă a fost Mongkol Boonpiem, de 13 ani. Alegerea lui ar fi simbolică: prenumele lui înseamnă "auspicii bune" şi numele de familie "merituos", iar salvatorii au considerat că va purta noroc întregii operaţiuni.

Se pare că băieţii au parcurs o distanţă de un kilometru sub apă, ajutaţi fiecare de câte doi scafandri.

Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: şase ore dus şi cinci întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţine numeroase pasaje inundate.

Al doilea băiat salvat ar fi un copil de 14 ani, poreclit "Note". Despre ceilalţi doi băieţi nu există informaţii suplimentare.

Odată aduşi la ieşirea din peşteră, copiii au fost evaluaţi de medici şi transportaţi la spital cu ambulanțele sau cu elicopterele.

A doua fază a operaţiunii va începe peste cel puţin 10 ore, au anunţat autorităţile, care spun că la eforturi participă 50 de scafandri străini şi 40 thailandezi.

Condiţiile în care se desfăşurat prima parte a misiunii de evacuare au fost considerate "perfecte" de membrii celulei de criză.

”Ieri, nivelul apei era cu 30 cm mai mic, adică cel mai scăzut din ultimele 10 zile. Se apropie o furtună. Dacă ar fi să aşteptăm şi să mai facem pregătiri, va veni ploaia şi în 3-4 zile nivelul apei va urca din nou. Iar ce am făcut evacuat până acum ar fi muncă în zadar."

În acest timp, părinţii se pregătesc cu emoţie pentru clipa în care copiii vor ajunge acasă. Pe un băiat, poreclit Night, îl aşteaptă un tort special - el a împlinit 16 ani pe 23 iunie, exact ziua când a rămas blocat în peşteră.

Iar acesta este tatăl celui mai tânăr membru al grupului, un băiat de 11 ani. Ştie exact cum îşi va răsfăţa fiul, atunci când îl va revedea.

"Vreau doar să îi dau tot ce-şi doreşte.. când se întoarce, vom merge împreună... Iar mătuşa lui îl va duce la restaurant, să mănânce pui fript.”

Băieţii, cu vârstele între 11 şi 16 ani, sunt membri ai unei echipe de fotbal cu numele "Mistreţul sălbatic", iar în aceste imagini îi vedem în timpul unui meci. De altfel, pe durata operaţiunii de salvare i-au rugat pe scafandri să îi ţină la curent cu noutăţile de la campionatul mondial. Impresionat de pasiunea lor pentru fotbal, preşedintele FIFA i-a invitat la finala turneului, care va avea loc la Moscova.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 17:08 Oficialii confirmă că 4 băieți au fost salvați și duși la spital.

Narongsak Osottanakorn, guvernatorul provinciei Chiang Rai, în care este situată peştera unde în urmă cu 14 zile au rămas captivi 12 copii şi antrenorul lor, a declarat într-o conferinţă de presă că băieţii eliberaţi sunt „perfect sănătoşi” şi că situaţia este „cea mai bună posibilă”, scrie The Guardian.

„A fost un succes mai mare decât mă aşteptam. Toată lumea este fericită”, a adăugat el.

Osottanakorn a precizat că o nouă operaţiune va începe în 10-12 ore pentru că a fost folosit tot oxigenul.

UPDATE 16:50 O altă ambulanță a plecat de la peșteră spre spital. 90 de scafandri participă la operațiunea de salvare, conform The Guardian.

UPDATE 16:35 Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe Twitter că guvernul său lucrează îndeaproape cu guvernul thailandez pentru a ajuta la evacuare.

El a făcut referire la „nişte oameni foarte curajoşi şi talentaţi”, fără să îi identifice.

UPDATE 15:58 Șase băieți au ieșit până în acest moment din peștera Tham Luang, informează The Guardian, care citează un membru al echipei medicale care participă la operațiunea de salvare. Informațiile sunt neoficiale însă, alte agenții relatând că doar 4 băieți au fost salvați.

UPDATE 15:45 Alți 4 băieți ar urma să iasă în scurt timp la suprafață, conform unui oficial thailandez. Acesta a precizat că cei mici se află la „tabăra scafandrilor” din interiorul peșterii, transmite AFP, conform The Guardian.

UPDATE 15:30 Trei băieți au ieșit la suprafață până în acest moment, conform CNN.

Scafandrii îi ghidează pe cei doi 12 băieți și pe antrenorul lor prin întuneric și prin pasajele inundate. Ei sunt scoși pe rând, în grupuri mici. Nu se știe cât va dura operațiunea de salvare.

"Doi copii au fost aduşi la suprafaţă. În prezent, ei se află în spitalul de campanie amenajat în apropiere de peşteră", a declarat Tossathep Boonthong, directorul departamentului de Sănătate din provincia Chiang Rai, care participă la operaţiunile de salvare.

"Ei trec acum printr-o procedură de examinare fizică. Nu au fost transportaţi deocamdată la spitalul Chiang Rai", a dezvăluit pentru Reuters acelaşi oficial thailandez.

În apropierea peşterii în care sunt captivi 12 copii şi antrenorul lor a început ploaia torenţială, care ar putea îngreuna eforturile autorităţilor, scrie The Guardian.

Mulţi dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, nu ştiu să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO