Boala la care suntem predispusi atunci cand stam multe ore in fata calculatorului. Intervalul la care o pauza e obligatorie
Stati toata ziua cu ochii intr-un ecran? Nici macar macar nu vorbim despre oboseala oculara, ci direct despre boala. Daca suferiti deja de miopie, exista riscul ca ochii sa ramana blocati in pozitia in care pot identifica doar obiectele apropiate.
Daca purtati lentile cu plus, un astfel de comportament va aduce si ochelari destinati cititului. O a doua pereche adica. Iar pentru cei cu astigmatism limitat, ecranul determina boala.
Copilaria si adolescenta sunt perioade sensibile pentru cei cu probleme de vedere. Ignorarea controalelor medicale duce la cresterea mult mai rapida a dioptriilor. Iar in zilele noastre, o preocupare de baza a copiilor accentueaza fenomenul.
Vorbim despre privitul intr-un ecran pentru perioade lungi de timp. Cele mici, precum in cazul telefoanelor mobile, sunt cale sigura spre agravarea defectului ocular. O arata un meta-studiu facut public la finalul lui 2015.
Daca cei mici vor jocuri, desene sau filme, televizorul sau ecranul mare al unui calculator sunt intodeauna de preferat telefonului. Aceasta deoarece de-focusul periferic al ochiului e pe partea de apropiere, ceea ce creste miopia.
La hiper-metropi, adica la personale care au lentile cu plus, copilul sau adolescentul ramane obisnuit pe partea de apropiere. De asemenea, dioptriile vor creste.
Astigmatii vad deformat imaginea. Stramba, alungita, cu contururi care nu sunt nete. Totusi, in fata ecranelor, nu li se agraveaza defectul.
La fiecare ora petrecuta in fata ecranului, se impune o pauza de 10 minute. E o regula obligatorie, in special in cazul ceor mici. Cresterea globilor oculari se inchide in jurul varstei de 20 de ani.
Copiii si adolescentii, mai mult decat oricare alta categorie de varsta, au nevoie de ochelarii cu filtru blue-control. Ajuta atunci cand privesc la televizor sau in monitor.