OMS: Boala "nou-nascutilor cu capul prea mic" ar putea afecta aproape toata America. Primele cazuri inregistrate in Europa
O boala din cauza careia copiii se nasc cu o malformatie imposibil de corectat ar putea deveni o pandemie, iar medicii nu stiu cum sa o trateze.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat luni ca boala Zika s-ar putea extinde in toate statele de pe continentul american cu exceptia Canadei si a Chile. Zika este o boala transmisa de tantari care in majoritatea cazurilor trece neobservata. Insa, in cazul gravidelor infectate, ea produce, se pare, nasterea copiilor cu microcefalie - o afectiune incurabila care se manifesta nu doar prin deformarea capului, ce are dimensiuni sub cele normale, ci si prin traumatisme cerebrale.
OMS afirma ca momentan „nu s-a putut stabili o legatura cauzala intre infectia Zika in perioada sarcinii si microcefalie”, dar toate datele colectate pana acum arata in aceasta directie si sunt „extrem de ingrijoratoare”. In Brazilia s-au inregistrat in ultimul an in jur de 3.900 de cazuri de microcefalie, cele mai multe fiind in regiunile unde s-au semnalat si cele mai multe infectii cu virusul Zika.
Pentru moment nu exista remediu specific si nici vaccin impotriva acestui virus. Deja guvernul Columbiei a sfatuit cuplurile sa evite sarcinile in lunile urmatoare, iar executivul din Salvador a facut aceeasi aceeasi recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din aceasta tara. De asemenea, autoritatile din Statele Unite si Marea Britannie le-au recomandat femeilor insarcinate sa evite sa calatoreasca in tarile afectate de virusul Zika.
Potrivit Guardian, avertizarea e insa tardiva, deoarece deja in Marea Britanie s-au inregistrat trei cazuri de infectie cu Zika, in cazul unor turisti care au venit din Columbia, Surinam si Guyana, toate tari afectate de aceasta boala.
Nu se stie precis cum se transmite boala de la un purtator la altul, dar este posibil, spun expertii OMS, ca virusul sa aiba transmitere sexuala. In mod obisnuit, insa, Zika se transmite prin piscaturi de tantari din speciile Aedes aegypti si Aedes albopictus (tantarul-tigru).
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, vaccin, OMS, Columbia, boala, virus, avertizare, brazilia, nou-nascut, salvador dali, febra dengue, zika, microcefalie,
Dată publicare:
25-01-2016 14:50