Cutremurul din Gorj a fost resimțit și în țările vecine. INCDFP: „E o surpriză și pentru noi”
Cutremurul de luni după-amiază din Oltenia, cu magnitudinea peste cinci, a fost urmat de patru replici, care i-au speriat pe oameni. A fost înregistrată cea mai severă mișcare a scoarței terestre măsurată vreodată în această regiune.
La spitalul de pneumoftiziologie din Runcu, județul Gorj, o conductă de gaz a fost fisurată, iar în unele saloane au apărut fisuri superficiale în pereți. Pompierii au intervenit, iar o echipă de revizie a reparat fisura. Și într-un bloc din Târgu Jiu au apărut crăpături în pereți după seism. Oamenii se tem acum că spațiul nu ar mai fi sigur pentru locuit.
Cutremurul a avut loc la 16 și 58 de minute și a avut magnitudinea de 5,2.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la 16,5 kilometri adâncime, în regiunea Oltenia - Gorj - iar specialiștii spun despre el că a fost „semnificativ”.
Târgu Jiu, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova sunt doar câteva dintre orașele mari unde seismul s-a resimțit.
La Runcu, în Gorj, aproape de epicentru, o cameră de supraveghere arată violența cutremurului, iar secvențele au fost filmate într-un magazin de produse electrice din Târgu Jiu. Lămpile agățate de tavan se mișcă.
În Vulcan, Hunedoara, o cameră de supraveghere a surprins momentul în care un apartament, situat la etajul 7, e scuturat zdravăn de seism.
Tot la Vulcan, niște câini devin agitați după ce locuința în care se aflau se zguduie brusc, iar pe o cameră de supraveghere amplasată în Timișoara, se vede cum se mișcă un indicator de la marginea drumului.
În Făgăraș, o familie cu un copil mic a părăsit în grabă locuința când construcția a început să se zdruncine.
Oamenii și-au părăsit apartamentele și în Motru și s-au adunat pe alei, departe de construcții, și în parcuri.
La fel s-a întâmplat și în Târgu Jiu. ISU a comunicat că nu a primit solicitări prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență - 112.
Au fost trimise însă echipe în teren, pentru misiuni de recunoaștere și patrulare, pentru că lumea s-a temut să revină în locuințe, după ce, intr-un interval de mai puțin de o oră, au mai avut loc trei seisme.
Val de cutremure în Oltenia
1. 17:13:29 - mag. 2,4, adâncime 5 km.
2. 17:16:25 - mag 2.1, adâncime 13 km.
3. 17:21:14 - mag. 3.0, adâncime 15 km.
4. 17:50:16 - mag. 3.2, adâncime 15 km.
Primul a avut loc la un sfert de oră după cel cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de numai 5 km, și a avut o intensitate de 2,4. A urmat altul, trei minute mai tarziu, cu magnitudinea de 2,1, unul de magnitudine 3 la 17 și 21 de minute, și încă unul de 3,2, la ora 17:50.
Marcel - Laurențiu Romanescu, primarul din Târgu Jiu: „Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 - resimțit în Gorj - este cel mai mare produs în zonă. Regiunea era cunoscută doar pentru seisme de intensitate mică - 2, cel mult 3, magnitudine”.
Constantin Ionescu, directorul INCDFP: „Cutremurul cu maginitudinea de 5,2 resimțit în Gorj, este cel mai mare produs în zonă. Regiunea era cunoscută doar pentru seisme de intensitate mică - 2, cel mult 3, magnitudine.”.
Undele seismului cu magnitudinea 5,2, produs în Oltenia, au ajuns însă până în Bulgaria, Serbia și Ungaria.